BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriFintek sektöründe ‘bulut’ dönüşümü----

Fintek sektöründe ‘bulut’ dönüşümü

Fintek sektöründe ‘bulut’ dönüşümü
20 Nisan 2021 - 17:49 www.finansgundem.com

Cloud (bulut) teknolojisi fintek sektörünü dönüştürüyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

2020’ler bulut çağı olarak anılacak. Giderek daha fazla kurum altyapısını bulut sistemine taşırken, kurumların %55’i birden fazla bulut hizmeti sağlayıcısıyla çalıştığını söylüyor. 2020 IDG Cloud Computing Study verilerine göre, kurumların birçoğunun bilgi teknolojileri (IT) bütçeleri (%32) bu amaca odaklanıyor. Erişilebilirlik, kullanım kolaylığı ve hızlı gelişim imkanı gibi faydalarla birlikte şirketlerin neden bulut teknolojilerine ilgi gösterdiğini anlamak zor değil.

Tüm bunlar fintek şirketleri için ne anlama geliyor? Fintek sektörü de bulut teknolojisinin sağladığı faydalardan yararlanıyor. Forbes’un haberine göre, bulut teknolojileri ise sektörün yıllık %23,84’lük büyüme oranını giderek daha fazla yükseltiyor.

Bulut teknolojileri fintek sektörünü geleceğe beş şekilde hazırlayacak:

1. Self-servis uygulamalar

2020 yılında korona virüs pandemisi ortaya çıktığında, uzaktan kontrol edilebilen ve kullanıcının kendi ihtiyaçlarını karşılayabildiği self-servis teknolojilerine yönelik ani bir ihtiyaç oluştu. Korona virüs krizi devam ederken ve hatta pandemi sona erdikten sonra bile bu ihtiyaç ortadan kalkmayacak. Bunun yerine, özellikle de banka şubelerinin kapanmaya devam ettiği göz önünde bulundurulduğunda, bu ihtiyaç giderek yükselebilir.

Hem bireyler hem de şirketler finansal durumlarını uzaktan kontrol edebilmeyi istiyor. Bulut teknolojisi temelli self-servis uygulamaları şirketlerin bu teknolojiyi oldukça hızlı bir şekilde müşterilerine sunmasına olanak tanıyor.

2. Yeni güvenlik önlemleri

Güvenlik ve veri koruması konusunda ilk aşamada oluşan endişelere rağmen, bulut teknolojisi doğru önlemlerle birlikte oldukça güvenli olabiliyor. Sıfır güven yaklaşımıyla doğrulama ve şifrelenmiş veriler, son yıllarda bulut teknolojisinde güvenliği artırdı. Çalışan eğitimi ve erişim kontrolü gibi diğer önlemlerle birlikte kullanıldığında, bulut teknolojisi geleneksel IT altyapıları kadar risksiz olabiliyor.

Fintek hizmeti sağlayıcıları için, elbette güvenlik yeni teknolojileri benimserken önceliklerden biri olmalı. Aynı zamanda fintek şirketlerinin uygun önlemlerin alındığından da emin olması gerekiyor.

3. Veri yönetimi

Fintek şirketleri için veri elde etmek ve bunlarla çalışmak öncelik niteliğinde. Hesap yönetimi, bakiye, harcama alışkanlıklarını analiz gibi konularda kimlik verileri ve diğer veriler kilit önem taşıyor. Şirketler ise bulut teknolojisini büyük miktarda veriyi güvenli bir şekilde toplamak ve depolamak için kullanabilir. Aynı zamanda bu verilere istedikleri zaman, istedikleri yerden erişim sağlayabilirler.

4. Ölçeklenebilirlik ve esneklik

Fintek şirketleri genellikle hızla büyüyen platformlardır. Bu da kendileriyle aynı hızda büyüyebilecek altyapılara ihtiyaç duydukları anlamına gelir.

Fintek şirketlerinin teknolojik altyapıları şirketler için gereksiz bariyerler oluşturmamalı ve güçlükler ortaya koymamalı. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre, bulut teknolojileri ise düşük maliyetle hızlı ve geliştirilebilen bir teknoloji altyapısı sağlıyor. Geleneksel bankacılık yapıları için bile bulut platformu şubelerin kapanmasına adapte olma imkanı tanıyor.

Bulut teknolojileriyle birlikte, bankalar şubelerini kapatırken kesintisiz bir şekilde olabildiğince çok müşterisine hizmet vermeye devam edebilir. Altyapıyı buluta taşımak hem fintek şirketleri hem de finans devleri için erişilebilirlik ve esneklik sağlıyor.

5. İnovasyon potansiyeli

Temelinde bulut oldukça çevik bir teknoloji ve bu özelliği olmadan finans sektörünün genelinde gördüğümüz gelişmelerden birçoğu mümkün olmayacaktı. Bulut teknolojisi Finans şirketlerinin ürünlerini piyasaya daha çabuk ulaştırmasını, yeni trendlere ya da pazar taleplerine ayak uydurmasını ve korona virüs pandemisi gibi dünyada meydana gelen önemli olaylara yönelik strateji oluşturabilmesini sağlıyor. Bu çeviklik ise fintek şirketlerine gelecek yıllarda en büyük faydayı sağlayacak.

Cezaevi inşaatına kredi Barclays’in başını belaya soktu

 

Büyük bankaların gözü pandemide zenginleşenlerde

 

Bankalar dev kripto para talebiyle karşı karşıya

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)