BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiFitch'ten Türkiye notu için olumlu görüş----

Fitch'ten Türkiye notu için olumlu görüş

Fitch'ten Türkiye notu için olumlu görüş
23 Şubat 2021 - 09:31 www.finansgundem.com

Fitch Türkiye analisti Morales, "Türkiye'nin dış kırılganlıklarında azalma not için olumlu olur" açıklamasını yaptı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in kıdemli direktörü ve Türkiye analisti Erich Arispe Morales, Türkiye'nin dış kırılganlıklarında azalmanın kredi not için olumlu olacağını söyledi.

Morales, Cuma gecesi Türkiye ile ilgili yaptığı güncellemeye ilişkin soruları yanıtladı.

Fitch, Türkiye'nin kredi notunu "BB-" olarak teyit ederken, not görünümünü "Negatif"ten "Durağan"a çıkarmıştı.

Türkiye'nin not görünümünde 8 ay sonra gelen yükselişi değerlendiren Arispe, "Durağan görünüm nota ilişkin aşağı ve yukarı yönlü baskıların dengede olduğunu gösteriyor. Türkiye'nin notunda pozitif harekete neden olabilecek unsurlar arasında dış kırılganlıkların azalması olduğunu belirtmiştik. Bunlar arasında cari açığın azaltılması, daha güçlü dış likidite ve dolarizasyonda azalma gibi unsurlar sayılabilir. Enflasyonda istikrarlı düşüş ve para politikası kredibilitesinin artırılması ile jeopolitik riskler de azalma da Türkiye'nin notları açısından olumlu olur” ifadelerini kullandı.

Fitch'in görünümü yükseltmesinde ana unsur olarak görünen TCMB'nin yeni liderliği konusuna da değinen analist, Foreks'in sorularına verdiği yanıtlarda bankanın son dönem adımlarını şu şekilde değerlendirdi:

TCMB makroekonomik dengesizlikler ve bozulan yatırımcı güveni doğrultusunda para politikasında 675 baz puanlık bir sıkılaştırma yaptı. Buna ek olarak şeffaflığın ve tahmin edilebilirliğin artırılması amacıyla gösterge faiz oranı ana enstrüman haline getirildi. Beklentilerin yönetilmesinde iletişimin güçlendirilmesi de önemli bir rol üstlendi. Kredi büyümesini teşvik eden önceki regülasyon düzenlemeleri tersine çevrildi. Merkez bankasının mevcut politika ayarları istikrarlı bir dezenflasyon sürecine (2023 enflasyon hedefi %5) ulaşmayı, ters dolarizasyonu ve döviz rezervlerinin yeniden inşasını hedefliyor. 2020 yılında yapılan büyük ölçekli müdahalelerin ardından bankanın uzun süredir var olan serbest kura bağlılık taahhüdünü yenilemesi de önemli. Bu politika adımlarını önemli görüyoruz zira adımlar yatırımcı güveninde artış ve bağlantılı olarak TL'de kayda değer yükseliş, risk priminde azalma ve bir miktar net sermaye girişi getirdi. Uluslararası rezervler istikrar kazanırken rezervlerde bir miktar artış da yaşandı.

Türkiye'nin politika kredibilitesinde artışın kademeli olmasının beklendiğini de ifade eden Arispe, "Türkiye'nin not değerliliği açısından makroekonomik istikrarın artırılması ve dış kırılganlıkların azaltılması ana unsur olacak. Bu doğrultuda mevcut politika gelişiminin sürdürülmesi önemli, zira son yıllarda Türkiye'nin teşvik politikaları ya da erken politika gevşetme kararları genel olarak makroekonomik dengesizliklere ve dış kırılganlıkların artmasına yol açtı. Daha güçlü politika tahmin edilebilirliği ve kredibilite ile enflasyonda istikrarlı düşüş yalnızca ekonomik gelişmelere değil aynı zamanda 2023 yılındaki seçimlerin yaklaştığı ortamda politik müdahale risklerinin görünümüne de bağlı olacak" yorumu yaptı.

Yakın vadeli dış finansman baskılarının azalmasına rağmen Türkiye'nin dış kırılganlıklarının halen yüksek olduğuna dikkat çeken analist, "Bu durum sadece benzer nota sahip ülkelere oranla daha düşük tamponlara sahip olunması temelinde değil aynı zamanda büyük ölçekli dış finansman ihtiyacı ve finansal dolarizasyon temelinde de görülebilir. Uluslararası rezervlerin yeniden oluşturulması sürecinin kademeli olacağını tahmin ediyoruz" dedi.

Morales, AB ve ABD ile son dönemde tansiyonun görece azalmış olmasına karşın jeopolitik kaynaklı risklerin halen yüksek olduğunu ve bunun Türkiye ekonomisine örneğin yaptırımlar üzerinden etkileri olabileceğini belirtti.

Fitch uzmanı, TCMB'nin politika kredibilitesini yeniden inşa etmesinin zaman alacağının da altını çizdi ve "Merkez Bankası makroekonomik ve finansal istikrarı sürdürmenin yanı sıra 2023 yılında  %5 enflasyon hedefine ulaşma yönünde güçlü sinyaller verdi. Eğer bu sürdürülürse daha tahmin edilebilir ve şeffaf bir politika yaklaşımı son dönemde erken politika gevşetme adımları ve politika teşvikleri nedeniyle yaşanan makroekonomik ve ödemeler dengesi baskısı süreçlerinden önemli bir ayrışma getirecek. Bizim görüşümüz, 2019 Temmuz ayından bu yana iki başkanın görevden alındığı ve artan makroekonomik baskılara verilen geç yanıtlar ile erken politika gevşetme adımlarının kayıtlarının dikkat çektiği ortamda politika kredibilitesinin yeniden inşasının zaman alacağı yönünde" yorumu yaptı.

Fitch'in bir sonraki planlı değerlendirmesi 13 Ağustos 2021 Cuma günü açıklanacak.

Fitch'ten Türkiye açıklaması

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)