BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisFinteklerden dev bankalara ‘kripto korkusu’ suçlaması----

Finteklerden dev bankalara ‘kripto korkusu’ suçlaması

Finteklerden dev bankalara ‘kripto korkusu’ suçlaması
27 Temmuz 2021 - 17:56 www.finansgundem.com

Yeni nesil fintek şirketleri Avusturalya’nın dört dev bankasının kripto paralara karşı temkinli yaklaşımını hedef alıyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avusturalya’nın dört dev bankasına rakip olan fintek şirketleri önde gelen bankaları kripto paralara karşı fazla temkinli olmakla suçladı. Aynı zamanda fintekler bankaların fintek sektörü için hayati olan hizmetleri vermediğini ve inovasyonun önüne geçtiğini söyledi. Finansal hizmetler yeni bir dalgayla karşı karşıyayken Avusturalya Senato’su tarafından başlatılan bir soruşturma bazı gerçekleri gün yüzüne çıkardı.

Bankalarla rekabet eden fintek şirketleri, düzenlemelere yönelik endişeler nedeniyle temel bankacılık hizmetlerine erişim sağlayamıyor. Fintek şirketleri yaptıkları açıklamada bu davranışın oldukça kapsamlı olduğunu yerel bankaların sıklıkla kilit ödeme hizmetlerini geri çevirdiğini söyledi. Aynı zamanda bu pratiğin odağındaki şirketlerin özellikle kripto para operatörleri olduğu açıklandı.

Bankalar ise yaptıkları savunma açıklamasında müşterilerini risklere karşı koruduklarını söyledi. Bu riskler arasında finansal suç riskleri ve kredi kurumlarının bankacılık ilişkilerinden getiri sağlama ihtiyacı da gösterildi. Soruşturmaya yapılan başvurularda ülke dışında önde gelen fintek şirketleri Avusturalya bankalarıyla olan ilişkilerinde büyük bir savaş vermek zorunda kaldıklarını ifade etti.

İngiltere merkezli para transferi şirketi Wise’dan yapılan açıklamada Avusturalya bankaları aracılığıyla yapılacak işlemlerde ödeme hizmetlerine erişimde zorluk yaşandığı söylendi. Şirket bankaların ilk görüşmelerden sonra müzakereleri sonlandırdığını açıkladı. Wise yerel bir bankacılık partneri yerine Avusturalya’da faaliyet gösteren uluslararası bankalarla çalışmak zorunda kaldığını ve bankaların tutumunun kara para aklama ve terörizm finansmanı risklerini artırma potansiyeli olduğunu iddia etti.

Bu ay Londra’da halka arzını gerçekleştiren Wise, “Avusturalya’da dijital şirketlerin bankacılığa erişimini kısıtlama pratiği kara para aklama ve terör finansmanı risklerini artırıyor ve geleneksel finans kurumlarının pazar gücünü kötüye kullanmasıyla ilgili ciddi soruları gündeme getiriyor” dedi. İngiltere’nin en değerli fintek şirketi Revolut da Avusturalya bankalarının temkinli yaklaşımının müşterilerin yerel ürünleri aracılığıyla kripto para işlemleri yapmasına engel olduğunu söyledi.

Revolut’un Avusturalya CEO’su Matt Baxby, “diğer pazarlarda kripto para çekme işlemlerini sunabiliyoruz ancak Avusturalya bankalarını bu konuda ikna edemedik” dedi. Revolut’tan gelen açıklamada, bankaların Bitcoin gibi kripto paralara karşı temkinli yaklaşmasının alanda oluşacak boşluğu yeterli donanıma sahip olmayan şirketlerin doldurmasıyla sonuçlanabileceği söylendi.

Revolut, “Avusturalya bankalarının kripto korkusu start-up fintek şirketlerinin bu boşluğu doldurması ve kripto yatırımı alanında talepleri olan tüketicileri tatmin etmesi anlamına geliyor” dedi. Açıklamanın devamında, “bu durum uzun vadede rekabet ve inovasyon için olumlu olsa da yeni start-up şirketleri büyük riskler ve uyum kontrollerine yatırım yapacak kaynaklara sahip olmayabilir” ifadesi kullanıldı.

finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre ülkenin fintek şirketlerini temsil eden Fintek Avusturalya üyelerinden 23’ünün çoğunlukla aniden bankacılık hizmetlerine erişimlerini kaybettiğini ve bankalar tarafından bir açıklama yapılmadığını söyledi. Lobi grubu bankaların özellikle kara para aklama ve terör finansmanı riskleri nedeniyle endişeli olduğunu açıkladı. Ülkenin kara para aklama denetleyicisi Austurac tarafından bu alanda verilen 1 milyar doların üzerindeki cezalar da endişelerin büyümesine neden oluyor.

Gruptan yapılan açıklamada, bankaların dijital finans hizmetleri sunan şirketleri hizmetlere erişmekten alıkoymasının kripto para sektörü üzerinde olumsuz etki yarattığını söyledi. Bu alanda ise oldukça büyük miktarda belirsizlik mevcut. Buna karşılık Avusturalya Bankacılık Birliği tüm dünyadaki bankaların hizmetlerini riskleri değerlendirerek sunduğunu söyledi ve küresel bankacılık düzenleyicilerinin kripto paraların bankalar için yüksek risk taşıdığı yönündeki yorumlarına dikkati çekti.

Bankacılık lobi grubu aynı zamanda geçtiğimiz ay Finansal Düzenleyiciler Konseyi tarafından bu alanda inceleme yapma ve muhtemel politika hamlelerini tartışma kararını olumlu karşıladığını açıkladı. Avusturalya Rekabet ve Tüketici Komisyonu bankaların dijital Finans şirketlerine karşı tutumunun aynı zamanda, “rekabete yönelik ciddi bir tehdit” oluşturabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Fintek girişiminden dev satın alma hamlesi

 

Pandemi kuralları bankacıların kâbusu oldu

 

Credit Suisse’in yatırım bankacılığı yenilgisi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)