BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkFirst Republic hisselerinde çöküş sürüyor: Wall Street devleri seferber oldu----

First Republic hisselerinde çöküş sürüyor: Wall Street devleri seferber oldu

First Republic hisselerinde çöküş sürüyor: Wall Street devleri seferber oldu
21 Mart 2023 - 11:06 www.finansgundem.com

ABD bankaları hisseleri %90 değer kaybeden First Republic’i kurtarmak için yeni bir plan arayışında. ABD’nin 8 büyük bankasının liderleri bugün gerçekleşecek bir sektör toplantısında çözüm önerilerini tartışacak


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street’in banka patronları 30 milyar dolarlık desteğin ardından First Republic Bank hisselerindeki sert satış dalgasını durduramadı. Dev bankalar First Republic’i kurtarmak için yeni bir çözüm bulmaya çalışıyor.

Financial Times’ın haberine göre CEO’lar bugün Washington’da düzenlenen bir toplantıda Kaliforniya merkezli yerel bankanın kurtarılması için daha fazlası yapılıp yapılamayacağını tartışacak. Sektörün en büyük lobi örgütlerinden biri olan Finansal Hizmetler Forumu (FSF) tarafından düzenlenen toplantı First Republic Bank hisselerinin düşüşünden çok önce planlanmıştı.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, hisseleri bu ay neredeyse %90 değer kaybeden First Republic’e geçen hafta ABD’nin en büyük 11 bankası toplamda 30 milyar dolar yatırmış ve bankayı istikrara kavuşturmaya çalışmıştı. Ancak hisselerdeki düşüş sona ermedi ve pazartesi günü First Republic hisseleri %47 değer kaybetti.

FT haberine göre First Republic mevduatlarına para yatırma planına da öncülük eden JPMorgan CEO’su Jamie Dimon yerel bankayı desteklemek için yeni seçenekler araştırıyor. Wall Street Journal’ın bir diğer haberine göre söz konusu olasılıklardan biri de bankanın mevduatlarının tamamını veya bir kısmını tampon sermayeye dönüştürmek.

WSJ kaynağı konuyla ilgili açıklamasında, “Bu mevduatlar bilançodaki yükümlülüklerdir. Daha büyük bankalara borçlular. Eğer bu mevduatlar sermayeye dönüştürülseydi First Republic’i göreceli olarak daha iyi bir mali konuma sokardı” ifadelerine yer verdi.

FSF sekiz bankadan oluşuyor ve bu bankaların tamamı geçen hafta First Republic’e mevduat desteği sağladı. FSF tarafından salı günkü toplantıyla ilgili, “Bu haftaki toplantı bir yıl önce planlandı. Toplantı üyelere güçlü, çeşitliliği olan ABD bankacılık sektörümüzün önemini, ekonominin durumunu ve diğer önemli politika konularını tartışma fırsatı sunacak” açıklaması yapıldı.

Citigroup CEO’su Jane Fraser’ın ve Goldman Sachs CEO’su David Solomon’un toplantıya bizzat katılması bekleniyor. FSF tarafından organize edilen toplantıların gündemi normalde politikayla ilişkili konularla sınırlıdır. Ancak CEO'ların toplantı sırasında First Republic’in kurtarılması için seçenekleri tartışmaları da bekleniyor.

JPMorgan konuyla ilgili açıklama yapmadı.

Pazartesi günü First Republic’in hisse fiyatında devam eden düşüş bankanın kredi notunun bir hafta içerisinde ikinci kez düşürülmesini takip ediyor. Yerel bankanın kredi notu hesaplarından on milyarlarca dolar çeken mevduat sahiplerinin kaçışı sebebiyle düşürüldü.

2046 yılında olgunlaşacak First Republic şirket tahvilleri pazartesi günü yüzde 11 düştü ve yaklaşık 55 sentten işlem gördü. Mart ayı başlarında bu rakam 75 sentin üzerindeydi.

S&P Global pazar günü bankanın kredi notunu BB+’dan B+’a düşürdü. Kredi derecelendirme kuruluşu böylelikle bir hafta içerisinde ikinci kez bankanın kredi notunu düşürmüş oldu. S&P’den yapılan açıklamada diğer bankalardan gelen 30 milyar dolarlık mevduat desteğiyle yakın vadede likidite baskılarını hafifletmesinin beklendiği belirtildi. Ancak kredi derecelendirme kuruluşuna göre bankanın şu anda karşı karşıya kaldığı önemli bir işletme, likidite, finansman ve kârlılık sorunları var ve bu sorunları çözemeyebilir.

Yatırımcılar, Silicon Valley Bank ve Signature Bank’in haftalar içinde başarısız olmasının ardından bölgesel bankaların sağlığı konusunda endişeliler.

Bu iki bankanın iflasının yanı sıra diğer bölgesel bankalar da dijital bankacılık çağında hızlanan güvenlik arayışının da etkisiyle mevduatlarında hızlı bir kaçış gördüler. Bu mevduatların birçoğu JPMorgan Chase, Bank of America ve Citigroup gibi dev ABD bankalarına aktı.

Yatırımcı güvenini geri kazanmak için mücadele eden First Republic’in, yılın başından bu yana toplam 176.4 milyar dolar mevduat kaybettiği belirtiliyor. Bununla birlikte, FT’nin haberine göre First Republic’in ABD bankalarından 30 milyar dolarlık mali yardım aldığını duyurmasından bu yana çıkışlar yavaşladı.

Kaliforniya merkezli banka pazar günü yaptığı açıklamada, First Republic’in herhangi bir kısa vadeli mevduat faaliyetini karşılamak için "iyi konumlandırılmış" olduğunu söyledi.

JPMorgan: Minsky Anı olasılığı arttı

 

Hızlı büyüme sarhoşluğu sonunu getirdi

 

Bankacılık krizinin ipleri FED’in elinde

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)