BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkFitch'den yeni program raporu: Türk bankaları için olumlu olacaktır----

Fitch'den yeni program raporu: Türk bankaları için olumlu olacaktır

Fitch'den yeni program raporu: Türk bankaları için olumlu olacaktır
22 Aralık 2021 - 14:30 www.finansgundem.com

Fitch Ratings, Türkiye'nin zorlu faaliyet ortamı, iç güvendeki kötüleşme, para politikası belirsizliği ve yüksek enflasyon nedeniyle Türk lirasındaki potansiyel zayıflığın makroekonomik ve finansal istikrar için risk oluşturduğunu bildirdi.

Bu risklerin bankaların kredi profilleri için olumsuz olduğunu belirten Fitch, "Bu durum hükümetin bankacılık sistemine müdahale olasılığını artırabilir ve sektör için 'kötüleşen' görünümümüzü 2022'de yönlendirebilir" dedi.

Fitch bugün yayınladığı ve paylaştığı raporda, Merkez Bankası'nın politika faizinin Eylül 2021'den bu yana 500 baz puan indirerek yüzde 14'e düşürülmesinin ardından Türk Lirası'nın 2021'in başından Aralık ortasına kadar ABD Doları karşısında %50 değer kaybettiğine işaret etti. Bununla birlikte hükümetin 20 Aralık'ta, lirayı desteklemek için yerel para cinsinden mevduat sahiplerini döviz kuru kayıplarını tazmin etmeyi içeren bir programa da yer veren tedbirler açıkladığına dikkat çeken Fitch, "Liranın toparlanması ve mevduat dolarizasyonunun azalması, eğer sürdürülebilir ise, Türk bankaları için olumlu olacaktır, ancak programın kapsamı, etkisi ve sonuçları belirsiz" değerlendirmesini yaptı. Fitch, negatif reel faiz oranları, para politikası belirsizliği ve enflasyonist baskılar 2022'de döviz oynaklığını artırmaya devam edebileceğini de vurguladı.

"Türk bankaları, ciddi refinansman gereksinimleri ve mevduat dolarizasyonu nedeniyle kur oynaklığına karşı kırılganlan" tespitinde buunan Fitch, bu iki durumunda döviz likiditesi için risk oluşturduklarını ve zayıf liranın varlık kalitelerini negatif şekilde etkileyebileceğini de belirtti.

Buna ek olarak, döviz riski ağırlıklı varlıkların artıbından kaynaklı olarak bankaların sermaye rasyolarının aşındığını belirten Fitch, BDDK'nin sermaye oranı hesabında 252 iş günündeki kur ortalamasının kullanılabileceği kararının Aralık ayı içinde geçerli olmasının bankaların sermaye oranlarını desteklemeye devam edeceğini vurguladı.

Fitch raporunda Türkiye'de ortalama enflasyonun 2022-2023 döneminde yüzde 20 olmasını beklediğini belirtirken, risklerin daha yüksek seviyelere doğru olduğunu vurguladı. 2022 için yüzde 3,5 olan büyüme projeksiyonlarına yönelik de yüksek derecede belirsizlik bulunduğna işaret etti.

Fitch, 13 Türk bankasının görünümünü revize etti

 

Fitch'ten faiz indirimi uyarısı!

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Burak Tat22 Aralık 2021 16:34

    Faizlerin bir arttırılmaması piyasaları ekonomiyi mahvetti güven sıfırlandı enflansyon azdı her şey ikiye katlandığı gibi faizler sürekli indirilerek TLnin değeri yok edildi liyakat yok edilip Din iman nutuklarının gerçek yaşamda yerinin olmadığı apacıkken ekonominin bilimsel değerleri terk edilerek ortacag dogmalarının zararları çarşı pazar marketin fahiş fiyat artışlarıyla tescillendi