BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkFintek şirketleri bankalar olmadan yapamıyor----

Fintek şirketleri bankalar olmadan yapamıyor

Fintek şirketleri bankalar olmadan yapamıyor
29 Ekim 2021 - 16:21 www.finansgundem.com

Silikon Vadisi’nin en büyük fintek şirketleri, geleneksel bankalara ihtiyaç duyuyor. Şirketler nakit işlemleri için geleneksel bankaların sistemlerini kullanıyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Şimdilerde New York sokaklarında bir fintek şirketinin reklamlarında “biz banka değiliz” deniyor. Bu reklamın sahibi olan şirket müşterilerine banka hesabı ve kart hizmeti sunuyor. Fintek şirketi gerçekte müşterilerin paralarını kendi sistemlerinde tutmuyor. Current isimli bu şirketin faaliyetleri, çekici bir dizi hizmet ve mobil uygulamadan ibaret. Mobil uygulamanın kullanıcıları, sosyal medya hesaplarında olduğu gibi hesaplarını kişiselleştirebiliyor, profil fotoğrafı seçebiliyor.

Current’ın müşterilerine gönderdiği maillerde emojiler kullanılıyor. Müşterilerin paraları ise Metropolitan Bank Holding’de muhafaza ediliyor. Metropolitan, Current’ın çalıştığı ABD düzenleyicileri tarafından onaylanmış olan iki bankadan bir tanesi. Bloomberg’in haberine göre bu tür uygulamalar, Current ve rakibi Chime gibi fintek şirketlerinin giderek büyümesiyle yaygınlaşıyor. Chime da Bancorp ve Stride Bank aracılığıyla hizmetlerini sunuyor.

Fazla kişi tarafından bilinmeyen küçük ve orta ölçekli kredi kurumları, start-up şirketlerine bankacılık hizmetleri sağlıyor. Bu uygulama daha önce Salesforce tarafından kullanılan bir hizmet olarak yazılımla benzerlik taşıyor.

Fintek şirketinin bankalardan aldığı bankacılık hizmetlerinde hem Banka hem de fintek şirketi, kullanıcılar banka kartlarını kullandığında alınan işlem ücretlerini paylaşarak gelir sağlıyor. Bir hizmet olarak bankacılık, bankacılık sektörü yavaş kredi büyümesi ve düşük faiz oranları gibi sorunlarla mücadele ederken dikkat çekiyor. Metropolitan’ın Finans Direktörü Greg Sigrist, “giderek daha fazla rekabet göreceğiz” dedi.

Metropolitan ve Bancorp’un hisseleri yıl başından bu yana S&P 500 endeksinin de üzerinde yükseliş gösterdi. Aynı zamanda girişim sermayesi de mobil bankacılık start-up’larına yöneliyor. 2021’in başından bu yana bu şirketlere 20 milyar doların üzerinde yatırım yapıldı. Bu yeni şirketlerin birçoğu, Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC) tarafından onaylanmış olan bankalarla işbirliği kurmaya ihtiyaç duyuyor.

FDIC tarafından onaylanmış yaklaşık 5 bin finans kurumu bulunuyor ve bunlar fintek şirketlerine ihtiyaç duydukları hizmeti sağlayabiliyor. Yatırım bankacılığı şirketi Piper Sandler Direktörü Frank Schiraldi, “büyüme gösteren bir alt sektör oluştuğunda, özellikle de büyümenin zor yakalandığı bankacılık sektöründe, bu durum diğer katılımcıları da alana çekiyor” dedi.

 Schiraldi bir hizmet olarak bankacılık uygulamasını sağlayan kurumların, rakip adaylarını caydıracak bir kalkana sahip olduğunu söyledi.

2008 finansal krizinin ardından yürürlüğe giren Dodd Frank yasası sayesinde, 10 milyar doların üzerinde varlığı bulunan bankalar, banka kartıyla yapılan alışverişlerde %0,05 komisyon alabiliyor. Daha küçük bankalar bu limitten muhaf ve genellikle daha yüksek ücretler alıyorlar. Bu nedenle de fintekler bu küçük bankalarla işbirliği kurmayı tercih ediyor.

JPMorgan Chase CEO’su Jamie Dimon, hissedarlarına gönderdiği yazıda kuralların büyük bankalara dezavantaj getirdiğini söyledi.

Fintek alanında faaliyet gösteren bankalar, küçük bankaların ulaşmasının zor olduğu bir lojistik uzmanlık geliştirdiklerini söylüyor. Bir bankanın işbirliği içinde olduğu fintek şirketinin ne yaptığını denetleyebilmesi için düzenleme altyapısına sahip olması gerekiyor. 28 farklı teknoloji şirketiyle çalışan Coastal Financial CEO’su Eric Sprink, “bariyer çok yüksek” dedi. Müşteri çekebilmek için mobil bankacılık uygulaması start-up’larının genellikle düşük maliyetlerini ön plana çıkarması gerekiyor.

finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre limit aşımı ücreti olmaması, temel hizmetlerde yıllık ücret alınmaması gibi özellikler fayda olarak sunuluyor. Fintek şirketlerinin bunu yapabilmesinin nedeniyse yüksek maliyet gerektiren şube ağlarının olmaması. Ancak bir hesabı yönetmek için gereken finansal yük, müşteriden kart işlemi ücretlerini ödeyen perakendecilere aktarılıyor. Current’ın “banka olmama” iddiasının da gösterdiği gibi start-up şirketleri aynı zamanda müşterilerin bankacılık sektörüne yönelik güven eksikliğinden de fayda görüyor.

Stride gibi bankalar ve fintek şirketleri, düşük maliyetli hizmetlerinin bankacılık hizmetine erişemeyen müşterilere erişmek için bir yol olduğunu söylüyor. Ancak bu şirketler de tüm dünyada erişilebilir değil. Zira bir akıllı telefon ve internete ihtiyaç var. ABD’lilerin yaklaşık %23’ü halen evlerinde internet erişimine sahip değil. Ödeme grubu Stride’ın Başkanı Jimmy Stallings, “büyük bankalar müşterilere hizmet verme konusunda çok iyi olsaydı, Chime gibi şirketlerin var olma fırsatı olmazdı” dedi. Devamında, “Chime’ın pazara hızlı girişinin ve müşteri kazanmasının nedeni, geleneksel bankacılık sisteminin bazı müşterilere hizmet vermemesiydi” ifadelerini kullandı.

BNP Paribas’dan 1 milyar dolarlık hisse geri alımı

 

Zuckerberg, Facebook'un yeni adını açıkladı

 

Musk yeni kararını duyurdu: Yeniden üniversite okuyacak!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)