BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriFinansın geleceğini DeFi belirleyecek----

Finansın geleceğini DeFi belirleyecek

Finansın geleceğini DeFi belirleyecek
03 Kasım 2021 - 16:58 www.finansgundem.com

Son bir yılda yükselişe geçen merkeziyetsizleştirilmiş finans (DeFi) projeleri, geleneksel finansın tahtını sallamaya başladı. Düzenleyicilerin de dikkatinden kaçmayan yükseliş, geleceğin finans sistemini ortaya çıkaracak.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Blockchain teknolojisi ve kripto paralara yönelik kurumsal ilgi son bir yılda hızla yükselti. Birçok kişi kripto paraların ve merkeziyetsizleştirilmiş finansın (DeFi) finansın geleceği olduğunu kabul ediyor. Ancak DeFi geleceğini kimin inşa edeceği henüz bilinmiyor. Bu sorunun gündeme geldiği bir panelde, katılımcıların dikkat çektiği noktalar, hükümetlerin endişelerini de yansıttı.

Ancak sektörden gelen yaklaşımlar inovasyonu destekleyen bir ortamı oluşturmaya yönelikken, hükümetlerin yaklaşımı genellikle katı düzenlemeler oluyor. Piyasa değeri açısından en büyük kripto para Bitcoin, 2008 küresel finansal krizinin gölgesinde ortaya çıktı. Forbes’un haberine göre kimileri Bitcoin’in ortaya çıkışını, kusurlu bir finansal sisteme karşı tepki olarak yorumladı. Geleneksel finansal sistem birçok kişiye kapalı, ancak bu sistemde bir sorun yaşandığı zaman herkesi etkiliyor.

Kripto para destekçilerinin hedefi ise herkes için parlak bir finansal gelecek yaratmak. Geleneksel finans şirketleri kripto paraları değersiz ve bir dolandırıcılık aracı olarak adlandırsalar da Bitcoin’in ardındaki teknolojinin gelişiminde pay sahibi olmak için akın ediyor. Bazı durumlarda ise kendi dijital paralarını piyasaya sürüyorlar. Ancak kripto paralar, merkezi piyasalardan kar sağlayan şirketlere karşı bir tehdit oluşturuyor. Tanımı itibarıyla DeFi, dünyanın finansal sisteminin işleyiş biçiminin tam tersi.

Geçtiğimiz yıl bu dönemlerde DeFi ütopik bir konsept olarak algılansa da bugün, DeFi uygulamalarında bulunan dijital varlıkların değeri tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 250 milyar dolar seviyesinde. Blockchain’in açık kaynaklı doğası, daha önce hayal bile edilemeyen finansman ihtimalleri ortaya çıkarıyor. Bu özellikler aynı zamanda düzenlemelerin katı olduğu bir sektörde gelecek için zorluklar da yaratıyor. Zorluklar ise hesap verilebilirlik konusunda ortaya çıkıyor.

Sanal dolandırıcılık ve akıllı kontratlarda sorun çıkması gibi durumlarda kimin sorumlu olduğu konusunda belirsizlik yaşanıyor.

Stablecoin’ler istikrar getirir mi?

Stablecoin’ler DeFi protokollerinin büyümesinin devam etmesi için oldukça önemli. Bazı tahminlere göre stablecoin’ler 1 trilyon dolarlık işlem hacmine imkan tanıdı. Bu dijital paraların çekiciliği, yatırımcıları kripto paralardaki yüksek volatiliteden koruyor olmasından kaynaklanıyor. Ancak stablecoin’lerin yaygınlaşması, ABD’nin düzenleme otoriteleri için de zorluklar yaratıyor.

Piyasalar 2008 yılında Lehman Brothers’ın yaklaşan iflasını sindirmeye çalışırken, en güvenli finansal araçlar dahi yatırımcıların gözünde şüpheli hale geldi. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre bu endişeler, 2021’in ilk dönemlerinde de yatırımcılar en büyük dördüncü stablecoin Tether’in (USDT) ardındaki rezervleri sorgularken de gündeme geldi. Tether varlıklarının yalnızca %8’inin nakit ya da nakit eşdeğeri varlıklarda bulunduğunu açıkladı.

Finansın geleceğini kim inşa edecek?

DeFi alanına akan sermaye dalgasının giderek artması, düzenleyicilerin de dikkatini çekiyor. Düzenleyiciler DeFi’nin risklerini daha yakından anlama çabası içinde. Bazıları sektörün büyümesinin kontrol altına alınmak istendiğini düşünüyor. Peki finansın geleceğini kim inşa edecek?

DeFi dehası Gajesh “Gaj” Naik, finansın geleceği söz konusu olduğunda öne çıkan isimlerden bir tanesi. Gaj sekiz yaşında kod yazmaya başladı ve YouTube’dan dersleri izleyerek yazılım öğrendi. DeFi alanına ilk girişinden bu yana Gaj, son bir yılda 1,25 milyon doların üzerinde parayı yönetti. Şimdi 13 yaşında olan Gaj henüz kendine ait bir banka hesabı dahi açamıyor. Gaj’ın başarısı birçok kişinin takdirini kazansa da, düzenleyicilerin dile getirdiği endişeleri de yansıtıyor. Reşit olmayan bir kişinin bile işlem yapabildiği bir alanda, sorun yaşandığında kim sorumlu tutulacak?

DeFi ekosisteminin gelişmesine, mevcut düzenleme çerçeveleri dahilinde izin vermek herkesin faydasına olacak. Bu yeni dünyada düzenlemeleri gerçekleştirmek ise sabır gerektiriyor.

Güney Koreli fintek devinden göz kamaştıran halka arz

 

İngiltere’de kripto yasakları işe yaramıyor

 

Öldüğünüzde kripto varlıklarınıza ne olacak?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)