BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriFintek şirketlerine yeni kurallar geliyor----

Fintek şirketlerine yeni kurallar geliyor

Fintek şirketlerine yeni kurallar geliyor
03 Şubat 2021 - 13:46 www.finansgundem.com

Klarna gibi ‘şimdi al sonra öde’ şirketleri İngiltere Finansal Yürütme Otoritesi’nin (FCA) radarına giriyor. İngiltere Maliye Bakanlığı, pandemide popülerlik kazanan dijital hizmetlerin yüksek miktarda borç oluşturabileceğini düşünüyor

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere’nin finansal düzenleyicisi Finansal Yürütme Otoritesi (FCA) Klarna ve Clearpay gibi “şimdi al sonra öde” şirketlerini denetleme gücüne sahip olacak. Pandemi sürecinde popülerlik kazanan bu şirketlerin, tüketicileri dev borç yükü altında bırakabileceğine yönelik korkular yükseliyor. İngiltere Maliye Bakanlığı 2,7 milyar sterlin değerindeki sektörü, FCA’nın Eski Başkan Vekili Chris Woolard’ın 4 ay süren incelemesinin ardından FCA’nın denetimine tabi tutacak.

Clearpay, Laybuy ve sektör lideri Klarna gibi şirketler, müşterilerin giyim ve mobilya gibi alışverişlerine, ödemelerini zamanında gerçekleştirdikleri takdirde ücretsiz ve faiz uygulamadan taksitlere bölme imkanı sunuyor. Model Y ve Z kuşakları arasında oldukça popüler ve Asos, Boohoo, JD Sports, Hugo Boss ve Made gibi birçok mağazadan yaptıkları alışverişlerin ödemelerini erteleyebiliyorlar.

Bu şirketleri FCA’nın denetimine tabi tutmak, şirketlerin borç vermeden önce uygun karşılayabilirlik değerlendirmesini gerçekleştirmesini ve taksitleri ödemede zorlandıkları takdirde müşterilerin adil muamele görmesini sağlamak zorunda kalacakları anlamına geliyor. Bu uygulamayla tüketici aynı zamanda, Finansal Ombudsman Servisi’ne de şikayette bulunma hakkına sahip olacak.

Şimdi al sonra öde (BNPL) sözleşmelerinin kullanımı, 2020 yılında neredeyse dört kat arttı ve sektörün toplam değeri 2,7 milyar sterline ulaştı. Online alışverişin popülerleşmesine neden olan korona virüs pandemisinin başlangıcından bu yana 5 milyon insan bu finans ürünlerini kullanıyor.

Ancak, The Guardian’ın haberine göre, Woolard incelemesinde, BNPL hizmetlerinin “tüketicilere zarar verme potansiyeli” taşıdığı konusunda uyarıda bulundu. Örneğin, önde gelen bir bankanın şimdi al sonra öde hizmetini kullanan 10 müşteriden birinin, ödemelerini zamanıda gerçekleştiremediği ortaya çıktı.

FCA tüketicilerin, karşılayabileceklerinden daha fazlasını satın almalarının ve yüksek miktarlarda borçlanmalarının bu kadar kolaylaşmış olması nedeniyle endişeli. Bazı şirketler ilk aşamada kredi limitlerini sınırlıyor ya da temel bir kredi değerlendirmesi yapıyor ancak bu genellikle şirketin kendi risk yönetimi nedeniyle yapılan bir uygulama ve borç alan kişinin ödemelerini yerine getirebileceğini doğrulamıyor.

BNPL hizmetini kullanan tüketiciler, genellikle alışveriş başına 65 ila 75 sterlin borçlansa da, müşteriler kasada birden fazla BNPL sağlayıcısının hizmetini de kullanabilir. Bunun nedeni ise bir şirketteki borç yüklerinin, diğer şirketler tarafından görülmüyor olması. İngiltere Ekonomi Bakanı John Glen, “inceleme kredi ajanslarının ve ana akım kredi kuruluşlarının göremeyeceği, 1,000 sterlin civarında borç almanın oldukça kolay olduğunu ortaya koydu” dedi.

Açıklamasının devamında, “bazı şimdi al sonra öde hizmeti sağlayıcılarının, daha yüksek fiyatları olan perakendecilerde de geçerli olmasıyla, tüketicilerin karşılayamayacakları miktarlarda borçlanma riski artıyor” ifadesini kullandı. İngiltere Maliye Bakanlığı, şirketler ve hukuk uzmanlarıyla gerçekleştirilecek görüşmelerin ardından, FCA’ya bu yılın ilerleyen dönemlerinde resmi yetkilerin verilmesini bekliyor.

İngiltere hükümeti hızlı hareket etmek için baskı altında. 70’in üzerinde milletvekili, BNPL’nin bir sonraki felaket olabileceği konusunda uyarıda bulundu. Milletvekilleri, 2014 yılında maaş günü kredisi sağlayan şirketlerin, birçok insanın sürdürülebilirliği olmayan borç yükü altına girmesinin ardından yaşadığı çöküşü hatırlattı. İşçi Partisi Milletvekili Stellla Creasy, Salı günü yaptığı açıklamada, “düzenlemelerin hızla gelmesi gerekiyor” dedi.

Klarna, Clearpay ve Laybuy gibi BNPL sağlayıcıları ise düzenlemeleri memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı. Klarna’dan yapılan açıklamada, “düzenlemelerin yeni ürünlerin ve tüketici davranışındaki değişimlerin hızına ayak uyduramadığının farkındayız ve şimdi düzenlemelerin modern, orantılı ve amaca uygun olması gerekiyor” dendi.

Avrupa’da hizmet sektörü geriledi

 

Bankaların açıklanan 2020 yılı bilançoları

 

Elvan'dan enflasyona taviz yok!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)