BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemFintech firmasının ardındaki gizemli isim----

Fintech firmasının ardındaki gizemli isim

Fintech firmasının ardındaki gizemli isim
09 Mart 2020 - 16:06 www.finansgundem.com

İngiltere'deki finansal teknoloji şirketi Starling'in en büyük sermayedarı eski bir blackjack oyuncusu ve doğru bahis için 100 milyon sterlin vermekten kaçınmıyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Starling Bank İngiltere'nin en hızlı fintech şirketlerinden birisi. "Geçmişin bankalarına insanî bir alternatif" vaat ettiği için oldukça seviliyor. Sadece üç yıl içinde, bir milyondan fazla müşteri ve 1 milyar sterlin mevduat topladı. Şirketin kurucusu Anne Boden ise sektörün en önemli yöneticileri arasında yer alıyor.

Buna karşılık, Starling’in en büyük destekçileri oldukça mahrem bir isim. Bahama merkezli yatırımcı şirketi nadiren ziyaret ediyor ve sahip olduğu meblağdan da söz ettirmiyor. İsviçre doğumlu Avusturyalı Harald McPike, Starling ve benzeri birkaç fintech şirketine 100 milyon sterlinden fazla fon sağladı ve bu, henüz onun kişisel profilinin en küçük işareti olabilir. Zira eski profesyonel blackjack oyuncusu Londra'nın geleneksel finans çevrelerinde bilinirliği çok az.

Financial News tarafından bu gizli yatırımcıya yapılan ilk kapsamlı araştırmada blackjack’le başlayan kariyerin nasıl vadeli sözleşmelere kadar uzandığı anlatılmış. McPike'ın sözcüsü, "1980'lerde bilgisayar teknolojisinin emekleme sürecinde olduğu dönemlerde genç bir adam olan, McPike’ın matematik ve programlama bilgisini kart oyunlarıyla kazanmak için yasal bir yol olarak kullandı" İfadelerinde bulunuyor.

Daha sonrasında küresel finans piyasalarında program bilgisi üzerinden daha fazla para kazanabileceğini fark eden McPike bu yolu tercih etmiş. 1989 yılında QuantRes adında bir sayısal ticaret şirketi kuran McPike, verdiği demeçte, "karmaşık nicel araştırma yöntemleri ve en ileri teknolojiden" geliştirilen "tescilli, algoritmik ticaret stratejilerini" kullanarak küresel Finans piyasalarında ticaret yapmaya başladığını söylüyor.

Girişim yatırımcısı

2015 yılında Starling'e, McPike adına yatırım yapan Sage Technologies'i yöneten 40 yaşındaki Amerikalı Michael Boocher tarafından potansiyel bir yatırım hakkında konuşuldu. McPike sözcüsünün ifadelerine göre: "Sage Technologies teknoloji şirketlerinde risk sermayesi yatırımları yapmak için kullanılan bir şirket ve bir yatırım danışmanı olan Michael Boocher tarafından yönetiliyor. Michael Boocher, Bay McPike ile ortak bir arkadaş aracılığıyla tanıştı."

Starling’in yaratıcısı Boden ile Boocher ilk toplantısından sonra, Bahamalar’da bir yatla McPike’ı karşılamak için davet edildi. Kariyerinde daha önce Lloyds, UBS, ABN Amro, RBS ve Müttefik İrlanda Bankalarında görev alan Boden, iki yıl boyunca kaynak toplamaya çalıştı ve bu toplantıdan da 3 milyon sterlin kazanmayı umut etti. Bunun yerine, karaya geri döndüğünde 48 milyon sterlinlik bir teminat almıştı.

McPike, "Bu alışılmadık büyüklükteki yatırımın nedeni, zamanlamanın çok önemli olmasıydı ve sektör liderleri arasında olmak için derhal harekete geçmemiz gerekiyordu." dedi. Boden röportajında,  "Güverteden geçerken dikkatle dinledi. Starling hakkında karşılaştığım en zekice soruları sordu. Bankacılık düzenleyicileri, dünyanın önde gelen bankalarından önde gelen yatırımcılar ve meslektaşlarıyla konuşmuştum..." dedi.

McPike şirketin en büyük destekçileri oldu. Şirketteki kayıtları hisselerin %50 ila %75'ine sahip olduğunu gösteriyor. Yönetim kurulunda Swift'in eski ceo'su Lázaro Campos ve Yeni Zelanda'da yaşayan Marcus Traill tarafından temsil edilmekte. Campos ve Traill yorum taleplerine yanıt vermedi.

Bu yılın başlarında Boden' in bankanın genişlemini finanse etmek için 60 milyon sterlin daha sermayeye ihtiyacı vardı. Bir kısmını bankada önemli bir hissesi olan Merian Global Investors'tan almış. Gerisi McPike'dan geldi. Banka sözcüsüne göre, şu anda Starling'e 133 milyon sterlin yatırım yaptı.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)