BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaTeknolojiFinteklerin sıradaki hamlesi ne olacak?----

Finteklerin sıradaki hamlesi ne olacak?

Finteklerin sıradaki hamlesi ne olacak?
15 Ocak 2021 - 16:36 www.finansgundem.com

Visa’nın Plaid’i satın alma planı iptal oldu. Fintek şirketlerinde yeni gelişmeler nasıl olacak?

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Pandemi fintek şirketlerinin yaşam döngüsünde bir dönüm noktası oldu. Fintek şirketleri yaygınlaştı ve müşteri yelpazesi genişledi. Bu mobil finans uygulamalarının birçoğu, Plaid’in veri toplama sistemi de dahil olmak üzere, uygulama programlara arayüzleri (API) ve webhook’lar tarafından oluşturuluyor.

Visa ve Plaid arasındaki 5,3 milyar dolarlık birleşme anlaşması, ABD Adalet Bakanlığı’nın açtığı soruşturmanın oluşturduğu baskı nedeniyle karşılıklı iptal edilmiş olsa da, fintek uygulamaları niş kullanıcılardan, kitlesel kullanıcılara geçerken, pazardaki fırsatlar büyüyor.

Fintek şirketleri şimdiden, bankacılık, tüketici ödemeleri ve kredi alanlarında yukarı yönlü büyüme gösterdi. 2020’nin Ocak ayında, birleşme açıklandığında Plaid’in pazar payı yalnızca %3,5 seviyesindeydi.

Karantina sürecinde dijital bankacılık ve yatırım hizmetlerinin kullanım oranı arttı. Bankalara rakip olan fintek şirketlerinin tamamen online süreçlerle müşteri kabul etme avantajı vardı. Ancak bankalar, şubeler aracılığıyla faaliyet gösteriyordu.

Aynı zamanda aracı kurumlar ve yatırım uygulamaları da, evde kalan ve fazladan zamanı olan tüketicilerin, pandemi sürecinde tüketici davranışlarının değişmesinden kaynaklanan birikimlerini çekmek için uygun bir konumdaydı. Pandemi sonrasında, tüketici davranışının fiziki kanallardan dijitale geçmesinin devam edip etmeyeceği merak ediliyor.

Tüketici uygulamaları ve bankalar arasındaki bağ olarak görülen, Plaid gibi altyapı sağlayıcıları, hesap açılışları, bağlantılar ve aktif kullanımdaki artıştan fayda görüyor. Forbes’un haberine göre, Plaid’in müşterileri 4,000 şirkete yükselerek %60 büyüme gösterdi.

Yaklaşık 2,000 bankaya, kredi kurumuna ve fintek şirketine altyapı hizmeti sağlayan MX 200 milyon tüketiciye ulaşıyor. Şimdi sektör çok daha rekabetçi. Aynı zamanda 2020’de finansal altyapıdaki boşluklar da ortaya çıktı.

Bunun öne çıkan örneklerinden biri ise, hükümetin teşvik ödemelerinin dağıtımı sürecinde yaşanan terslikler ve ödemelerin hayatını kaybetmiş kişilere yapılması ya da hedef banka kapandığı için gerçekleşememesi gibi durumlar oldu.

Ancak bankaların dijital rakipleri, müşterilere bu teşvik ödemelerini ulaştırabilmek için kısa sürede çözüm buldu. Yine de uzun vadeli çözümler, Plaid gibi şirketlerin alanı olan, geleneksel kart ödemelerine alternatif geliştirmekte saklı.

Bankacılık sektöründe büyük değişimler yakın

 

Citigroup’un yeni CEO’sundan ilk kritik hamle

 

Morgan Stanley Merkez Bankası’ndan faiz artırımı bekliyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)