BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaSigorta - BES ve HayatFinansal sağlık için geç olmadan alınması gereken 4 önlem----

Finansal sağlık için geç olmadan alınması gereken 4 önlem

Finansal sağlık için geç olmadan alınması gereken 4 önlem
15 Haziran 2021 - 14:22 www.finansgundem.com

İleri yaşlarda gelen sağlık sorunları bireylerin finansal kararlarını da olumsuz yönde etkiliyor. Ancak erken alınan önlemler finansal anlamda konforlu bir emeklilik dönemi geçirilmesini sağlayabilir


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İnsan yaşlandıkça hesap yapabilme yetenekleri de yılların yorgunluğuyla birlikte azalmaya başlıyor. Yeni yatırımlardaki nüansları öğrenebilmek de eskisine göre daha fazla zaman almaya başlıyor. Ancak Barron’s’un haberine göre araştırmacılar 60’lı yaşlardaki insanların karar verme kapasitelerini test ettiklerinde genç insanlara göre daha iyi performans gösterdiklerini belirtiyorlar. Yaş arttıkça bilgilerin işlenebilme gücü azalsa da yıllarla elde edilen tecrübe karar verme yeteneklerini arttırıyor.

Ancak önünde sonunda 70’li ve 80’li yaşlara ulaşıldığında finansal karar verme yetenekleri de körelmeye başlıyor. İnsanlar borsalardaki düşüşlere aşırı veya gereğinden az tepki gösterebiliyor ya da faturalarını ödemeyi unutabiliyor. Yaşı ilerlemiş bireyler dolandırıcılıklara da daha savunmasız hale geliyor.

İnsan beynindeki bu değişim öngörülebilir bir durum ve finans profesyonelleri bu problemler baş göstermeden çok öncesinde hazırlık yapılması gerektiğini belirtiyor. Bunun için finans uzmanlarının en önemli önerisi finansal işlemlerin sadeleştirilmesi. Bu da lüzumsuz hesaplardan ve kredi kartlarından kurtulmak anlamına geliyor. Yatırımcıların kullanabileceği bir diğer yöntem de yatırım portföylerini yıllık düzenli ödeme yapacak şekilde düzenlemek. Yaş almış kimselerin verecekleri en önemli kararsa finansal işlemlerini yürütebilmesi için ihtiyaç duyduklarında yardıma koşabilecek bir kişiyi belirlemek.

Yatırım danışmanı Susan Elser müşterilerinin yaşları arttıkça daha fazla yardıma ihtiyacı olduğunu belirtiyor. Elser, müşteri portföylerindeki bireylerin yaşları arttıkça vergi düzenlemeleri, doküman sağlama gibi konularda daha fazla yardıma ihtiyaç duyduklarına dikkat çekiyor.

ABD’nin Atlanta eyaletindeki Emory Üniversitesi’nde sahne sanatları profesörü olan 66 yaşındaki Leslie Taylor babasının ömrünün sonunda Alzheimer’la mücadele ettiğini belirtiyor. Taylor bu nedenle kendisi de yılda iki kez Alzheimer testlerine giriyor. Profesör testlerde başarılı olmaya devam etse de hızlı hareket eden şekilleri anında hatırlamak konusunda zorluk çektiğini belirtiyor.

Taylor, “Reaksiyon zamanlamam ve işlem yeteneğim muhtemelen azaldı. Bunu bir acizlik olarak düşünmüyorum. Bu sadece bedeninizle birlikte beyninizin de değişmesi gibi bir şey” ifadelerine yer veriyor. Profesör 70 yaşında emekli olmaya hazırlanırken işlerinin üstesinden geldiğine emin olmak için birkaç yıldır mali danışmanı Margeret Kulyk’la çalışıyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre yaşı ilerlemiş bireylerin zihinsel kapasitelerindeki bozulmayı kabul etmeye yanaşmaması sorunları daha karmaşık bir hale getiriyor. Amerikan Finansal Hizmetler Koleji Servet Danışmanlığı Profesörü Michael Finke finansal yeterlilik konusuyla yaşı ilerlemiş bireylerin araba sürmeleri arasındaki benzerliğe dikkat çekiyor. Finke, “Hepimiz 90 yaşındaki birisiyle araba kullanma deneyimi yaşadık. Birkaç blok sonra eğer yolcu koltuğunda oturuyorsanız yanlış koltukta oturduğunuzu anlarsınız” ifadelerine yer verdi.

Tıpkı araba sürme deneyiminde olduğu gibi yaşı ilerlemiş bireylerin Finans yolculuğu da birçok engebeli yola gebe. Uzmanlarsa bu yolculuğa hazırlanmak için 4 önemli noktaya işaret ediyor:

Finansal işlemlerinizi sadeleştirin

Yaşı ilerlemiş kişilerin bir labirent haline gelmiş finansal işlemlerde yollarını bulması erken yaşlardaki bireylere göre daha zor olabilir. Aynı zamanda hem tıp doktoru hem de finansal planlama uzmanı olan Carolyn McClanahan ileri yaşlardaki bireylere tek bir banka hesabı, tek bir yatırım hesabı ve tek bir bireysel emeklilik hesabı olacak şekilde limitleme yöntemine gidilmesini tavsiye ediyor.

McClanahan, “Bilişsel düşüş ve demans ile ilgili sorunlar gerçekten çok karmaşıktır. 90 yaşlarında çok iyi durumda olan ve 50’li yaşlarda problem yaşamaya başlayan insanlarla tanıştım. Bu nedenle finansal durumunuzu demans ve bilişsel düşüş yaşayacağınız ihtimalini düşünerek ayarlamanız gerekiyor. Bu daha sonra sizin için devreye girecek kimselere kolaylık sağlayacaktır” ifadelerine yer verdi.

McClanahan genellikle müşterilerine sağlık durumlarına bağlı olarak, bu durum varlıkları harcamak anlamına gelse bile sosyal güvenlik ödemelerini mümkün olduğunca uzun süre almayı ertelemelerini öneriyor. Bazı akademisyenlerdr, emeklilerin daha fazla gelir akışı yaratmak için daha ileri gitmelerini ve sosyal güvenlik ödemelerini düşük maliyetli gelir yıllıklarıyla desteklemelerini tavsiye ediyor.

Emekliliği Finanse Etmek İçin Plan Oluşturun

Mali danışmanlar genellikle müşteriler için hem harcamaları hem de gelir kaynaklarını analiz eden bir plan oluşturur. Bu yöntemi bireyler kendi başına da uygulayabilir. Bu analizin sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi için bireylerin öncelikle banka hesaplarına ve kredi kartı ekstrelerine bakarak dürüst bir değerlendirmede bulunması gereklidir. Harcamaların beklenmedik talepleri de karşılayabilmesi için planda bir miktar genişlik bırakılması da uygun olacaktır.

Harcamaların planlanmasının ardından sosyal güvenlik, bireysel emeklilik, kira mülkleri ve yatırım portföyü gibi tüm gelirler toplanır. Portföyün hisse senetlerine, tahvillere veya yatırım fonlarına yüzde kaç oranında ayrıldığı belirlenir. Bu finansal işlemler her ne kadar yorucu gibi görünse de araştırmacılar bu tip hesaplamaların beyin sağlığı için iyi olduğunu belirtiyor.

Acil durumlarda devreye girecek kişiyi belirleyin

Birçok ileri yaştaki birey acil bir durumun baş göstermesi halinde eşlerine ulaşılmasını tercih ediyor. Ancak acil durumda ulaşılabilecek kimselerden en az birinin önemli ölçüde daha genç olması gerekmektedir. Bu kişi finansal tablodaki büyük resmi görebilmeli ve bir kopyasını oluşturabilmelidir. Finansal danışmanlar ileri yaştaki bireylerin mali danışmanlarıyla olan toplantılarına acil durumda ulaşılacak kimselerin de çağırılmasını tavsiye ediyor.

Finans danışmanı Rob Lyman 50 yaş ve üzerindeki müşterileriyle gayrimenkul planlaması konusundaki işlemlerinde daha sonra bilinç kayması şikayetlerinin oluşması ihtimalinde daha önce belirlenen bir kişiyi uyarmasına izin veren bir gizlilik belgesi imzalattığını belirtiyor. Lyman henüz bu konuda bir adım atmasa da gelecekte harekete geçmek zorunda kalacağını tahmin ediyor.

Lyman konuyla ilgili açıklamasında, “Bununla ilgili bir formül yazamazsınız. Herkes birbirinden farklı bir şekilde düşüş gösterir. Bu kişilerin eskiden nasıl olduğu konusunda çok hassas olmalısınız” dedi.

Emekliler yedek bir kişiyi tanımlamazlarsa işler riskli bir rotaya girebilir. Finans danışmanı Cicily Maton yıllar önce aniden zihinsel düşüş belirtileri göstermeye başlayan bir müşterisini örnek gösteriyor.

Maton, müşterinin ABD’nin dört bir yanına dağılmış altı çocuğuna kişisel mali durumunun ayrıntılı bir özetini postalamak için müşteriden izin istediğini belirtiyor. Maton, "Onlara müşterinin akli yetilerini kaybetmeye başladığını söyleme iznim yoktu. Evlatlarına sadece bilgi gönderebildim. Ancak onlar mesajı aldılar ve geri gelip annelerine yardımcı oldular" diyor.

Mirasçılarınızı unutmayın

Finansal danışman Carolyn McClanahan hisse senedi alıp elinde sonsuza kadar tutarak 6 milyon dolarlık servet biriktiren 90 yaşlarındaki bir müşterisinden bahsediyor. Finansal danışmanın müşterisinin yatırımlarına ilişkin bilgilerini kaybetmesinin ardından çocukları bu mirasa ulaşmak konusunda oldukça zorluk çekmiş.

Müşterinin finansal planı ise her şeyi daha kötü hale getirmiş. Finans uzmanı müşterisinin aracı hesabındaki hisseleri hayır kurumlarına ve vergisi ertelenmiş tasarruflarını çocuklarına bıraktığını belirtiyor. Finans uzmanı aracı kurum hesabındaki hisse senetlerinin vergisiz olarak devralınabilmesi mümkünken vergisi ertelenmiş bir hesabın miras kalması durumunda mirasçıların yüz binlerce dolar vergi ödemek durumunda kalabileceğini belirtiyor.

McClanahan bunun mirasçılar için kâbus haline gelebilecekken hesaplarda müşteri sağ iken yaptıkları hesap değişikliğiyle bu krizi engellediklerini belirtiyor.

Bill Gates'in önerdiği 5 kitap!

 

AXA Fransa’nın Kovid yükünden kurtulma teklifi

 

Alzheimer'a çare olacak ilaç

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)