BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisFintek devinin gizemli ‘Prizma’ projesi----

Fintek devinin gizemli ‘Prizma’ projesi

Fintek devinin gizemli ‘Prizma’ projesi
08 Eylül 2022 - 15:38 www.finansgundem.com

Fintek firmalarının karşı karşıya kaldığı krizin ardından Revolut, ‘Prizma Projesi’ kod adıyla yeni bir inceleme başlattı. Firmanın proje kapsamında iş teklifi verdiği genç mezunların tekliflerini iptal ettiği iddia ediliyor


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyaca ünlü İngiliz fintek firması Revolut, "Prizma Projesi" kod adıyla büyük çaplı bir maliyet düşürme analizine başladı. Fintek firması şirketi tehdit eden ekonomik resesyondan korunmaya çalışırken, üniversite mezunlarına yaptığı iş tekliflerini ise sadece birkaç gün sonra yaptığı uyarıyla iptal etti.

Financial Times’In haberine göre 33 milyar dolarlık şirket kötüleşen ekonomik koşullar ve artan faiz oranları nedeniyle mayıs ayında işletme yapısını elden geçirmeye başladı. FT kaynakları Prizma Projesi kapsamında ekiplerin rollerini ve sorumluluklarını tam ve derinlemesine şekilde analiz edildiğini ve “sahada hangi alanların konsolide edilebileceğinin” belirlendiğini belirtiyor.

Ancak Revolut resmi ağızdan Prizma Projesi hakkında yorum yapmayı reddediyor. Kaynaklarsa firmanın “ekonomide devam eden endişelere ve fintek alanındaki düşüşe” vakıf olduğunu ve her sorumlu şirket gibi Revolut’un da “işe alım, maliyet tabanı ve kaynaklarını” gelecek planlarına göre pragmatik bir şekilde incelemekte olduğunu belirtiyor.

Bununla birlikte bazı üniversite mezunları LinkedIn üzerinden yaptıkları paylaşımlarında Revolut’un iş tekliflerini işe başlama tarihinden sadece birkaç gün önce “işletme ihtiyaçlarının gözden geçirilmesi” nedeniyle geri çektiğini açıklayarak tepkilerini dile getirdi. Bu çalışanlardan birisi teklifin iptal edildiğinin bildirilmesinden sonra kendisine bir şirket bilgisayarı dahi gönderildiğini söyledi. Konuya aşina bir kişi, söz konusu dizüstü bilgisayarın iade edilmesinin zorunlu olduğunu belirtiyor.

İşe alım teklifi geri çekilen mezunlardan biri konuyla ilgili açıklamasında, “Finansal olarak güvende olacağımdan emin olmak istediklerini söylüyorlar, ki bu bir şaka gibi. Bir aylık maaş hiç yoktan iyidir ama imzaladığım iki yıllık kira sözleşmesine kıyasla bu gerçekten hiçbir şey. Beni gerçekten çok kötü bir duruma soktular” ifadelerine yer verdi.

Revolut, "belirli bir ekipteki değişen iş ihtiyaçları nedeniyle" dört adaya yapılan teklifleri "ne yazık ki" iptal ettiğini söyledi.

Fintek firmasında yapılan açıklamada, "Adaylardan özür diledik ve kariyer yolculuklarının bir sonraki adımında (mülakat hazırlığı ve işe alım tavsiyesi gibi) onları desteklemenin yanı sıra finansal destek sunmayı teklif ettik" ifadelerine yer verildi. Firma 200'den fazla açık pozisyonla aktif olarak işe alım yapmaya devam ettiğini ve her ay 300 net istihdam eklediğini açıkladı.

Temmuz ayında, Revolut’un küresel çalışan sayısı ilk kez 5.000'i aşmıştı.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, makroekonomik koşulların kötüleşmesiyle, tüketici harcamalarının düşmesiyle ve yatırımcıların kârsız büyümeyi finanse etmeye çok daha az istekli olduklarını göstermesiyle fintek firmaları da zayıf birimlerinde maliyet kesintileri yapmak zorunda kaldılar.

Şimdi al, daha sonra öde şirketi Klarna son bir finansman turunda şirket değerini 46 milyar dolardan 7 milyar dolara düşürerek fintek firmalarının karşı karşıya olduğu riski gözler önüne serdi. Klarna mayıs ayında yeniden "kısa vadeli kârlılığa" odaklanacağı gerekçesiyle işgücünü yüzde 10 azaltacağını açıklamıştı.

Geçen yıl SoftBank ve Tiger Global liderliğindeki 800 milyon dolarlık bir finansman turunda 33 milyar dolarlık bir fiyat etiketi elde eden Avrupa'nın en değerli ikinci özel fintek firması Revolut, hâlâ İngiltere'de bankacılık lisansını almayı bekliyor. İngiliz fintek devi ayrıca İngiltere’deki piyasa düzenleme kuruluşu ve mali denetim firmalarının da baskısı altında.

Credit Suisse, Çin'de ortağının hissesini satın aldı

 

İngiliz fintek firması kepenkleri indiriyor

 

Fintek devi Klarna personelin yüzde 10’unu işten çıkarıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)