BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriFintek sektöründe dönüm noktası----

Fintek sektöründe dönüm noktası

Fintek sektöründe dönüm noktası
03 Mart 2022 - 17:48 www.finansgundem.com

Fintek sektöründe büyüme devam etse de, son dönemde görülen yavaşlama sinyalleri de var. 2022 yılı fintek şirketlerinin geleceği için kilit önem taşıyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Fintek şirketleri bir dönüm noktasında. Fintek sektörü 2021 yılında küresel girişim yatırımlarında lider oldu. Sektör 134 milyar dolar yatırım aldı ve yatırımlar bir yıl öncesine kıyasla %177 büyüdü. Bu kadar yüksek yatırımlar fintek sektörünün bir balon olabileceğine yönelik soruları da gündeme getirdi. Ancak sektöre yakından bakıldığında, fintek şirketlerinin bir balon olsa da, uzun süre havada kalacak bir balon olduğu görülüyor.

Yükseliş

Finansal balonlar, bir varlığın fiyatı aşırı heyecanlı yatırımcı davranışı nedeniyle hızla yükseldiğinde oluşur. Fiyat yükselişlerinin varlığın özellikleri ya da temel verileriyle ilişkisi bulunmaz. Başka bir deyişle, değer insanların yalnızca heyecan duygusuyla yatırım yapmaya başlamasıyla yükselir. Bu heyecan söndüğünde, satış dalgası başlar ve balon patlar. Ancak fintek sektörü bu tanıma uymuyor. Sektöre yatırımlar hızla büyüse de yatırımcılar, şirket verilerini yakından izliyor.

Bu anlamda, satış dalgasına maruz kalabilecek herhangi bir durum da oluşmuyor çünkü halka arzını gerçekleştiren fintek şirketi sayısı oldukça düşük. Forbes’un haberine göre Statista’nın sağladığı uzun vadeli veriler de yatırımcıların geçtiğimiz yıllarda aşırı heyecan içeren yatırımlar yapmış olmasına rağmen, bu rüzgarın dindiğini gösteriyor. Bu verilere ek olarak birçok farklı sektörden şirketler, daha önce hiç olmadığı kadar dijitale ilgi gösteriyor.

Korona virüs pandemisi de yeni teknolojilerin benimsenmesini hızlandırdı ve kalıcı hale getirdi. Bankalar ve diğer finans kurumları dijital alana yönelme konusunda diğer sektörlerden daha yavaş olsa da, şimdilerde kademeli olarak operasyonlarını dijitalleştiriyor. Fintek şirketleri de bu dönüşümün faydalarını görürken, sektör ayakta kalmaya devam ediyor.

Farklılaşma ve konsolidasyon

Fintek sektörüne yönelen büyük miktarda yatırımlarla, yeni fintek şirketleri için birçok fırsat da ortaya çıkıyor. Ancak sektöre girişin kolay olması bazı çelişkileri de beraberinde getiriyor: Giderek daha fazla fintek şirketi ortaya çıkarken, şirketlerin farklılaşma sağlaması zorlaşıyor. Örneğin yemek siparişi uygulamalarına bakılacak olursa, birçok restoran ve market de bu hizmeti sunmaya başladı. Bu nedenle insanlar en kolay erişebildikleri uygulamaya yöneliyor.

Aynı şekilde fintek şirketlerinin de inovasyon çizgisinin ince olduğunu anlaması ve gelişim için seçenekleri konusunda gerçekçi olması gerekiyor. Ancak farklılaşma sağlamak ve farklı hizmetleri sunabilmek de mümkün. Örneğin finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre ulaşım hizmetleriyle bilinen Uber, şimdi araçlarına yemek teslimi izni de veriyor. Fintek şirketleri sahip oldukları sermayeyi benzer hamleler için kullanabilecek olsa da, yatırımcılar şirketlerin aynı hedeflere sahip olduğu durumlarda satın alımlara da yönelebiliyor.

Bu da iyi fikirlerin başarıyı belirleyen tek unsur olmadığını gösteriyor. Gelecek dönemlerde fintek sektöründe birçok birleşme ve satın alım olma ihtimali yüksek. Bunlardan en bilineni, Square’in ‘şimdi al sonra öde’ platformu AfterPay’i 29 milyar dolara satın alması. Sektörün sürekli dönüşmesi giderek daha önem kazanıyor. Bu durum devam ettiği takdirde, balonun patlama ihtimali oldukça düşük. Sürekli gelişme gösteren bir sektör içerisinde, elbette bazı liderler de ön plana çıkacaktır.

Musk ve Biden arasında sular durulmuyor: Kimse seni izlemiyor!

 

JPMorgan’ın metaverse planının perde arkası

 

Citi’nin yeni stratejisi rakiplerle arayı kapatacak mı?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)