BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemFırtına İstanbul'u tehdit ediyor----

Fırtına İstanbul'u tehdit ediyor

Fırtına İstanbul'u tehdit ediyor
31 Ocak 2015 - 08:54 www.finansgundem.com

Bazı vapur seferleri iptal

Meteoroloji; Marmara ve Ege’de “tam fırtına” uyarısı yaptı, “Çatılar, bacalar uçabilir, ulaşım aksayabilir, zehirlenmeler olabilir” dedi. Uzmanlar ise akla ilk anda gelmeyenleri sıraladı: “Motosikletler, nakliyeciler dikkatli olmalı; hızlı trende risk büyük. Çocuklar, yaşlılar tek başına sokağa çıkmamalı, camla kaplı gökdelenlerin olduğu bölgelerde fırtına ‘yıkıcı’ etki yapabilir”

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, hafta sonunda lodosla şiddetlenmesi beklenen rüzgârın sınıfını “tam Fırtına” olarak duyurdu, “çatı uçması, ağaç veya direklerin devrilmesi, soba ve doğalgaz kaynaklı baca gazı zehirlenmeleri, ulaşımda aksamalar” gibi risklere dikkat çekti. İstanbul başta olmak üzere Marmara ve Ege’de etkili olacak fırtına nedeniyle rüzgârın hızının kent merkezlerinde yer yer saatte 80-100 km’ye kadar çıkacağı bildirildi.

‘BU KEZ FARKLI’
Meteorolojik verileri değerlendiren Meteoroloji Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Yüksel Yağan, “Dikkat edilmeli, ciddi bir durum var. Bu sefer biraz farklı” dedi. Meteoroloji’nin tahminlerinin anbean takip edilmesi gerektiğini belirten Yağan, “Şiddetli bir durum var. Hava sıkıştırılabilir bir akışkan. Onun için her an pozisyonu değişebilir. Fakat Meteoroloji ihbar verdi. Bu nedenle valiler ayakta ve uyanık olmalı” ifadesini kullandı.

‘ÇOK TEHLİKELİ’
Fırtınanın ilk olarak Batıyı etkileyeceğini kaydeden Yağan, uyarılarını şöyle sıraladı: 
Kent merkezlerinde apartman yöneticileri özellikle çatılarda önlem almalı. Vatandaşlar bilgilendirilmeli. 
Bu fırtına alışagelmedik şiddette olacak. Hava ve deniz başta olmak üzere ulaşımda ciddi önlemler alınmalı. Hava raporları 12 saatte bir yenilenir, mutlaka takip edilmeli.
Motosikletçiler için çok tehlikeli bir hava. Ölümlü kazalar olabilir. Araç kullanan vatandaşlar belli bir hızın altında seyretmeli. Nakliyatlarda aşırı yükleme yapılmamalı. Uygun hız olmalı. 
Demiryollarına dikkat edilmeli. Özellikle hızlı trende risk büyük.
Rüzgârın hızı belirtilen değerlere ulaşırsa, bu hızın etkili olduğu yerlerde çocuklar ve yaşlılar tek başlarına dışarıya çıkmamalı.
Dikkat! Yüzlerce sefer iptal edildi. İptal edilen seferler için tıklayınız..

‘KUTUPSAL HAVA’
Bu fırtınanın, Avrupa’da halen etkili olan “kutupsal hava”dan kaynaklandığını söyleyen Yağan, “Bu yıl kutupsal kökenli hava kütlesi biraz daha etkili. Bu durum iklim değişikliğinin çok dolaylı bir sonucu. Kuzey Avrupa’da kış durumu var. Bu da rüzgâra neden oluyor’’ bilgisini verdi.

‘NEDEN: GÖKDELENLER’
Ekolog, iklim ve şehirleşme uzmanı Prof. Dr. Tuncay Neyişçi ise fırtınanın kentle etkileşimine dikkat çekti. Şiddetli fırtınanın şehir merkezlerinde etkisini daha da artıracağını, bunun nedeninin de çarpık yapılaşma olduğunu dile getiren Neyişçi, şu değerlendirmeyi yaptı: “İki bina arası, kanal etkisi yapar. Yükseklik artınca hız da artar. Özellikle cephesi cam kaplı ve hesapsız aralıklarla yapılan gökdelenler rüzgârları fırtınaya; fırtınaları da hortumlara ulaştırır. Fırtına, şiddetini bazı sokaklarda 2-3 misli üzerine çıkarabilir. Ağaçlar devrilebilir, çatılardaki güneş enerjileri, su deposu sistemleri kontrol edilmeli. Vatandaşlar yüksek ağaçlardan, kafelerin tentelerinden, reklam panolarından uzak dursun.”

İGDAŞ UYARDI
İstanbul'a doğalgaz dağıtımını gerçekleştiren İGDAŞ, abonelerini “İstanbul genelinde etkili olan lodos nedeniyle karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı dikkatli olunuz, baca çekişinizi kontrol ettiriniz” diye uyardı.

ADA SEFERLERİ İPTAL
Çanakkale'de etkili olan lodos nedeniyle GESTAŞ firması, Gökçeada ve Bozacada’ya yapılacak seferlerini iptal ettiğini duyurdu. Pazar günü de Kabatepe-Gökçeada, Geyikli-Bozcaada seferleri yapılamayacak.

DİKKAT! DENİZ OTOBÜSÜ SEFERLERİ DE İPTAL
İstanbul Deniz Otobüsleri'nin (İDO) bazı seferleri, olumsuz hava koşulları nedeniyle iptal edildi. İDO'dan yapılan açıklamaya göre, bugünkü 07.00 Yenikapı-Bandırma, 07.15 Yalova-Yenikapı, 07.30 Yenikapı-Bursa, 07.30 Bursa-Yenikapı, 08.15 Yenikapı-Yalova feribot seferleri ile 08.00 Bursa-Armutlu-Armutlu-Yenikapı-Kadıköy, 08.40 Kadıkoy-Yenikapı-Bursa, 09.00 Bursa-Yenikapı-Kadıköy, 09.30 Bandırma-Yenikapı-Bostancı deniz otobüsü seferleri yapılamayacak.

TÜM VAPUR SEFERLERİ İPTAL EDİLDİ
İstanbul'da akşam saatlerinden itibaren etkili olan lodos nedeniyle denizde dev dalgalar oluştu. Kötü hava şartları nedeniyle tüm vapur seferleri de iptal oldu.

Jandarma; pistlere perde, kızak ve kayağa ayrı pistler istedi
Hafta sonları kapasitesinin çok üzerinde konuk ağırlayan ve geçen hafta sonu biri çocuk 2 vatandaşın ölümüne sahne olan Uludağ için jandarma, güvenlik raporu hazırladı. Valilik oluruyla Milli Park Müdürlüğü, işletmeciler, Orman Bölge Müdürlüğü ile Kayak Öğretmenleri Derneği’ne gönderilen 9 maddelik raporda alınması gereken önlemler sıralandı: 

AĞ GERİLSİN: İşletmecilerin tedbirleri gözden geçirmesi gerektiği belirtilen raporda; pistlerdeki ağaç gövdelerinin insanları koruyacak şekilde sarılması, günübirlik tatilcilerin pistlere girmemesi için emniyet ağları gerilmesi, pistlerin bitişlerinin yine ağ gerilerek belirtilmesi, çevreye uyarı levhaları konulması istendi. 

RENKLİ FLAMA: Jandarma raporunda, kızak ve kayak pistleri ile acemi ve usta kayakçıların kullandığı pistlerin renkli flamalar ve ağlarla ayrılması gerektiği ifade edildi. Kızak pistlerinin eğim ve derinliğinin azaltılıp fileyle çevrilmesi gerektiğine vurgu yapıldı, özel güvenlik ile pistlere kontrolsüz girişlerin engellenmesi istendi. Raporda anons sisteminin geliştirilmesi, sık sık uyarı anonsları yapılması da önerildi.

BEŞİKTAŞ'TA AĞAÇLAR DEVRİLDİ
Sabah saatlerinden itibaren İstanbul genelinde etkili olan lodos nedeniyle, Barbaros Bulvarı Beşiktaş istikametinde yol kenarında bulunan ağaç devrildi. Devrilen ağaç yolu trafiğe kapattı; şans eseri yaralanan olmadı.

Ağacın devrildiği bölgeye gelen polis ekipleri, trafiğin Levent istikametinde olan şeritten çift yönlü akmasını sağladı. Bölgeye gelen belediye ekipleri de elektrikli testerelerle devrilen ağacı parçalara ayırdı. Ekiplerin yaklaşık yarım saat süren çalışmalarının ardından kesilerek parçalara ayrılan ağaç yoldan kaldırıldı.

Trafik, ağacın kaldırılmasının ardından normale döndü.

FIRTINA EYÜP'TE ÇATI UÇURDU
İstanbul’da hayatı felç eden fırtına, Eyüp’te evlerin çatısını uçurdu. Fırtına sebebiyle uçan çatılar yola savruldu. Fırtınanın şiddetini artırmasıyla birlikte inşaat halinde bulunan bir apartmanın etrafındaki evlere tuğla ve inşaat malzemeleri düştü.

Çatıları uçan evler kullanılamaz hale geldi. Evleri zarar gören vatandaşların yardımına mahalle sakinleri koştu. Vatandaşlar, hasar gören evden eşyaları çıkararak, kırılan molozları temizlemeye çalıştı. Evinin bir kısmı yıkılan bir vatandaş ise kapıları açamayınca pencereden dışarıya çıkarıldı.
Fırtınanın saat 03.00’ten sonra başladığını belirten Engin Süha isimli bir vatandaş, “Gece hafif esiyordu. Karşıdaki binaları yıkınca binanın önü açıldı. Esen rüzgar direk bizim eve vurdu. Vurduğu gibi 10 dakikada bizim çatıyı aldığı gibi yola serdi. Biz de evdeydik” şeklinde konuştu.
Fırtına sebebiyle evinde hasar oluşan Cemal Düzce, olay anında uyuduğunu belirterek şunları söyledi: "Bir baktım evin üzerine bir şeyler yıkıldı. Dolap falan yeni almıştım hepsi gitti. Sabaha doğru 04.00 sularında oldu. Biz dışarı çıkamadık. Kapılar hep kapandı. Bizi pencereden demiri sökerek çıkardılar.”
Olay yerine gelen polis ekipleri çalışma başlatarak belediye ekiplerinin gelmesini bekledi.

BOĞAZ'DA DEV DALGALAR OLUŞTU; BEŞİKTAŞ- ÜSKÜDAR VAPUR SEFERİ İPTAL EDİLDİ

Vapur seferi yapılamıyor çünkü...
İstanbul'da akşam saatlerinden itibaren etkili olan lodos nedeniyle denizde dev dalgalar oluştu. Kötü hava şartları nedeniyle bazı vapur seferleri de iptal oldu.

İstanbul'da etkili olan lodos denizde dev dalgaların oluşmasına neden oldu. Olumsuz hava şartları nedeniyle Beşiktaş-Üsküdar vapur seferleri iptal edildi.

Beşiktaş iskelesinde “Yoğun Hava Muhalefeti Nedeniyle Seferler İptal" yazısını görenler diğer ulaşım araçlarına yöneldi.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)