BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriFintekler hesap aşım ücretine savaş açıyor----

Fintekler hesap aşım ücretine savaş açıyor

Fintekler hesap aşım ücretine savaş açıyor
13 Mayıs 2021 - 11:28 www.finansgundem.com

Chime ve diğer fintek şirketleri hesap aşım ücretlerini ortadan kaldırmak için harekete geçiyor. Bu ücret tüketicilerin geleneksel bankaların en sevmediği özelliklerinden biri.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’nin en yüksek değerli dijital bankası San Francisco merkezli Chime Çarşamba günü yaptığı açıklamada, müşterilerinin para çekme limitini iki katına çıkararak 200 dolara yükselttiğini açıkladı. 14,5 milyar dolar değerindeki piyasa lideri Chime, vadesiz mevduat hesabı, banka kartı ve bütçe araçları gibi hizmetler sunuyor. Birçok diğer dijital bankacılık start-up’ı da benzer özellikle sunuyor ve geleneksel banka hesaplarında artış gösteren hesap aşım ücretlerinden kaçan müşterileri çekiyor.

Fintek şirketlerinin kredili mevduat hizmetleri farklı şekillerde yapılandırılıyor. Bazıları hesap aşım ücretini daha sonra eklerken, Chime gibi şirketler müşterilerin geçici olarak ekside görünmesini sağlıyor. Bu hizmetler ise genellikle faizsiz kredilerle benzerlik taşıyor ve müşterilerin bir sonraki maaşından ödeniyor. Örneğin ayda 1 dolara hizmet veren mobil bankacılık uygulaması Dave, 9 milyon müşterisine 2017 yılında nakit avans hizmetini ilk sunan dijital bankalardan biri.

Forbes’un haberine göre, doğrudan mevduat geçmişi bulunan Dave kullanıcıları 75 dolara kadar nakit avans başvurusu yapabiliyordu. Banka bu miktarı şubat ayında 200 dolara çıkardı. Chime ise “SpotMe” ismiyle kendi nakit avans programını 2018 yılında oluşturdu. O dönemki maksimum limit ise 100 dolardı. Bu hizmet ise yalnızca devam eden doğrudan mevduatları, genellikle de maaş hesapları bulunan kullanıcılara sunuluyordu.

Bu hizmetler koşulları karşılayan müşterilerin Chime hesaplarında yer alan paradan daha fazlasını harcamasına imkan tanıyor. SpotMe limiti ise gelir, harcama geçmişi ve hesap bakiyesi gibi unsurlara göre kişiden kişiye değişebiliyor. Müşterinin bir sonraki maaşı Chime hesabına yattığında şirket borç verdiği parayı geri alıyor. Müşteriler ise aynı zamanda dijital bankadan aldığı hizmet karşılığında, isteğe bağlı olarak “bahşiş” bırakabiliyor.

finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre, Chime 2018 yılından bu yana 2,5 milyar dolar nakit avans verdi ve güçlü müşteri talebiyle birlikte şirket nakit avansın maksimum limitini yükseltti. Yaklaşık 2,5 milyon Chime kullanıcısı geçtiğimiz yıl hizmetten yararlandı ve 1,5 milyon müşteri yalnızca nisan ayında hizmeti kullandı. 2012 yılında kurulan Chime’ın, Cornerstone Advisers’ın araştırmasına göre ABD’de 12 milyon kullanıcısı bulunuyor. Bu rakam ise diğer tüm yeni nesil bankaların kullanıcı sayısından yüksek.

Dijital bankaların popülerleştirdiği nakit avans modelini geleneksel bankalar dahi denemeye başlıyor. Cincinnati merkezli bir yerel Banka olan Fifth Third, nisan ayının son günlerinde bir dijital bankacılık platformunu kullanıma açtı ve müşterilerine küçük bir ücret karşılığında maksimum 50 dolar nakit avans sağlıyor. Banka aynı zamanda Georgia’da erken maaş ödemesi özelliğini de test ediyor ve bu uygulamanın haziran ayında tüm ülkede faaliyete geçmesini planlıyor.

Aralık ayında Bank of America bazı müşterilerine 5 dolarlık ücret karşılığında 500 dolara kadar faizsiz ve kısa vadeli krediler sunmayı planladığını açıkladı. 

Hesap aşım ücretleri genellikle geleneksel bankaların en büyük gelir kaynaklarından bir tanesi. Center for Responsible Lending verilerine göre, 2019 yılında bankalar hesap aşım ücretlerinden 11 milyar dolar gelir sağladı. Uzmanlar ise hesap aşım üretlerinin en zor durumda olanları vurduğunu söyledi.

Chime’dan yapılan açıklamada bazı kullanıcıların SpotMe hizmeti için ödedikleri “bahşişlerin” gönüllülük esasına dayandığı ve hizmet için herhangi bir ücret talep edilmediği söylendi. Chime’ın banka kartı Visa’nın networkünde yer alıyor, bu nedenle de şirket gelirlerinin büyük bölümünü kartla yapılan alışverişlerden gelen kullanım ücretlerinden alıyor.

Evden çalışmaya adapte olan şirketler iş hayatını dönüştürüyor

 

Elon Musk'tan Bitcoin'e büyük şok! Sert düştü

 

TEB, tarım kredileri ile üreticinin yanında

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)