BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaTeknolojiFinansal teknolojiler cinsiyetçiliği mi destekliyor?----

Finansal teknolojiler cinsiyetçiliği mi destekliyor?

Finansal teknolojiler cinsiyetçiliği mi destekliyor?
13 Ocak 2021 - 17:37 www.finansgundem.com

Fintek uygulamaları dahil hayatın her alanında kullanılan sanal asistanlar cinsiyetçiliği de beraberinde getiriyor. Yapay zeka uygulamalarının kadınlaştırılması kadınların iş hayatındaki rolünü olumsuz etkileyebilir

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte Apple’ın Siri uygulaması ya da Amazon’un Alexa uygulaması gibi sanal asistanlar günlük hayatın vazgeçilmez bir parçası oldu. Birçokları gün içerisinde havanın nasıl olacağını, yemek tariflerini hatta alışverişte unutulan siparişlerin tekrar verilmesini sanal asistanlar aracılığıyla yapıyor.

Bu sanal asistanların büyük çoğunluğu ya varsayılan ayarlarında kadın sesini kullanıyor ya da kadın isimleri ve sesiyle hizmet veriyor. Ses değiştirilse bile uygulamaların doğası ve orijini şüphesiz halen kadın.

Örnek vermek gerekirse Microsoft’un sanal asistanı Cortana bir video oyunu olan Halo’daki yapay zekaya atfedilen bir isim ve söz konusu oyunda Cortana karakteri çekici bir kadın vücudunda yansıtılıyordu. Apple’ın uygulaması olan Siri’nin anlamı ise İskandinav dillerinde “sizi başarıya götüren güzel kadın” demek.

Financial News’in haberine göre tüm bu hikayenin finansal hayat için de önemli bir anlamı mevcut. Zira eğer Alexa ve Siri gibi sanal asistanları gündelik hayatta kullanmak bir norm haline geliyorsa benzeri bir perspektif finansal refah için de geçerli olabilir. Finansal teknolojilerde mali danışmanlık ya da para yöneticisi uygulamalarının büyük çoğunluğu ya cinsiyetsiz ya da kadın cinsiyetini kullanıyor.

Popüler sanal asistan Cleo, Bank of America’nın sanal asistanı Erica, dijital bankalarda Lydia’nın ANNA Money uygulaması, Revolut’ın sanal asistan uygulaması Rita gibi kadın sanal asistan örneklerini çoğaltmak mümkün. Bu cinsiyet ayrımcılığı kadınların finans sektöründeki rolünü ne yönde etkileyeceği ve bu uygulamalarla büyüyenlere finansal hayatlarının diğer bölümlerinde neler öğreteceği ise merak konusu olmaya başladı.

Finansal köleliğin yüzü

Kadın cinsiyetine dayalı sanal ve finansal asistanların, kadınların neler başarabileceği ve bazı durumlarda nasıl tepki vermeleri gerektiği konusunda zararlı klişeler sunabileceği yadsınamaz. Fintek özelinde bakıldığında uygulamaları kullananların büyük çoğunluğu genellikle erkek. Para yönetimi uygulaması Plum’ın en son verilerine göre erkekler dijital bankaları kadınlardan çok daha fazla kullanıyor.

Örneğin, sanal bir asistan bir sorguya uygun yanıt veremiyorsa ve konuyu daha yüksek bir makama yönlendirmek zorunda kalınırsa, bu durum, kadınların genellikle daha üst düzey görevlere yerleştirilmediği veya karmaşık görevleri işlemek için hazır olmadığı yönündeki temel algıyı daha da ileriye götürebilir.

Kullanıcı tarafından bir soru ile karşı karşıya kalan finansal asistanlar daha derin bir yanıt için öncelikle sıkça sorulan sorular hakkında bir dizi makaleler sunacaktır. Bu yanıt, bir kadın asistanın bir yanıt sağlamak için dış kaynaklara başvurması gerektiği izlenimini verir.

Ayrıca, süreç sonunda tatmin edici bir cevap sonunda sağlandığında, kadın asistan yanıt vermeden önce bilginin en basite indirgenmiş sunumunu müşteriye verir. Bu durum kadınların temel sorulara basit, doğrudan ve sofistike olmayan cevaplar sağlaması gerektiği fikrini güçlendirerek, karmaşık sorular içinse daha yüksek mevkilere başvurulması gerektiği algısını yaratır.

Birleşmiş Milletler kuruluşu UNESCO tarafından 2019 yılında yayınlanan bir makalede araştırmacılar, sanal asistanların kadın olarak cinsiyetlerindirilmesinin kadınların uysal, yardım etmekten mutlu ve memnun etmeye istekli olduğunun sinyalini verdiğini savunuyor. Zira her zaman bir düğmeye dokunarak kolayca ulaşılabilen sanal asistanlar, sahibi ona ne emir verirse versin kendisiyle nasıl iletişim kurulduğuna bakmaksızın her şekilde bu emri yerine getirmekle görevli.

Söz konusu teknolojilerin büyük çoğunluğu fintek uygulamaları da dahil olmak üzere ezici erkek çoğunluğu olan ekipler tarafından geliştiriliyor. Uluslararası Telekomünikasyon Birliği'ne göre, 2020 yılında yapay zeka işgücünün sadece %22'si kadınlardan oluşurken, profesyonel yazılım geliştiricilerin sadece %6'sını kadınlar oluşturuyor.

Günümüzde çeşitliliğe daha fazla önem veren ekiplerin cinsiyet eşitliği konusunda daha hassas, daha kârlı ve daha yenilikçi teknolojiler sunma olasılığının daha yüksek olduğu herkesçe yaygın olarak kabul edilmekte. Bu nedenle cinsiyet eşitliğine önem veren finansal asistanlar gelecek nesillerde kadınların işyerlerindeki rolünün güçlenmesi sağlayacaktır.

Finansal hizmetler sektörü ağırlıklı olarak kadın cinsiyetli dijital asistanlar sunmaya devam ettikçe, bunun giderek bir kadının cinsiyeti ile boyun eğmesi arasındaki bağlantının sıkılaşmasına neden olacaktır.

Harvard Üniversitesi'nde bilinçsiz önyargıları inceleyen araştırmacı Calvin Lai'ye göre, insanların benimsediği cinsiyet çağrışımları, insanların bu çağrışımlara ne kadar maruz kaldığıyla bağlantılı. Kadın finansal asistanlar yayıldıkça ve bu uygulamalar daha popüler hale geldikçe, 'kadın' ve 'asistan' arasındaki çağrışımların sıklığı ve hacmi önemli ölçüde artacaktır.

Pandemi mağduru kadın çalışanlar işlerine dönebilecek mi?

 

2021 yılının fintek trendleri

 

Teknosa Kadın için Teknoloji projesinde 2021'in ilk online eğitimleri başlıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)