BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaFiyatlar 3-6 ay içinde düşecek----

Fiyatlar 3-6 ay içinde düşecek

Fiyatlar 3-6 ay içinde düşecek
09 Ağustos 2022 - 17:02 www.finansgundem.com

ABD ekonomisi teknik olarak resesyona girmiş olsa da ekonomistler ve uzmanlar buna ikna olmuşa benzemiyor. Yeni öngörüler ‘daha uzun süreli ve daha güçlü bir ABD ekonomisi’ senaryosuna yakın duruyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisi teknik olarak resesyona girse de bu durum uzmanları ikna etmemişe benziyor. Ekonomide yaşanan yavaşlamanın, daha uzun süreli ve daha güçlü bir sürecin başlangıcı olduğu dillendirilmeye başlandı bile.

Fortune’dan Will Daniel’in haberine göre, ekonomistler, stagflasyon yani hem işsizliğin hem enflasyonun arttığı bir ekonomik dönemin değil, Goldilocks yani ekonomik büyümenin enflasyona yol açmadığı bir büyüme sürecine doğru gittiğimizi söylüyor. Bu ekonomistler arasında ABD merkezli yatırım bankası ve finansal hizmetler şirketi Jefferies Baş Finans Ekonomisti Aneta Markowska da yer alıyor.

Oysa Wall Street ekonomistleri bir yıldan uzun bir süredir yavaşlayan ekonomik büyüme ile yüksek enflasyonun bileşimi anlamına gelen stagflasyonla ilgili olarak uyarılarda bulunuyor. Ancak bu görüşler şimdilik yönünü değiştiriyor görünüyor.

Stagflasyon önlenecek

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Markowska, ABD’nin önümüzdeki çeyreklerde 1970’lerde yaşanana benzer bir stagflasyonu önleyeceğini savunuyor. Bir araştırma notunda “Resesyon kelimesini rafa kaldırarak yerine ‘daha uzun süre, daha güçlü’ kalıbını koymanın zamanı geldi diyen Markowska, stagflasyon değil, Goldilocks dönemi diye yazıyor.

Haziran ayı enflasyon oranı zirveydi

Tüketici fiyat endeksi ile ölçülen enflasyon Haziran ayında yüzde 9,1 ile son kırk yılın en yüksek seviyesine ulaştı ancak Markowska, düşen emtia fiyatlarının ve iyileşen tedarik zincirlerinin önümüzdeki üç ila altı ay içinde çok yüksek tüketici fiyatlarını düşürmeye yardımcı olacağına inanıyor.

Markowska, bunun tüketici harcamalarında bir toparlanma için ortam hazırlaması gerektiğini ve üçüncü çeyrekte GSYİH’nın yüzde 3’ün üzerine çıkmasını sağlayacağını öngörüyor. Bu durumun gerçekleşmesi, GSYİH’nın birinci ve ikinci çeyreklerde daralmasından sonra oldukça iyi bir dönüş olacak ve birçok kişinin bir resesyonda olup olmadığımızı sorgulamasına neden olacak.

FED faiz artırımlarında yumuşamaya gidecek

Markowska, bu haftaki tüketici fiyat endeksi verilerinin Haziran ayının ABD enflasyonu için zirve olduğunu göstereceğini, bunun da FED’in yıl sonuna kadar artırmayı planladığı faizleri yumuşatabileceğini iddia ediyor. FED, Temmuz ayında 75 baz puanlık büyük bir artış da dahil olmak üzere, enflasyonu dizginlemek amacıyla bu yıl dört kez faiz artırdı. Ve çoğu ekonomist Faiz artırımlarının devam etmesini bekliyor.

Markowska, FED’in faiz oranlarını artırmaya devam etmek zorunda kalacağını kabul ediyor ancak Wall Street’teki pek çok kişinin beklediği kadar agresif olması gerekmediğini söylüyor.

Markowska yine de değişken gıda ve enerji fiyatlarını dışarıda tutan çekirdek enflasyonun 2023 yılına kadar yüksek kalmaya devam edeceğini belirtiyor. Markowska, pandemi sırasında enflasyonu artıran uçak bileti ve ikinci el araba fiyatları düşmeye başlasa bile, fiyatların artmaya devam etmesini yüksek ihtimal olarak görüyor. Çekirdek enflasyon, bir süredir FED’in belirlediği yüzde 2’nin üzerinde seyrediyor. Markowska, “Enflasyonun konut ve iş gücü kıtlığından kaynaklanan kalıcı bir bileşeni olduğuna inanıyoruz ve bu da yakında çözülmeyecek. Bu iki gücün çekirdek enflasyon altında yüzde 4 civarında bir taban koymasını bekliyoruz” şeklinde konuşuyor.

Resesyon yaşanacak ancak şiddetli olmayacak

Markowska, Fortune’a verdiği röportajda, FED’in yapışkan çekirdek enflasyona karşı mücadelesini sürdürürken bir resesyona girebileceği konusundan da uyarıda bulunuyor ancak bunun yakın zamanda gerçekleşmeyeceğini sözlerine ekliyor.

Markowska, “Bir resesyonun yakın olduğu fikrine katılmıyorum, ancak bunun kaçınılmaz olduğunu düşünüyorum. Bir noktada yüzde 2 enflasyona geri dönmek için ödememiz gereken bedel bu olacak” şeklinde konuşuyor.

Markowska, çekirdek enflasyonu hedef seviyeye yaklaştırmayı umuyorsa, FED’in 2023’te işsizliğin önemli ölçüde artacağı bir noktaya kadar faiz oranlarını yükseltmek zorunda kalacağını söylüyor ve bunun muhtemelen bir resesyona yol açacağını belirtiyor.

Borsalardaki ralli ayı tuzağı

Markowska, “Enflasyonun bu yapışkan bileşenini düşürmek için FED’in iş gücü piyasasında gevşeklik yaratması gerektiğini düşünüyorum, gerçekten işsizlik oranını yükseltmeleri gerekiyor. Ve açıkçası, yüzde 4'lük bir işsizliğin yeterince yüksek olduğunu düşünmüyorum” diyor. Markowska, enflasyonu gerçekten yenmek için FED'in işsizlik oranını yüzde 6 veya yüzde 7'ye çıkarmak zorunda kalabileceğini sözlerine ekliyor.

Yatırımcılar için bu hisse senetlerinden mevcut rallinin bir ‘ayı piyasası tuzağı’ olduğu ancak birkaç ay içinde yatırım getirilerinin beklenenden daha iyi olabileceğini anlamına geliyor. Markowska, “Ben bunun bir ayı piyasası tuzağı olacağını düşünüyorum. Ama yine de borsalarda yaşanan rallinin yarın sona ereceğini de söylemiyorum çünkü önümüzde hala en az iki ila üç aylık çok iyi veriler var. Bu yüzden yaşanan ralli, çoğu insanın tahmin ettiğinden daha büyük bir ayı tuzağı olabilir” şeklinde konuşuyor.

Dünya ekonomisi stagflasyonda

 

Küresel ekonomilerin kâbusu: stagflasyon

 

Dünyaca ünlü yatırımcıya göre yolun sonu stagflasyon

 

Resesyon-stagflasyon-faiz artırımları ve piyasalara etkisi

 

Enflasyon sülük gibi üzerimize yapışacak

 

ABD’de enflasyon kâbusu bitmeyecek

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)