BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiFitch ne oldu da Türkiye büyüme notunu revize etti?----

Fitch ne oldu da Türkiye büyüme notunu revize etti?

Fitch ne oldu da Türkiye büyüme notunu revize etti?
17 Eylül 2021 - 16:15 www.finansgundem.com

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin 2021 yılı büyüme tahminini yüzde 9,2'ye yükseltti. İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Sefer Şener "Fitch Türkiye'ye bakışını değiştirdi" dedi, nedenlerini anlattı.

Fitch Küresel Ekonomik Görünüm Raporu'nun eylül sayısını yayımladı. Türkiye için büyüme tahminini yükseltti. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşunun yayımladığı raporda, küresel ekonominin 2021 yılı büyüme tahmini düşürüldü. Buna karşın Euro Bölgesi, Türkiye, Polonya, Meksika, Rusya ve Güney Afrika ekonomileri için büyüme tahminleri artırıldı.

Raporda Türkiye'nin büyüme tahminini yüzde 7,9'dan yüzde 9,2'ye çıkarıldı. Amerika Birleşik Devletleri ekonomisin büyüme tahmini ise yüzde 6,8'den yüzde 6,2'ye çekildi. Raporda ayrıca bu yıl neredeyse son 10 yılın en yüksek ekonomik büyümesinin yaşanmasının muhtemel olduğu kaydedildi.

Fitch Türkiye'nin bu yılki büyüme beklentisini 9,2'ye yükseltti

Enflasyon raporunda da değişiklik söz konusu. Fitch, enflasyonun yavaşlayacağını ancak 2023'e kadar çift hanede kalmasının beklendiğini ifade etti.

FITCH NE OLDU DA BÜYÜME NOTUNU REVİZE ETTİ?

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Sefer Şener, Fitch'in büyüme notunu neden revize ettiğini anlattı. Şener, şunları söyledi:

Fitch diğer derecelendirme kuruluşlarına göre Türkiye'nin notunu çok daha az oranda tutmaktaydı. Fakat son dönemde bu değişmeye başladı. Biz bunu geçen yılın sonundan itibaren görmeye başladık ve Fitch, Türkiye'ye bakışını biraz daha değiştirmiş durumda. Bunda bir kaç etken var. Fitch ne oldu da büyüme notunu ilk önce 7.9'a, arkasından da 9.2'ye revize etti? Bunda gelen makro ekonomik verilerin çok büyük önemi var. Yani hem büyüme rakamları, hem ihracattan gelen rakamlar, ihracatın büyümeye olan 6 puanlık katkısı, aynı zamanda sanayi sektörünün o pandemiye rağmen hız kesmeden devam etmesi, arkasından da hazirandan itibaren turizm ve hizmet sektörünün açılması Fitch'in diğer kurumlarda olduğu gibi bakış açısını değiştirmiş durumda gözüküyor. Ana etmen Türkiye ekonomisinin makro verilerde hız kesmemesi. İlk defa cumhuriyet tarihinde ihracatın rolü bu kadar yüksek seviyeye, neredeyse yüzde 20 seviyelerine çıktı. Büyümedeki ihracatın rolü, hatta geçen hafta açıklanan o ikinci çeyrek büyüme rakamlarında neredeyse yüzde 53'lük kısım net dış talepten geliyor. Hem dışarıdan müthiş bir talep var pandemi nedeniyle üretilen mallara, sanayi ürünlerine, hizmet sektörüne hem de Türkiye'nin hız kesmeden devam eden sanayi var. İkisini bir araya getirdiğimizde bir taraftan ihracat artışı, bir taraftan piyasaların açılması, bir taraftan pandemi sürecinde aşılamanın hızlanması bu rakamların bu şekilde yeniden revize edilmesini gerektiriyor.

Sadece bu etki de yok. Makro veriler iyi geliyor da Fitch değerlendirmesini değiştirmiyor. Bakın geçen hafta içerisinde iki tane önemli yatırım bankası JP Morgan ve Goldman Sachs. Bir tanesi 6.8'den 8.4'e, bir tanesi 7.5'ten 9.5'e çıkarttı Türkiye'nin büyüme rakamlarını. Bir taraftan da bunların da etkisi var.

Kredilerde vade kısaldı

Enflasyon beklentisi yükselişini sürdürüyor

 

YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mehmet şahin18 Eylül 2021 23:29

    Kişi başı milli gelir dolar bazında 8 yıl önce 12.000 iken inmiş 7500'e . Bu hale nasıl gelindi, hesabını vermeleri gerekir.

  • BORSACI18 Eylül 2021 08:50

    DALGIAMI GEÇİYORLAR ANLAMIŞ DEGİLİM DURUM ÇOK KÖTÜ PARALARI SAVURDUK HER MAHALLEYE 3 CAMİ YAPTIK 3 KİŞİ GELMİYOR ÇOCUKLARA YURT BULAMIYORUZ YURTLAR ASTRONOMİK ZAM KONMUŞ NEYSE CAMİ YAPMINA DEVAM DİYELİM

  • Bunlar Laf18 Eylül 2021 14:56

    Bu kafayla ne mutlu olabilirsin ne mutlu edebilirsin BORSACI kardeşim.

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU17 Eylül 2021 22:39

    Arkasına bir not artırımı gelir ise tadından yenmez.

  • Selim 17 Eylül 2021 20:32

    Yeni Swap anlaşmaları vb yolda. Fitch haberi bana bunu söylüyor

  • Arif gsli17 Eylül 2021 20:31

    Parası olan parasına para katar. Parası olmayan köleleşir. Abd sanki bütün insanları zenginmi sandınız. Orda da öyleydi.

  • Rasim Der17 Eylül 2021 19:51

    Aşırı pahalılık var. Doları durduran yok. Devlet kimin için büyüyor

  • Şemsettin17 Eylül 2021 19:49

    Ülke büyüyor ancak Dolar arttıkça Millet fakirleşiyor elindeki TL eriyor. Ülkenin büyümesi Milleti kalkındırmıyorsa ben ne anlarım bu işten

  • Yorum17 Eylül 2021 18:26

    Önce verdiği 7.9 rakamla şimdi verdiği 9.2 lik rakam arasında %15 likbi sapma oluyor yani bu büyümeyi hesaplayan ekonomist felan değil büyümeyi düşük tahmin edip ülkenin önünü kesme derdindeler bu rakamı üç ay önce söylemiş olsaydı yatırımcılar daha farklı davranabilirdi

  • Tamirci 17 Eylül 2021 19:47

    Zaten güçlü ++ vermiş. %15 lik fark kimsenin düşüncesini değiştirmez . 3 verip 9 olarak güncellense o zaman haklınolurdun.

  • Akif Özcan 17 Eylül 2021 17:54

    İhracatımızın artması yüksek dolar kuru sebeplidir.Yabancıların ülkemizde satın alma gücü artarken bizim içeride satın alma gücümüz düşmüştür.Yüksek dolar ucuz ülke.Şimdi durum böyle iken biz her geçen gün fakirlesmeye devam ederken Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat rakamları görülüyor ve büyüme rakamlarına katkısı 6 puan neredeyse ihracat sırtlamış ekonomiyi diyebiliriz.Dövize bu kadar bağımlıyken içtiğimiz suların plastik ambalajlarına kadar hem de durumumuz Ne olur bilemiyorum.Demek ki dolar 10 lira olsa ihracat daha da artacak peki biz biz ne olacağız.Kazanclarimiz aynı ama giderlerimiz iki katı oluyorsa nasıl olacak bu işler.Yaşayıp göreceğiz

  • www17 Eylül 2021 17:15

    Dolar bozdurup TL ye geçen yabancılar , vade sonları geldiğinde TL sını alıp tekrar dolar alarak tüyecekler. Olan  bu

  • Volkan17 Eylül 2021 16:41

    Elektrik, doğalgaz, petrol, otomobil üretim rakamları ile ithalat ve ihracat detayları öncü göstergeler. Bu rakamların çoğu dönem ortası rakamlar olduğu için ortada büyüme momentumu var ise bir sonraki döneme büyüme, düşüyor ise düşüş bir miktar yansıyor. Enflasyon da aynı, bir ay fiyatlar sabit bile gitse önceki ay ortasından bir miktar metametiksel yansıma zaten oluyor. Firch büyümenin kompozisyonunu verse çalışmanın ciddi mi yoksa masa baş ımı olduğunu anlarız.