BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaFitch Türkiye'yi uyardı----

Fitch Türkiye'yi uyardı

Fitch Türkiye'yi uyardı
26 Eylül 2013 - 07:58 www.finansgundem.com

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'ye net sermaye girişindeki yavaşlamanın ekonomik büyümeyi düşüreceğini açıkladı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'ye net sermaye girişlerindeki yavaşlamanın ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyebileceğini ancak ekonominin temel göstergelerinin güçlü olması nedeniyle bir krizi tetiklemeyeceğini açıkladı.
Fitch tarafından yapılan açıklamada, sermaye girişlerine olan bağımlılığın Türkiye ekonomisi üzerindeki önemli risklerden biri olduğu belirtilerek, uzun sürebilecek bir fonlama sıkıntısının ekonomide sert iniş riski yaratabileceği uyarısında bulunuldu.
Kısa vadede yüksek cari açık, yüksek enflasyon ve zayıf global likidite kombinasyonunun Türkiye'nin manevra alanını sınırladığına dikkat çeken Fitch, Türkiye'nin büyüme beklentilerini daha düşük ve kolay fonlanabilir cari işlemler açığı paralelinde revize etmek zorunda kalabileceğini belirtti.
Açıklamada ayrıca, büyüme riskine rağmen Türkiye'nin güçlü kamu maliyesinin ülkeyi ödemeler dengesi krizinden koruyacağı da ifade edilerek, "Türkiye'nin kamu borcu GSYH'nın yüzde 38 ile makul düzeyinde, bütçe açığı düşük ve ortalama borçlanma vadeleri başarılı şekilde uzatıldı.
Buna ek olarak, güçlü bankacılık sistemi, makul seviyedeki hanehalkı borçluluğu ve şoklara uyum sağlamaya alışkın dinamik özel sektörü ek dayanıklılık sağlıyor" denildi. Fitch, Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviye olan "BBB-" olarak, not görünümünü ise durağan olarak açıklamıştı.
Türkiye'nin orta vadedeki büyüme potansiyeline işaret eden uygun demografik yapısı, yerel sermaye piyasalarının derinliği, iş dünyasındaki elverişli ortam ve ihracat piyasasındaki esneklik ise yatırımların devamını sağlayacak yapısal avantajlar olarak gösterildi.
Fitch'in bugün İstanbul'da düzenleyeceği konferans öncesinde dağıtılan sunumda ise sermaye akımlarına dayanan oynaklığı yüksek ekonomi, düşük tasarruf oranları, resmi hedeflerin üzerinde seyreden enflasyon ve kredi büyümesi, yapısal reform eksikliği ve politik risk, Türkiyeekonomisinin önündeki riskler olarak sıralandı.
Aynı sunumda Türkiye ekonomisinin avantajları ise kredi notu "BBB" grubunda olan ülkelerdeki gelirin medyanından daha yüksek kişi başına gelir, orta-uzun vadeli büyüme potansiyeli, güçlü bankacılık sistemi, ihracat pazarlarındaki esneklik, derinleşmiş sermaye piyasaları ve olumlu borç ödeme kapasitesi olarak belirtildi.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)