BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaFitch: Dolar küresel rezerv para statüsünü kaybedebilir----

Fitch: Dolar küresel rezerv para statüsünü kaybedebilir

Fitch: Dolar küresel rezerv para statüsünü kaybedebilir
10 Haziran 2019 - 15:08 www.finansgundem.com

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in analisti James MacCormack ABD dolarının küresel rezerv para konumunu kaybetme riski olduğunu belirtti

Fitch Ratings analisti James MacCormack doların zamanla rezerv para statüsüyü kaybetmesine neden olabilecek faktörler olduğunu belirtti. MacCormack CNBC'ye yaptığı değerlendirmede doların statüsünü kaybetmesine yol açacak faktörlerin, ekonomik yaptırımlar ve ticarette korumacı politikalar olduğunu savundu.

Analist, korumacı politikaların ticaretin Amerika'dan uzaklaşmasına ve ticaret ortaklarının dolar yerine kendi para birimlerini kullanmasına neden olduğunu vurguladı..ABD politikalarının İran ve Rusya gibi ülkeleri dolardan uzaklaştırdığını belirten uzman, Çinli ve Avrupalı politika yapıcıların kendi para birimlerinin rolünü genişletmek için fırsatlar aradığını dile getirdi.

MacCormack sözlerini şöyle sürdürdü; "Doların küresel konumunu kaybetmesi yavaş da olsa gerçekleşiyor. IMF verilerine göre ülkelerin Döviz rezervleri içerisinde doların payı 2001'de yüzde 73 düzeyindeyken 2018 sonunda yüzde 62´ye düştü. Bunun yanı sıra Dünya Altın Konseyi, Merkez Bankaları'nın 2018'de 1971´den beri en yüksek yıllık altın alımını gerçekleştiğini açıkladı."

"KADEMELİ GERÇEKLEŞECEK"

Eğer dolardan diğer para birimlerine ve para birimlerinden altına geçiş trendi devam ederse dolar rezerv statüsünü kaybedecek ancak bu kademeli biçimde gerçekleşecek."

Hala küresel Merkez Bankaları'nın değer biriktirmede ilk tercihlerinin dolar olduğunu hatırlatan analist paradoksal bir şekilde doların küresel rolünün kaybolmasında asıl nedenin ABD'nin kendisi tarafından uygulanan politikalar olduğunu ifade etti.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)