BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriFintek devrimi paranın sonunu mu getirecek?----

Fintek devrimi paranın sonunu mu getirecek?

Fintek devrimi paranın sonunu mu getirecek?
01 Kasım 2021 - 15:21 www.finansgundem.com

Fintek devrimi bildiğimiz anlamda paranın sonunu getirebilir. Özellikle pandemi döneminde hızlı bir yükseliş gösteren fintek şirketleriyle nakit kullanımı azaldı. Sektörün yükselişi sürerken, paranın da sonu gelebilir.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Önde gelen fintek yatırımcısı ve Bain Capital Ventures Ortağı Matt Harris yakın zamanda Forbes’a yaptığı açıklamada, fintek şirketlerinin bildiğimiz anlamda paranın sonu anlamına gelebileceğini söyledi. Harris, gelecekte paranın yerine “varlıklarımız tüm zamanlarda %100 yatırım olacak” dedi. Paranın geleceğine dair bu vizyonda işlemler, para kullanılmadan varlık sepetlerinin transferi aracılığıyla gerçekleştirilecek.

Bu online dünyada varlık satışı gerçekleştirmek, döviz almak ve daha sonra bu dövizi satarak başka varlıklar satın alacak olan birine göndermek için işlem ücretlerine de gerek olmayacak. Network’ler öncesi dünyada, nakit güven sağlıyordu. Bugün ise plastik kart otorizasyon sistemlerine güvenmeyi tercih ediyorlar. Gelecekte ise bunların hiçbirine gerek kalmayacak. Varlıkların fiyatı ve sahipliğinden emin olunan her durumda, varlıklar kullanılabilecek. Non fungible token (NFT) satışında, Bitcoin kullanılabilecek.

Araç satışında ise örneğin IBM hissesi kullanılabilecek. IBM hissesi yerine, Mona Lisa tablosunun bir santimi ya da ofis alanıyla da ödeme yapılabilecek. Satışı yapan kişinin bu varlıkları isteyip istememesi de önemli olmayacak. Ekonomistlerin “ihtiyaçların çifte tesadüfü” olarak adlandırdığı kavramla ilgili bir sorun yok, çünkü varlıklar anlık olarak alınıp satılabilecek.

Varlıkların her daim hareket halinde olduğu bir dünya fikri kulağa çılgınca gelebilir. Ancak Harris haklı çıktığı takdirde, finansal işlemlerin geleceğine yönelik bu tahminde paraya gerek kalmıyor. Çünkü varlıklar para benzeri araçlar olarak alınıp satılabiliyorlar.

IBM Dolar

Londra merkezli Finansal İnovasyon Çalışmaları Merkezi (CSFI) uzun yıllardır finansal hizmetler sektörünün geleceğine yönelik araştırmalar yürütüyor. CSFI uzun süredir finans sektöründe yeni teknolojilerin etkisini araştırarak, kilit konuları derliyor. 1994 yılında CSFI tarafından yayınlanan ve “lateral (yanal) düşünme”nin yaratıcısı Dr. Edward de Bono tarafından kaleme alınan raporda, paranın geleceği ele alındı.

Bono’nun vizyonunun merkezinde, IBM’nin IBM Dolar adı altında kendi para birimini oluşturabileceği ve bunların IBM ürünleri ve hizmetleri için kullanılabileceği düşüncesi bulunuyordu. Ancak IBM Dolarlar aynı zamanda, diğer şirketlerin para birimleriyle ya da piyasadaki diğer varlıklarla da değiş tokuş aracı olarak kullanılabilecekti.

 finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre IBM’nin hisseleri ve IBM Dolar arasındaki fark ise hisselerin aracılar yardımıyla değiş tokuşu sağlanan varlıklar olması. Ancak IBM’nin para birimi, para benzeri bir araç.

1994 yılı için bu oldukça spekülatif bir düşünce olsa da ilk elektronik nakit teknolojilerinin ortaya çıkmasıyla birlikte, bu fikrin bilim kurgu olmayacağı da anlaşılmış oldu. Bono’nun dolaşımdaki milyonlarca token’ın, anlık olarak vadeli opsiyonlarda ve döviz piyasalarında işlem gördüğü vizyonu, elbette o dönem için şok yarattı. Zira Bono bu yazıyı yazdığında, internet henüz hayatımıza girmemişti. Dahası o dönemde Bono bu varlıkların diğer varlıklarla doğrudan değiş tokuş edilebileceğini ve bu işlemlerde bir aracı olarak paraya gerek kalmayacağını da öngörmüştü.

Bir varlık satın almak için paraya ihtiyaç olmadığı durumda ise, insanların tüm serveti sürekli yatırım araçları olarak kalacaktı.

Parasız bir gelecek

Finansal teknolojilerin gelişmesiyle hayatımıza giren yapay zeka (AI) temelli robot danışmanlar, gelecekte kendileri arasında bir anlaşmayı gerçekleştirmek için müzakere de edebilecekler. Bono hazırladığı raporda bunu da öngörerek, “önceden kararlanmış algoritmalar işlemin değerine göre hangi finansal varlıkların satılacağına karar verecek” demişti. Devamında, “aynı sistem finansal varlıkların talep ve arz dengesiyle uyum sağlayabilir, fiyat belirleyebilir ve anlaşma yapabilir” ifadelerini kullanmıştı.

Bono aynı zamanda bu tür bir sistem için kilit unsurun, “bilgisayarların, tarafların kredi notlarını anlık olarak doğrulayabilmeleri için gerçek zamanlı” çalışması olduğunu da belirtmişti. Harris de benzer bir şekilde “kimlik doğrulama gerçekleştiğinde, kredi riskli kolaylaşıyor” dedi. Bu durum ise online bir dünyada itibarın doğasıyla ilgili. Kredi geçmişi gibi konular, herkes tarafından erişilebilir olduğunda, ticari bankacılığın fonksiyonlarını dahi devre dışı bırakabilir.

 Ya da daha farklı bir ifadeyle, herkesin kim olduğunu bildiğimizde ödemeler kolay hale gelir. Geleceğin finansal işlemlerinde bu nedenle kimlik, yeni para olacak.

Binance para çekimini durdurdu

 

Yatırımcıları sarsan 57 milyon dolarlık aktarım!

 

Dev bankanın CEO’sunu istifa ettiren rapor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)