BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkFintek rekabeti bankalara limit aşım ücretlerini bıraktırdı----

Fintek rekabeti bankalara limit aşım ücretlerini bıraktırdı

Fintek rekabeti bankalara limit aşım ücretlerini bıraktırdı
04 Ocak 2022 - 12:07 www.finansgundem.com

ABD bankaları yükselen rekabet nedeniyle müşteri kazanabilmek için limit aşım ücretlerinden vazgeçiyor. Uzmanlar 2021’in limit aşımı ücretleri konusunda bir dönüm noktası olduğunu savunuyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de tüketicilerin 2022 yılında endişelerini ortadan kaldıracak bir alan limit aşım ücretleri oldu. Tüketici savunucuları geçtiğimiz yıl bankaların hesap bakiyeleri sıfırın altına indiğinde müşterilere yansıtılacak ücretler konusunda önemli değişimler gerçekleştirdiğini söyledi. Tüketici grubu National Community Reinvestment Coalition CEO’su Jesse Van Tol, bu ücretlerin “bankaların müşterilerinden aldığı en sevilmeyen ücret” olduğunu söyledi.

Açıklamasında, “bu sene bu alanda gerçekten bir dönüm noktası göreceğiz” ifadesini kullandı. Bazı ABD bankaları limit aşım ücretlerinde değişikliğe gitti. ABD’nin yönetim altındaki varlıklar açısından en büyük yedinci bankası PNC limit aşım ücretlerini düşürdü ve müşterilerine limit aşımlarını telafi edebilmesi için zaman tanıdı. Capital One aralık ayında limit aşım ücretlerini tamamen kaldırdı.

ABD’nin en büyük bankası JPMorgan Chase de geçtiğimiz ay limit aşım politikalarında değişikliğe gitti. Değişikliğe müşterilere ödemelerini yapmak için bir günlük süre tanımak da dahil oldu. JPMorgan Tüketici Bankacılığı Ürün Başkanı Steve Goodman Financial Times’a yaptığı açıklamada, “yıl boyunca tüketici araştırmaları yapıyoruz ve rekabeti izliyoruz” dedi. Devamında, “tüm bu verileri ürün ve hizmetlerimizi sürekli dönüştürmek için kullanıyoruz” ifadesini kullandı.

Limit aşım ücretleri geçtiğimiz yıl mayıs ayında gerçekleştirilen bir senato toplantısının odak noktası haline geldi.

Demokrat Senatör Elizabeth Warren, bu ücretler üzerinden JPMorgan CEO’su Jamie Dimon’a yüklendi. Warren Dimon ve diğer banka CEO’larına bu ücretleri müşterilere iade etme çağrısında bulundu. Warren, JPMorgan’ı “limit aşım ücreti şovunun kralı” olarak tanımladı ve konunun yeniden gündeme gelmesi tüm dikkatleri bu alana çevirdi. Bu gelişmenin hemen ardından Utah merkezli dijital banka Ally Bank limit aşım ücretlerini kaldıracağını açıkladı.

Tüketici Finansal Koruma Bürosu Direktörü Rohit Chopra da konuyla ilgili sert bir duruş sergiledi ve bu ücretleri yüksek miktarda talep eden bankaları denetlemeye başladı. Tüketici bankacılığına odaklanan daha küçük bankalar genellikle gelirlerinin büyük bir bölümünü limit aşım ücretlerinden elde ediyor. Daha geniş bir hizmet yelpazesi olan büyük bankalarda ise bu pay çok daha küçük. Chopra geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada, “şeffaf fiyatlamaya rekabet etmektense, büyük finansal kurumlar halen tüketicileri suistimal eden ücretler alıyor. Bu ücretler bir ailenin Banka hesabını boşaltabilir” dedi.

finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre bankalar aynı zamanda limit aşım ücreti almayan Chime gibi fintek şirketlerinin oluşturduğu rekabet karşısında da baskı altında kaldı. PNC CEO’su Bill Demchak, “bu durum tüketicilerin gözünde fintek şirketlerini bankalardan daha iyi kıldı” dedi. ABD bankaları 2019 yılında limit aşım ücretlerinden 15,47 milyar dolar gelir elde etti. ABD’de limit aşım ücretini kaldıran en büyük bankalardan Capital One bu kararın her yıl 150 milyon dolara mal olacağını açıkladı.

Limit aşım ücretleri 2020 yılının tamamında bankanın gelirlerinin %0,5’ini oluşturdu. Buna rağmen limit aşım ücretlerini kaldırmanın faydaları, yarattığı kayıptan daha büyük olabilir. Yeni limit aşımı politikalarını açıklayan bankaların ve fintek şirketlerinin yeni müşteri sayısındaki artış hız kazandı. Ekim ayında limit aşım politikalarında değişikliğe giden Citizens Financial Tüketici Bankacılığı Başkanı Brendan Coughlin, “ekonomik olarak iyi bir hamle” dedi. Demchak ise, “şaşırtıcı olmayan bir şekilde müşteri şikayetleri %50’nin üzerinde azaldı” ifadesini kullandı.

Çin Merkez Bankası'ndan 'dijital yuan cüzdan uygulaması' adımı

 

Kur korumalı mevduata katılım 84 milyar lirayı aştı

 

Fed'in boş kalan koltukları için adaylar netleşiyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)