BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisFintek şirketleri aslan payını istiyor----

Fintek şirketleri aslan payını istiyor

Fintek şirketleri aslan payını istiyor
01 Mart 2021 - 16:00 www.finansgundem.com

Fintek şirketleri Brexit sonrasında Londra’nın finansal hizmetler sektöründeki liderliğini korumasına destek olabilir. Borsa kurallarını esnetmek kabul edilemez olsa da, bu şirketlerin başarısı piyasalar için önemli

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Fintek şirketleri 21. yüzyılın bir özeti: Kolay, değişim getiren, hızla büyüyen ve ulusal refah için önemli. Fintek şirketlerinin kendilerini tarif etmek için kullandığı bu özellikler cuma günü ödeme şirketi Worldpay’in eski CEO’su Ron Kalifa tarafından yinelendi. Kalifa, İngiltere’nin finans sektörünün Brexit sonrası nasıl desteklenmesi gerektiğini, İngiltere Maliye Bakanlığı için hazırladığı bir raporda açıkladı. Raporun giriş kısmında, “eğer İngiltere finansal hizmetler sektöründeki küresel liderlik pozisyonunu koruyacaksa, bu teknolojik devrimin liderleri olmalıyız” ifadesini kullandı.

Ancak İngiltere’nin fintek ordusunun, 21. yüzyıl pratiklerinden kaçınması gereken bir alan var. Görünen o ki, halka açık şirketlerde “bir hisse, bir oy” prensibi sevilmiyor. Kalifa’nın kaleme aldığı rapor, bir şirketin halka arzından sonra bile kurucularının ve ilk yatırımcılarının üst düzey oy hakları olması gerektiği ve hisselerini ellerinde tutabilmeleri tavsiyesinde bulunuyor.

Ancak The Guardian’ın haberine göre, önerinin çok daha ince detayları var. Londra Borsası’nda (London Stock Exchange) ikili oy haklarına izin veriliyor ancak, bir şirketin “standart” listelemeyi kabul etmesi gerekiyor. Bu ise FTSE 100 ve FTSE 250 gibi “premium” şirketlerin içinde yer aldığı endekslerin dışında kalacakları anlamına geliyor. Online perakende şirketi Hut Group son dönemde bu “standart” yolu seçti. Kalifa’nın önerisine göre ise, listeleme kurallarının fintek şirketlerine uygun bir şekilde yeniden düzenlenmesi gerekiyor.

Kalifa, fintek şirketlerinin kurucularının “altın hisse” düzenlemeleriyle kontrol sahibi olmasına izin verilmesi gerektiği önerisinde bulunuyor. Aynı zamanda ise şirketlerin FTSE 100 gibi büyük endekslerde yer almasına da imkan tanınmalı. Buna ek olarak Kalifa bir geleneksel kuralın daha değiştirilmesini öneriyor. Bu kurala göre ise “premium” şirketlerin hisselerinin en az %25’inin halka arz edilmiş olması gerekiyor. Raporda ise %10’luk halka arz miktarının yeterli olacağı söyleniyor.

Tüm bu öneriler göz önünde bulundurulduğunda, fintek sektörünün liderlerinin finans teknolojisi devriminin koşullarını belirlemek istediği görülüyor. Fintek şirketleri şirket hisselerini satarak fon elde ederken, geleneksel yönetim önlemlerini kabul etmek istemiyor. Kalifa’nın raporunda, ayrıca 1 milyar sterlinlik “fintek büyüme fonu” ve tüm dünyadan mühendisleri çekebilmek için bir vize uygulaması önerileri de yer alıyor. Ancak listeleme kuralları için önerilen değişikliklerin, tartışma yaratacağı kesin.

İngiltere’nin borsa listeleme kurallarını esnetmesi kabul edilemez bir durum mu? Bu noktada fintek şirketlerinin bu esnekliği hak ettiklerine yönelik algıları dikkat çekiyor. Eşit ekonomik riskler için, eşit haklar prensibi Londra piyasaları için oldukça işe yarayan bir uygulama. Aynı zamanda üst düzey yönetim standartlarını korumanın da önemli unsurlarından bir tanesi.

Ne yazık ki, Kalifa New York, Almanya, Singapur gibi birçok borsanın ikili oy kullanma yapılarını cezalandırmadığı konusunda haklı. ABD borsalarının şimdiden birden fazla yüksek profilli İngiliz fintek şirketini çekmeyi başarmış olması nedeniyle bu konu görmezden gelinemez.

 Eğer Londra İngiltere’nin teknoloji başarısının bir parçası olmak istiyorsa, bu değişiklikleri gerçekleştirmeli. Hareketli bir borsa, elbette fintek şirketlerinin başarısının tek ölçütü değil, ancak önemli bir paya sahip.

 

Kripto paralara düzenleme tartışması

 

Bankaların açıklanan 2020 yılı 12 aylık bilançoları

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)