BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriFintek şirketleri liderlik yarışını kazanıyor----

Fintek şirketleri liderlik yarışını kazanıyor

Fintek şirketleri liderlik yarışını kazanıyor
02 Mart 2022 - 17:16 www.finansgundem.com

Vadesiz mevduat hesaplarında fintek şirketleri geleneksel bankaların önüne geçiyor. Birincil vadesiz mevduat hesabı dijital bankalarda bulunan ABD’lilerin sayısı 2020’den bu yana sert yükseliş gösterdi.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Chime, PayPal ve Square gibi dev fintek şirketleri ve dijital bankaların yıldızı parlarken, Bank of America, JPMorgan Chase ve Wells Fargo gibi bankacılık devleri düşüşte. 2020 yılından bu yana birincil vadesiz mevduat hesabı dijital bankalarda bulunan ABD’lilerin sayısı sert yükseliş gösterdi. Cornerstone Advisors tarafından yapılan araştırmaya göre, Z kuşağı bireylerin dörtte birinden fazlası ve Y kuşağı üyelerinin yaklaşık üçte biri, birincil vadesiz mevduat hesapları için dijital bankalara yöneliyor.

X kuşağındaysa birincil hesapları dijital bankalarda bulunan tüketicilerin oranı %8’den %22’ye yükseldi. Her 10 Z ve Y kuşağı bireyden 6’sı Chime, PayPal ve Square gibi fintek şirketlerinde hesap sahibi. Bunun karşısında, bundan iki yıl öncesine kadar birincil vadesiz mevduat hesaplarında liderliği üstlenen Bank of America, JPMorgan Chase ve Wells Fargo gibi dev bankalar, pazar payı kaybediyor.

Forbes’un haberine göre pandeminin başından bu yana birincil vadesiz mevduat hesabı geleneksel bankalarda bulunan Z kuşağı tüketicilerin oranı %35’ten %25’e geriledi. Y kuşağı ve Z kuşağındaysa, yarı yarıya düşüş görüldü. Katılım bankaları ise birincil vadesiz mevduat hesapları kategorisinde pazar payı kazananlar arasında yer aldı. Katılım bankalarının sunduğu düşük işlem ücretleri de etkili oldu.

Geleneksel bankaların pazar payı kaybetmesinin sonucunda, bir zamanlar ‘rakip’ olarak tanımlanan dijital bankalar kazandı. Giderek daha fazla Y ve Z kuşağı dijital bankaları, finansal hizmetler için ilk adresleri olarak tanımlıyor. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre kripto paralar ve blockchain teknolojisinin de ilerlemesi ve bu alana yönelik ilginin de artmasıyla, tüketiciler ‘farklı’ hizmetlere erişim talep ediyor. Örneğin Square’in Cash App isimli hizmeti, kripto para işlemlerine de imkan tanıyor.

Diğer yandan mevduat hesabı kullanımındaki değişimler de tüketicilerin dijital bankalara yönelmesinin nedenleri arasında. Tüketiciler dijital bankalarda hesap açarken, geleneksel bankalarda yer alana hesaplarını ikincil konumda değerlendiriyor. Bu hesaplar açık kalsa da, özel durumlarda kullanılıyor. Z kuşağı ise PayPal ve Cash App’e akın ediyor. Chime Y kuşağının favori dijital bankası olurken, X kuşağından da kullanıcıları çekmeye başladı. Ancak Z kuşağında kullanım oranı 2020 yılından bu yana düşüşte.

ABD'den Rusya'ya kripto para hamlesi

 

Ukrayna krizi Bitcoin’in dönüm noktası

 

Citi’nin 9,8 milyar dolarlık Rusya sorunu

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)