BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkFintek şirketlerine finansal denetim sıkılaşacak----

Fintek şirketlerine finansal denetim sıkılaşacak

Fintek şirketlerine finansal denetim sıkılaşacak
03 Ağustos 2021 - 12:42 www.finansgundem.com

Merkez bankalarının merkez bankası olarak bilinen Uluslararası Ödemeler Bankası’ndan yayınlanan bir makalede fintek şirketlerinin mali sistem için ciddi riskler oluşturduğu ve düzenlemelerin artırılması gerektiği belirtildi

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Finansal hizmetler sektörüne açılan teknoloji devlerine daha sıkı piyasa düzenlemeleri tedbirlerin getirilmesi yönünde çağrılar artıyor.

Financial News’in haberine göre merkez bankaları ve finansal düzenleyicilerden oluşan bir konsorsiyum olan Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) tarafından yayınlanan bir makalede, ödemeler ve diğer bankacılık alanlarında kritik rol oynayan teknoloji şirketlerinin geleneksel piyasa risklerinin ötesindeki sorunlara yol açabileceğine dikkat çekildi. BIS makalesinde bu şirketlerin daha sıkı bir düzenleyici tedbirlere tabi tutulması gerektiği belirtildi.

Bankalar ve sigorta şirketleri genellikle finansal sistemin önemli oyuncuları olarak gösterilirler. Ancak makaleye göre, çoğu ülkedeki piyasa düzenlemeleri "büyük teknoloji şirketlerinin operasyonlarının potansiyel sistemik etkisini ve büyük teknolojinin gerçekleştirdiği tüm faaliyetlerin finans sektörüne taşmasıyla oluşacak etkileri" ele almıyor. BIS merkez bankalarının büyük teknoloji şirketlerine yönelik spesifik güvenli önlemleri almalarına ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor.

Finansal teknoloji firmaları son yıllarda muazzam ölçekte büyüdü. Fintek firmaları, ödemeleri finansal sistem üzerinden işlemek ve tüketicilere ve işletmelere kredi sağlamak da dahil olmak üzere geleneksel olarak bankalar tarafından üstlenilen alanlarda önemli oyuncular haline geldi.

Ödeme şirketi Square, Pazar günü Afterpay'i yaklaşık 29 milyar dolara satın aldığını açıkladı. Söz konusu anlaşma bu alanda yapılan en büyük satın alma sözleşmesini ifade ediyor. Değerinin altında hisselere yönelen yatırımcılar açısından fintek şirketlerine bakıldığında ise çok daha farklı bir tablo öne çıkıyor. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre ödeme sistemleri şirketi Paypal, yaklaşık 325 milyar dolarlık piyasa değeriyle ABD’nin en büyük ikinci bankası Bank of America ile ortalama aynı piyasa değerine sahip.

Fintek şirketleri aynı zamanda ulusal piyasa düzenleyicisi kurumları piyasa kurallarını gerçek zamanlı olarak yeniden yazma konusunda da zorluyor. Çinli fintek devi Ant Group’un geçen Kasım ayındaki dev halka arzı Pekin yönetimi tarafından iptal edilmişti.

BIS raporuna göre teknoloji şirketlerinin finansal hizmetler sektöründe bulunması finansal riskler ve tüketicinin korunması konuları dışında veri yönetimi ve anti-tröst konularında da soru işaretleri yaratıyor. Makaleye göre fintek devleri finansal sistemin çekirdeğinde ciddi sorunlara yol açabilir.

Kredi ve likidite riski gibi sorunlarla başa çıkmak için mevcut kuralların finteklerin düzenlenmesinde yetersiz kalabileceğini belirten araştırmada, merkez bankalarının rekabet ve veri gizliliği konularında devlet kurumlarıyla daha yakın çalışması gereğini vurguladı.

Genellikle merkez bankalarının merkez bankası olarak adlandırılan BIS, dünya çapında tutarlı finansal düzenlemelerin geliştirilmesini koordine eder. BIS piyasa düzenlemeleri dayatmak için doğrudan yetkiye sahip olmamasına karşın, küresel çapta finansal düzenlemeler konularında etkili bir hakem sorumluluğuna sahip olarak kabul edilir. Pazartesi günü yayınlanan makale BIS personeli tarafından yazılmasına karşın, örgüt tarafından alınan belirli bir politika pozisyonunu temsil etmiyor.

Tahvil fonlarındaki büyük risk

 

Yeni nesil bankalar limit aşım ücretine savaş açıyor

 

Küresel reklamcılık sektörü 1 trilyon doları aştı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)