BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkFintek CEO’sunun riskli hamlesi----

Fintek CEO’sunun riskli hamlesi

Fintek CEO’sunun riskli hamlesi
28 Aralık 2021 - 16:35 www.finansgundem.com

Fintek şirketi Abaca CEO’su Dan Roda, kenevir üreticilerine bankacılık hizmetleri sağlamanın risklerini üstlendi. Roda, düzenlemelere uyum teknolojilerinin, yüksek riskleri yönetmeyi kolaylaştırdığını söyledi.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kenevir satışları şimdi ABD’nin birçok eyaletinde yasal. Bazı eyaletler de 2022 yılında düzenlemelere tabi olan dispanserlerde satışlara izin vermeyi planlıyor. Ancak kenevir sektöründe finansal hizmetlere erişim halen gri bir alan olmaya devam ediyor. En büyük ABD bankaları kenevir sektörüne mesafeli duruyor. ABD’nin yasaları bankaların kenevir şirketlerine bankacılık hizmeti sunmasını yasaklıyor.

ABD’de bankaları temsil eden ticaret örgütü American Bankers Association (ABA) bu ay ABD senatörlerine gönderdiği mektupta bu soruna dikkat çekti. Mektupta, bankaların kenevir satışlarından sağlanan gelirlere yönelik bankacılık hizmetleri sunduğu takdirde, kara para aklayıcı kurumlar haline gelebileceği uyarısı yapıldı. Diğer bankacılık kurumları ise daha iyimser.

2014 yılında ABD Hazine Bakanlığı’nın Finansal Suçlar Yaptırım Ağı tarafından yayınlanan düzenlemelere göre, FinCEN kurallarını ihlal etmeden de kenevir şirketlerine bankacılık hizmetleri sunmak mümkün. Bu da bazı finansal hizmetler girişimcileri için yeşil ışık olarak yorumlandı. Bu şirketlerden bir tanesi de Abaca. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre fintek şirketi bankacılık hizmetleri sunmak için geleneksel bankalarla işbirliği kuruyor.

Kenevir üreticilerine sunduğu hizmetler arasında banka hesabı ve ödeme sistemleri de yer alıyor. Abaca CEO’su Dan Roda kariyerine kurumsal bir şirkette avukat olarak başladı ve finansal hizmetleri hukuki bir çerçeve içerisinde sunmak konusunda deneyim sahibi. Wall Street Journal ise Roda’yla gerçekleştirdiği röportajda kenevir şirketlerine bankacılık hizmetleri sunmanın risklerini ve getirilerini sordu.

WSJ: Birçok kişi kenevir satıcılarının bankacılık hizmetlerine erişim sağlamasının imkansız olduğunu düşünüyor. Bu konuda ne söylemek istersiniz?

Roda: Kenevir sektörü bankacılık hizmetlerine erişim sağlayabiliyor. Ancak yeterli miktarda erişim sağlayamıyor. Bu şirketlerin erişim sağlayabildiği hizmet seviyesi, şirket ihtiyaçlarıyla kıyaslandığında oldukça kısıtlı. 

Abaca geleneksel bankaları kenevir şirketleriyle, ihtiyaç duyulan hizmetlere erişim sağlayabilmeleri için bir araya getiren bir finansal teknoloji şirketi. Bunu dijital bir platform üzerinden yapıyoruz, bu da ülkenin çeşitli bölgelerinde bulunan kenevir şirketlerine erişim sağlamamıza imkan tanıyor. Biz yalnızca paranın nasıl transfer edileceği ve finansal ürünler ile hizmetlerin bu şirketlere nasıl sağlanacağı konusunda en son inovasyonları kullanıyoruz. Aynı zamanda sektöre özgü bazı uyum sorunlarını da çözüme kavuşturuyoruz.

WSJ: Hangi uyum araçlarını ve süreçlerini kullanıyorsunuz?

Roda: Kenevir sektörünün ilginç yanlarından bir tanesi de, kenevir kullanımının yasal olduğu birçok eyalette faaliyet gösteren şirketlerin ‘tohumdan satışa takip’ adı verilen bir sisteme büyük miktarlarda veri sağlamak zorunda olması. Bu sistem bize devasa bir veri imkanı sağlıyor. Bu verileri analiz ederek uyum sorunlarını çözüme kavuşturuyoruz.

WSJ: Karşı karşıya olduğunuz en büyük riskler neler?

Roda: Kenevir sektöründeki en büyük risk uyum. Bir ürün yasal bir ortamda yetiştirilmiş olabilir ve düzenlemelerle uyumlu görünebilir. Ancak bu ürün ulaşmaması gereken yerlere ulaşıyor olabilir ya da şirketin arka planında bir suç örgütü olabilir. Finansal sistem için en büyük risk, bu şirketleri tamamen yasal çerçevede faaliyet gösteren kenevir şirketlerinden ayırmak ve tanımlayabilmek.

WSJ: Şirketiniz büyürken uyum konusundaki zorluklarla nasıl başa çıkıyorsunuz?

Roda: Bu sorunun çözümünde insanlar, süreçler ve teknoloji yer alıyor. Şirketimiz büyürken ve hizmet verdiğimiz eyalet sayısı artarken, çalışan sayımızı da artırmamız gerekiyor. Bu hıza yetişebilmek için de çalışanlarımızın, teknoloji kullanımıyla giderek daha etkin hale gelmesini sağlamamız gerekiyor. Bununla birlikte daha büyük portföyleri de etkin bir şekilde denetleme ve yönetme sorumluluğumuz ortaya çıkıyor.

Kenevir, bankacılık ve finansal teknoloji konusunda derin bir deneyime sahip çalışan bulma ihtimalimiz oldukça düşük. Ancak bu alanlardan birinde deneyim sahibi ve öğrenmeye açık çalışanları arıyoruz. Şirketimiz büyürken, bünyemize yeni çalışanlar dahil etmekle kalmıyor, çalışanların verimliliğini artırmak için teknolojiden destek alıyoruz. Abaca bir yıl öncesine kıyasla yaklaşık iki kat büyüme kaydetti. Şirketimizde işlem gören kenevir gelirleri 2 milyar dolar seviyesine yaklaşıyor. Çalıştığımız iki yeni bankacılık partneriyle birlikte tüm ülkeye hizmet sağlayabilecek kabiliyete ve kapasiteye sahibiz.

WSJ: Kenevir ve finansal hizmetler alanını gelecekte neler bekliyor? 

Roda: En büyük bilinmez ABD hükümetinin ne zaman eyleme geçeceği. Müşterilerimize hükümetten gelecek bir tür reformu beklemeden, şimdi hizmet verebiliyor olmak ilkelerimizden bir tanesi. 

En önemli etkiyi yaratacak gelişmelerden bir tanesi de önde gelen kredi kartı ağlarının kenevir şirketlerinin kullanımına açılması. Bu reformun ne zaman gerçekleşeceğini bilmiyoruz.

WSJ: Hukuki çerçeve değiştiğinde, rekabete hazır mısınız?

Roda: En büyük ulusal bankaların yasalardaki değişikliğin ardından hemen kenevir sektörüne giriş yapacağını düşünmüyoruz. Çünkü uyum yükümlülükleri ve riskler oldukça yüksek olmaya devam edecek. Şirket olarak ilk günümüzden beri, bir noktada rekabetin çok daha yüksek olacağı bir alanla karşı karşıya kalacağımızı biliyoruz. Hedeflerimiz arasında müşterilerimize yalnızca bugünkü sorunları çözüme ulaştıran finansal araçları sağlamak değil, onların finansal hayatlarında önemli bir noktaya gelmek var. Bu şekilde daha fazla seçenekleri olduğu takdirde dahi bizimle çalışmaya devam edebilirler.

Varlık yöneticilerinde etnik iki yüzlülük

 

İngiltere’de banka şubesi sayısı yarıya indi

 

2022’de kripto paraların yönünü belirleyecek 6 gündem maddesi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)