BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiFinansman arayışları sürüyor----

Finansman arayışları sürüyor

Finansman arayışları sürüyor
10 Mayıs 2013 - 10:38 www.finansgundem.com

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, alınan 3. Havalimanı ihalesine ilişkin konuştu

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, alınan 3. Havalimanı ihalesine ilişkin, finansman temini için ihale öncesinde yapılan görüşmelerin devam ettiğini, ancak bu durumun sorun olmayacağını söyledi.
Özdemir, İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı kitap tanıtım toplantısında, İstanbul'a yapılacak 3. havalimanına ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtlarken, kazanılan ihalenin finansman temini için ihale öncesinde yapılan görüşmelerin halen devam ettiğini, ancak bu durumun sorun olmayacağını ifade etti.
Konsorsiyuma katılan şirketlerin eşit hisseye sahip olduğunu ve her ortağın dolayısıyla eşit oranda finansman koyacağının altını çizen Özdemir, "Finansman görüşmelerine devam ediyoruz. Şu an faizler de aşağıya geldi. Fiyatlarda ciddi bir düşüş var. Finansman karışık olabileceği gibi içten veya dıştan da olabilir. Çin'den Amerika'ya kadar açılabiliriz. İyi görüşmeler yapıldı ve halen devam ediyor" dedi.
Öz sermayeyle ilgili sorulara Özdemir, "Bizim öz sermaye sıkıntımız yok bu işle ilgili. Çünkü sadece devletin vermiş olduğu bir garanti para var, 6 milyar 300 milyon euro. Açıldıktan sonra devletin ödeyeceği bir garanti para bu. Finansmanı çözecek nokta budur" şeklinde cevap verdi.
"İhale başında beş Türk firması olarak karar verdik; prensip olarak yabancı ortak almayacağız diye..."
Nihat Özdemir, havaalanının yapım aşamasında taşeronlar dahil toplamda 5 bin kişinin çalışacağını bildirdi.
Ortakların iş deneyimi hakkında da bilgi veren Özdemir, "Öncelikle hepimiz alanında iyi bir müteahhit firmasıyız. Cengiz, Limak olarak biz ve Mapa, havaalanı konusunda uzmanız. Kolin ve Kalyon inşaatta iyi bir altyapıcı ve inşaat şirketleridir" şeklinde konuştu.
İşletme giderlerini her grubun farklı hesapladığını söyleyen Özdemir, "Herkesin soru işareti ekstra gelirler ve tahminleri... Biz yolcu başına yiyeceği hesaplayabiliyoruz. Yolcu başına gümrüksüz satış mağazaları geliri, kira gelirleri, hangar geliri, tahmini ilave gelirlerimiz olacak. Mesela otel doluluk oranlarını tahmin ediyoruz. Bazı gelirlerden çok emin olmakla beraber bazı şeyleri de tahmin ediyoruz" dedi.
İhaleye girmede birçok yabancı firmadan ortaklık teklifi geldiğini belirten Özdemir, şunları söyledi:
"Biz beş Türk firması olarak karar verdik; prensip olarak yabancı ortak almayacağız diye... Dünyada iki önemli havaalanı yapım firması olan Fransız ve Alman şirketleri ihaleye girdiler. Biz yabancı firmalarla ortaklık kurmayarak ihaleyi aldık."
Her türlü fikre açık olduklarını ifade eden Özdemir, "Ulaşım ve yer hizmeti için yeni şirketler kurulacak. Daha önceki modellerin aynısı buraya da uygulanacak. Yoldan ve terminaller arasında raylı sistemler özelleştirilebilir. Tüm bunlara açığız, ama henüz hesabını yapmadık. Bunları kendimiz yapacak gibi hesapladık, ama ondan daha karlı bir teklif gelirse onu da düşüneceğiz" diye konuştu.
İhalede beklediklerinin üzerinde bir rakam geldiğini söyleyen Özdemir, yeniliklere ilişkin şunları anlattı:
"Üçüncü havaalanında uyku kabinleri esasında güzel olur. Çünkü burası çok büyük bir transit güzergahı. İnsanların ihtiyacı olacak. Şu anki haliyle 150 milyon yolcu taşıma kapasitesiyle dünyanın en büyük havaalanı olması planlanıyor. 2023 yılında 100 milyonun üstüne çıkarız diye tahmin ediyoruz. Birinci etap 3,5 yıl yani 42 ayda bitecek. İlave pistler var, o da 16 ay sürecek. Toplamda yapımı 58 ayda bitecek."
Atatürk Havalimanı'na ilişkin bir soru üzerine Özdemir, "Öncelikle orası yeşil alandan çıkartılıp, fuar alanına dönüştürülmeli. Orası İstanbul'un nefes alacak yeri olmalı" değerlendirmesini yaptı.
Mersin Stadı'nın 15 Mayıs'ta biteceği bilgisini de veren Özdemir, Mersin'deki turizm yatırımları konusunda ise "Devlet orada altyapı işlemlerini bitirmeye çalışıyor, onu bekliyoruz. Bu yılın sonunda orada temel atarız diye geliyor bana. Bize orada iki otel ve bir golf projesi var" diye konuştu.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)