BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkFinteklerin başarı için ihtiyaç duyduğu 3 faktör ----

Finteklerin başarı için ihtiyaç duyduğu 3 faktör

Finteklerin başarı için ihtiyaç duyduğu 3 faktör
04 Aralık 2020 - 16:26 www.finansgundem.com

Fintek tüm dünyada yükselişte. Fintek şirketlerinin sürdürülebilir başarı için ihtiyaç duyduğu üç faktör ne?

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Tüm dünyada fintek şirketlerinin toplam piyasa değeri hızla bankaların seviyesine ulaşıyor. Şaşırtıcı bir şekilde, tüm dünyada tüketicilerin %64’ü bugüne kadar en azından bir fintek ürünü kullandı. Ancak trendlerin ve pazar istatistiklerinin yansıttığı umut verici tabloya rağmen, fintek alanı giderek kalabalıklaşıyor. 

Yalnızca 2020 yılının ilk yarısında tüm dünyada fintek şirketlerine 20 milyar dolarlık risk sermayesi aktarıldı.

Bu koşullar altında fintek şirketleri nasıl rakiplerinin önüne geçebilir ve başarıyı yakalayabilir?

Tedarik avantajı

Finans hizmetlerinin müşteri edinme maliyetleri oldukça yüksek ve yükselmeye devam ediyor. Bankalarına yeni müşteri çekmek için, geleneksel finans kurumları binlerce dolar harcıyor. Kazanan fintek şirketleri, dağıtım avantajına sahip olanlar olacak. 

Birkaç yıl önce bankalara rakip olarak ortaya çıkan, Chime, Nubank ve N26 gibi oyuncular, hızla büyümek için dijital tedarik stratejisini kullandı. Geleneksel bankalar bu stratejiyi görmezden geliyordu. Bugün Chime her ay yüz binlerce yeni hesap açıyor.

Elbette dijital tedarik, geleneksel bankaların da uzun vadede yakalayabilecekleri bir strateji ve fintek şirketleri için bir avantaj olma özelliğini kaybedecek. Ancak eğer hızla değerlendirilirse, kalıcı bir marka sadakati yaratabilir. 

Truelink gibi, ileri yaştakiler, engelliler gibi savunmasız gruplara finansal ürünler ve hizmetler sunan şirketler, danışmanlar ağı aracılığıyla tedarik avantajından fayda görüyor. İş ortaklarıyla sağlanan bu tedarik tipi, müşteri edinme maliyetini önemli bir ölçüde düşürebilir ve ulaşılan kişi sayısını arttırabilir.

Belki de en büyük tedarik avantajı, finansal ürünün artık daha kapsamlı bir müşteri deneyimi içinde yer aldığı finans alanında bulunuyor. Fintek olmayan şirketler de bu yöntemle fintek oyuncusu haline gelebilirler. Shopify ve Amazon, platformlarına ticaret yapanlar için kredi özelliği ekliyor ve bu yolla kullanıcılarının fon sağlamasına ve büyüme göstermesine yardımcı oluyor. Fintek şirketleri doğrudan bu trendi yakalayabilir. Örneğin, Affirm ve Salty gibi şirketler, satın alım aşamasında, kredi ve sigorta ürünleri teklif ediyor.

Veri avantajı

Fintek şirketleri aynı zamanda veri aracılığıyla da avantaj sahibi olabilir. Bunun nedenlerinden bir tanesi, finteklerin bir müşterinin, çeşitli sistemlerdeki görünümünü alabilmek için “veri likiditesinden” fayda görebilecek olması. Bu sistemi geleneksel Finans kurumlarının uygulaması oldukça zor.

Bir başka boyut da, finteklerin müşterilerini daha yakından tanıma amacıyla, yeni veri tiplerini kullanma konusundaki isteklilikleri. Örneğin, kredi alanında, giderek artan sayıda fintek şirketi daha uygun fiyatlı ve ulaşılabilir kredi sağlamak amacıyla alternatif veri kullanımında öncülük ediyor.

Forbes’un haberine göre, gelişen pazarlarda yer alan M-Shwari, Kueski, Tala ve diğerleri, resmi kredi verilerinin olmadığı durumlarda, kredi riskini hesaplamak için mobil telefon, sosyal ve psikometrik verileri kullanıyor.

E-ticaret startup’larına finansman sağlayan Clearbanc de müşterilerinin ekonomilerini ve pazarlama yeterliliğini anlamayı ön plana çıkarıyor. Benzer bir şekilde, sigorta alanında faaliyet gösteren fintek şirketleri de teminat belirlemek için alternatif bilgiler kullanıyor. Örneğin iklim riskinde, Kin Insurance gibi oyuncular, teminatı belirlemek için yangın ya da sel riskini modelliyorlar. Yakın zamanda halka arzı gerçekleşen Root Insurance ise teminat belirlemede, sürücü davranışını inceliyor.

Veri avantajı, ürünlerin daha iyi fiyatlanmasını ve kişiselleştirilebilmesini sağlıyor.

Temin avantajı

Çoğu zaman önemsenmeyen konulardan biri temin avantajı.

Fintek şirketleri, ürünü ve sunacağı deneyimi yeniden yaratarak radikal bir şekilde daha iyi ya da daha uygun fiyatlı bir ürün deneyimini, müşterinin ihtiyacı olduğu anda sunabilir.

Lemonade gibi şirketler, şikayetlerin iletimi için bir chat botu oluşturdu. Aynı zamanda bu şirketler müşteriyi cezbedecek özellikler oluşturmak ve dolandırıcılık riskini azaltmak için davranışsal ekonomiyi kullanıyor. Troy ve diğer şirketler ürünlerinin müşterinin kontrolüyle daha kolay kişiselleştirilebilmesini sağlamak için isteğe bağlı olarak başlatılabilen ve iptal edilebilen bir sigorta geliştirdi.

Genellikle önemsenmeyen temin avantajı fintek şirketlerinin geliştirebileceği teknolojik alanlardan bir tanesi. Geleneksel teknolojiler tarafından sınırlanmaktansa, fintek şirketleri sistemlerini gözden geçirerek daha yaratıcı ürünler sunabilir ve daha da önemlisi maliyet yapılarını düşürebilir. Bu, geleneksel bankalar için marjinal görünen müşterilerin, fintek şirketleri için karlılık sağlayabileceği anlamına geliyor.

Merkez bankalarını 2021’de hangi sınavlar bekliyor?

 

JPMorgan: Türkiye'de enflasyon artışı bir uyarı sinyali

 

Piyasaların gündemde hazine ihaleleri ve ECB olacak

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)