BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisFintek devi Klarna personelin yüzde 10’unu işten çıkarıyor----

Fintek devi Klarna personelin yüzde 10’unu işten çıkarıyor

Fintek devi Klarna personelin yüzde 10’unu işten çıkarıyor
24 Mayıs 2022 - 17:59 www.finansgundem.com

İsveçli fintek kuruluşu Klarna 700’den fazla çalışanını işten çıkaracak. CEO’dan yapılan açıklamada işten çıkarmalar için sebep olarak küresel ekonominin kötü gidişatı gösterildi

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa’nın en büyük listelenmemiş teknoloji şirketi Klarna çalışanlarının yüzde 10’unun işine son veriyor. Tüm dünyaya yayılan şimdi al, sonra modeli yoğun bir inceleme süreciyle karşı karşıya olan İsveçli fintek şirketi 17 yıllık tarihinin en zor dönemlerini geçiriyor.

Financial Times’ın haberine göre CEO Sebastian Siemiatkowski, Klarna'nın dünya çapında 7.000'den fazla çalışanına, fintek şirketinin yaptığı "en zor" duyuruyu yaptığını açıkladı. Siemiatkowski, 2022'yi "çalkantılı bir yıl" olarak nitelendirdi ve Rusya'nın Ukrayna'daki savaşını, tüketici güvenindeki değişimi, enflasyondaki artışlarını, borsalardaki çalkantılı süreci ve ekonomideki resesyon ihtimalini işten çıkarmalara neden olan değişkenler olarak sıraladı.

Klarna şimdilerde geçen yıl elde ettiği 46 milyar dolarlık değerlemenin altında yeni fon toplamayı hedefliyor. Wall Street Journal, şirketin yeni değerinin yaklaşık 30 milyar dolar olduğunu bildirdi. Klarna'ya yakın kaynaklar bu bilginin spekülasyondan ibaret olduğunu bildirse de şirketin değerinin geçen yıla göre daha düşük olacağını doğruladı. Fintek devi Eylül 2020'de 11 milyar dolar değerindeydi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre şimdi al sonra öde (BNPL) şirketleri düzenleyici kurumlar ve yatırımcılar tarafında şüpheyle karşılanıyor. Eleştirilerin sebebi ise bu tür şirketlerin gen tüketicileri sürdürülemeyen borçların altına girmeye teşvik etmesi. Uzmanlar bu tür borçların özellikle zorlu ekonomik dönemlerde daha ciddi sonuçlara yol açabileceği konusunda uyarıyor.

Klarna CEO’su Siemiatkowski personelin yüzde 10’unun işten çıkarılması kararını açıklarken, "Fırtınalı havalarda sakin kalmak çok önemli olsa da, gerçeğe göz yummamak da aynı derecede önemlidir. Şu anda dünyada gördüğümüz şey geçici ya da kısa ömürlü değil ve bu nedenle harekete geçmemiz gerekir. Buna dayanarak, Klarna'nın üst düzey liderleri gerçekten zor kararlar aldılar. Bu belki de şimdiye kadar almak zorunda kaldığımız en zor kararlardan biri" dedi.

Klarna, bu ayın başlarında, BNPL hizmetlerini kullanarak artan tüketici borcu hakkındaki korkuları hafifletmek için İngiltere kredi kurumlarına bilgi vermeye başlayacağını açıkladı. BNPL sağlayıcılarının İngiltere’de şu anda yürürlükte olan mevzuata göre bankalardan ve diğer kredi sağlayıcılarından veri toplayan kredi kurumlarıyla bilgi paylaşmaları gerekmiyor.

Finans sektöründe hisse senedi fiyatları sert bir şekilde düşüyor ve bazı yatırımcılar özellikle zarardaki start-up şirketleri için işten çıkarmalara hazırlanıyor. 2005 yılında kurulan fintek şirketi Klarna, kuruluşundan 2019 yılına kadar her yıl kâr getirdi. Ancak 2019’da ABD piyasasına doğru hızlı bir şekilde genişleyen şirket o tarihten bu yana zarar ediyor.

Klarna birkaç yıldır borsalarda listelenmeyi değerlendirse de halka arz yerine mevcut yatırımcılarından ve Japonya merkezli Softbank gibi bazı yeni gruplardan sermaye artırmaya karar verdi.

Klarna'nın CEO'su daha önce FT’ye verdiği Kuzey Avrupa’daki merkezinden Avrupa’nın geri kalanına, ABD’ye ve Avusturalya’ya genişlemek istediklerini ve bankalarla, kredi kartı sağlayıcılarıyla ve PayPal gibi rakiplerle rekabet etmeyi arzu ettiklerini söylemişti.

Fintek şirketi bu yılın ilk çeyreğinde kredi kayıplarının yüzde 50 artması nedeniyle 2,5 milyar İsveç Kronu (250 milyon dolar) zarar etti. Bu rakam bir yıl öncesine göre dört kat büyük bir zararı işaret ediyor.

Banka fintek rekabetini faiz oranları belirleyecek

 

Fintek sektöründe dönüm noktası

 

Fintek şirketleri liderlik yarışını kazanıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)