BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiFitch: Kur riski TL varlıkları olumsuz etkiliyor----

Fitch: Kur riski TL varlıkları olumsuz etkiliyor

Fitch: Kur riski TL varlıkları olumsuz etkiliyor
27 Eylül 2021 - 09:08 www.finansgundem.com

Fitch'ten Kıdemli Direktör Liddell'e göre faiz indirimi faiz marjlarını artırırken, TL'de değer kaybı güçlü bir risk olarak duruyor.

Uluslararası Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in EMEA bankacılık  sektörüne yönelik uzmanlığı ile tanınan Kıdemli Direktörü Lindsey Liddell, faiz indiriminin bankacılık sektörüne etkilerine  ilişkin sorularını yanıtladı.

Merkez Bankası'nın faiz indiriminin Türk bankalarının net Faiz marjlarını  yakın vadede destekleyebileceğini belirten yönetici, "Yükümlülükler  varlıklardan daha hızlı yeniden fiyatlama yapıyor, bu durum karlılıkları  destekleyebilir. Azalan faiz oranları aynı zamanda TL bazında borçlananların  borç servis kapasitesini (değişken faizlilerde) de arttırarak kısmen  varlık kalitesi baskılarını azaltabilir. Bununla birlikte TL'de değer kaybı  gibi ikincil etkiler bankaların kredi profillerine ilişkin aşağı yönlü  riskleri arttırır. Bu durum bankaların döviz cinsi kredi portföylerinde  döviz cinsi borçlananlar açısından (Temmuz ayı sonu itibarıyla toplam  borçlanmaların %36'sı civarında) borç servis maliyetlerini yükseltir. Aynı  zamanda bu durum bankaların sermaye yeterlilik oranlarında da (döviz  riski ağırlıklı bazdaki varlıkların enflasyonu dikkate alındığında)  regülasyon rahatlatma adımlarının uzatılmış olmasına rağmen erimeye  neden olabilir. Rahatlatma adımlarının uzatılması ise etkiyi kısa vadede  kısmen azaltabilir.

Liddell, TL'de karar sonrası yaşanan değer kaybının bankacılık sektörüne  kısa vadeli etkileri konusunda ise şu değerlendirmeyi yaptı:

TL'de değer kaybı Türk bankacılık sektörünün yüksek döviz borçluluğu ve  yatırımcı güvenine etkisi değerlendirildiğinde bankaların refinansman  risklerini arttırıyor. Türkiye bankacılık sektöründe mevduatta  dolarizasyon da ayrıca yüksek ve TL'de değer kaybı bunu daha da  arttırarak mevduat tarafında istikrarsızlık halinde döviz likiditesi  risklerini yükseltebilir. Bununla birlikte Türk bankaları son yıllarda
TL'deki baskılara rağmen fonlama piyasalarına makul erişimlerini  korudular. Bunun kanıtlarını sendikasyon kredileri ve eurobondlarda  yüksek çevirme oranları olarak görülüyor. Bankaların seküritizasyon  piyasalarına erişimi de devam etti.

Bankacılık sektörünün kısa vadeli dış borcu ilk yarının sonunda 84  milyar dolar seviyesinde bulunuyordu. Dış borçlanma piyasalarına  erişimde kapanma durumunda bankaların kısa vadeli borç servis  ihtiyacının 45-50 milyar dolar aralığında olacağını tahmin ediyoruz.
Sektörün ilk yarı sonu itibarıyla döviz likiditesinin ise 98 milyar  dolar civarında olduğunu hesaplıyoruz. Bu durumda bankaların döviz  likiditesinin kısa vadeli dış borç servisine ve döviz mevduatlarında  ılımlı çıkış ihtimaline karşı yeterli olduğu görüşündeyiz. Ancak  piyasalara erişimde uzayan bir kapanma, döviz mevduatı çıkışları ile  birleşirse bankaların döviz likiditesi açısından ciddi bir test  olabilir. Ayrıca son 2 yılda Türk bankalarının döviz likiditesine  erişimleri de TCMB'ye daha bağımlı hale geldi. Bu ortamda bankaların  döviz likiditelerini piyasada baskı oluştuğu ortamda kullanmaları, Merkez Bankası'nın halihazırda zayıf olan döviz rezervlerini azaltarak  dış finansman risklerini kötüleştireceğinden belirsiz diye  düşünüyoruz.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)