BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriFintek yatırımlarının yeni merkezi Latin Amerika----

Fintek yatırımlarının yeni merkezi Latin Amerika

Fintek yatırımlarının yeni merkezi Latin Amerika
14 Ekim 2021 - 16:49 www.finansgundem.com

Latin Amerika, teknoloji alanında güneydoğu Asya’dan daha fazla yatırım çekmeye başladı. Bölgenin start-up şirketleri, Latin Amerika’yı teknoloji yatırımlarının yeni merkezi haline getirdi.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

İkinci el araba almak, ev kiralamak ya da banka hesabı açmak Latin Amerika’da bir kabus gibi. Bunun nedeni gerekli olan evrak işleri, yavaş bürokrasi ve kanunların yetersizliği. Start-up şirketleri bu sorunlara odaklanıyor ve bu sayede Latin Amerika’yı gelişen ülkelerdeki teknoloji patlamasının merkezi haline getiriyor. Geçtiğimiz yıl Latin Amerika’ya 4,1 milyar dolarlık girişim sermayesi yatırımı aktı. Bu rakam 3,3 milyar dolarla güneydoğu Asya’yı geride bıraktı.

Aynı zamanda Afrika, Ortadoğu ve Avrupa’nın da önüne geçti. 

Bu yılın ilk yarısında bölgeye 6,5 milyar dolarlık girişim sermayesi yöneldi. Hindistan ise 8,3 milyar doları gördü. Kazhek Ventures Kurucu Ortağı Hernán Kazah, “bu sektörde 1999 yılında başladık, o dönemde internet sınırlıydı ve internet kullanımı %3’lerde seyrediyordu” dedi. Şirket bugüne kadar sağladığı 2 milyar dolarla Latin Amerika’nın en büyük ilk aşama fonu oldu. Kazah, “bugün Latin Amerika neredeyse her pazarda önemli bir varlık gösteriyor” açıklamasında bulundu.

Latin Amerika’nın yeni start-up dalgasının en önemli temsilcilerinden bir tanesi de Nubank. 2013 yılında Kolombiyalı girişimci David Vélez tarafından kurulan şirket hızla büyüdü ve şimdi dünyada diğer tüm dijital bankalardan daha fazla müşterisi var. Brezilya’nın fintek şirketinin yaklaşan halka arzıyla, şirketin değeri 50 milyar doların üzerine çıkabilir. Bölge’nin Amazon’la rekabet edebilmesi için kurulan şirketi Mercado Libre ise 79 milyar dolar değer ulaşarak Latin Amerika’nın en değerli şirketi oldu.

Yakın zamanda ortaya çıkan çok sayıda start-up şirketi teknoloji dünyasının en büyük yatırımlarının da ilgisini çekti. SoftBank’ın Bolivya doğumlu CEO’su Marcelo Claure geçtiğimiz ay Latin Amerika’ya özel bir teknoloji fonunu açıkladı. Şirket 2019 yılında bölgeye ayırdığı 5 milyar doların ardından, 3 milyar dolar daha yatırım yapacağını duyurdu. Claure Financial Times’a yaptığı açıklamada, “sermaye eksikliği çeken şirketlerin sayısı ve kaliteleri karşısında şaşkına döndük, bu nedenle de yatırım yapmaya başladık” dedi. Devamında, “Latin Amerika’da insanların hayatlarını iyileştirmek için çok fazla alan var, çünkü sistem yetersiz ve bürokrasi baskısı altında. Teknoloji için devasa fırsatlar var” ifadelerini kullandı.

finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre Meksika’nın değeri 1 milyar doları aşan ilk unicorn şirketi Kavak, bu şirketlerden bir tanesi. Geçtiğimiz ay gerçekleşen fonlama turuyla değeri 8,7 milyar dolara ulaşan şirket, ikinci el araç alımında süreci kolaylaştırmayı hedefliyor.

Şirket alıcılara araç muayenesi, üç aylık garanti, hızlı online kredi ve eve teslim gibi hizmetler sunuyor. Brezilya merkezli Quinto Andar ise ev kiralama sürecini, emlakçıları devreden çıkararak kolaylaştırmayı amaçlıyor. Şirket ev kiralayanlara kendine ait sigorta hizmetlerini sunuyor ve büyük miktarlardaki depozitoları kaldırıyor. Nubank ve Arjantin’in Ualá’sı gibi fintek şirketleri genişlemeyi sürdürme konusunda önemli bir rol oynuyor.

Brezilya’da merkez bankası, 110 milyon kayıtlı kullanıcısı bulunan Pix isminde bir hızlı para transferi sistemi kurdu.

SoftBank’tan Claure, “dünyanın en karlı bankaları Brezilya ve Meksika’da” dedi. Devamında, “bu bankalar oldukça yetersiz, çok fazla şubeleri ve uzun kuyruklar var. Bu nedenle fintek şirketleri başarılı oluyor” ifadesini kullandı.

Pandemiyle birlikte diğer bölgelerde olduğu gibi, Latin Amerika’da da dijital değişim hız kazandı. Latin Amerika korona virüs nedeniyle ölümlerde dünyada en yükse rakamlara sahip.

Dahası tarihinin en kötü resesyonlarından bir tanesini yaşıyor. Yine de korona virüs pandemisi ekonomik aktivitenin dijitalleşmesini hızlandırdı. 2017 yılında Ualá’yı kuran Pierpaolo Barbieri, “uzun yıllardır Latin Amerika’da yeterli teknoloji yatırımı yapılmıyordu” dedi. Devamında, “şimdi ise herkes buradaki fırsatlara akın ediyor” ifadesini kullandı.

Credit Suisse’ten Greensill mağdurlarına rüşvet gibi teklif

 

Tesla arabadan çok Bitcoin'den kazandı

 

Standard Chartered’dan fintek hamlesi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)