BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaTeknolojiFinans sektörünün yapay zekaya hazırlanması için 5 yol----

Finans sektörünün yapay zekaya hazırlanması için 5 yol

Finans sektörünün yapay zekaya hazırlanması için 5 yol
13 Ekim 2020 - 14:33 www.finansgundem.com

Yapay zekanın yükselişi kaçınılmaz olarak, her sektördeki şirketlerde yıkıcı etkiler yaratacak. Bu teknoloji şimdiden finans sektöründe kullanılıyor

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yapay zeka (AI) her sektörde devrim yaratacak ve finans sektörü de bir istisna değil. AI şirketleri daha hızlı bir hale getirecek ve faaliyet maliyetlerini azaltacak. Yeni fırsatlar yaratacak ve küresel ekonomik aktiviteye 2030 yılında 13 trilyon dolarlık bir getiri sağlayacak.

AI’ın yükselişine rağmen, Digital Realty’nin son araştırmasına göre, İngiltere’nin en büyük finansal hizmet şirketlerindeki bilgi teknolojileri karar alıcılarının üçte birinden fazlası, bu teknolojiyi şirketlerine adapte etmeye hazır değil. Başka yerlerde de veriler aynı şekilde yüksek. Örneğin, İrlanda’da %27, Almanya’da %18 ve Hollanda’da %23.

Finansal hizmetler sektöründe, dolandırıcılık tespiti ve hisse alım satımı gibi, halihazırda norm olarak görülen süreçler, AI sayesinde mümkün kılınıyor. Ve finansal kurumlar giderek artan bir şekilde AI’ın diğer operasyonlarda da kullanılmasını bekliyor. Bu yeni alanlar arasında müşteri iletişimi, kestirimsel analiz ve akıllı yatırım çözümleri de bulunuyor. Aşağıda iş yerlerinin AI’a hazırlanabilmesi için beş yöntem yer alıyor.

1 – Yapay zekanın geliştirebileceği alanları tespit edin

Şirketinizde AI adaptasyonu sağlama yolunda ilk adımı atmadan önce, çalışanların zamanını daha verimli kullanabilmeleri için hangi alanların otomasyon sistemlerine uyumlu hale getirilmesi gerektiği konusunda, değerlendirme yapmak oldukça önemli. İşgücünüzle bu süreçleri tespit etmek için görüşmeler yapmak ve tekrar eden işlerin ve otomasyon sistemleri tarafından devralınabilecek görevlerin belirlenmesi önem taşıyor.

Finansal hizmet sektöründe, kişiselleştirilmiş müşteri hizmetleri, risk modeli geliştirmeleri ve günlük para transferleri artık AI tarafından yapılıyor. Sektördeki şirketler, AI’ın süreçlerin etkinliğini arttırması için bu süreçleri incelemeye devam etmesi gerekiyor.

2 – Çalışanlarınızı eğitin

AI’ın uygulanmasının ilk aşamalarına çalışanlarınızı da dahil etmek yukarıda sıralanan nedenlerden dolayı önemli. Ancak çoğu zaman AI gibi otomasyon sistemlerinin, çalışanlar tarafından risk olarak görüldüğü durumlar olabiliyor. Çalışanlar işlerini makinaların alacağını ve işlerini kaybedeceklerini düşünüyorlar. Bu bir noktaya kadar doğru olsa da, bu endişeler, çalışanlar AI’ın gelecekte nasıl bir şekilde çalışacağına dair eğitilirse, ortadan kalkabilir. Çalışanlara AI’ın onları işlerinden etmeyeceğini, dahası daha önemli işlere odaklanabilmeleri için zaman kazandıracağının anlatılması gerekiyor.

Finans sektörü özelinde, çalışanlar kesintisiz insan gücü gerektiren, güvenlik saldırıları takibi gibi daha günlük işlerin ya da görevlerin, zamanın değerli bir şekilde kullanıldığı anlamına gelmediğini benimsemeli. Aynı zamanda, çalışanlar ve otomasyon sistemleri arasında, değişimin kabul gördüğünden emin olmak için, uyumlu bir ilişki sağlanmalı.

3 – Altyapınızı güncelleyin
AI uygulamalarındaki yükseliş, veri konusunda yeni talepler doğuracak. Karmaşık veri işleme, iş yerlerinin AI’ı gerekli donanımla karşılayabilmesi için gerekli. Bu değişim, eski altyapının güncel standartlara yükseltilmesi gerektiği takdirde pahalı olabilir.

Dış kaynak sağlayıcıları, diğer yandan, altyapılarını birbirine bağlantılı olarak kuruyor. Yani altyapılarını, yeni teknolojilere uyum sağlayacak şekilde sürekli yeniden tasarlıyorlar. Dolayısıyla şirketler bu amaçla inşa edilmiş bir sistemden faydalanabilir ve altyapılarıyla ilgili tekrar eden güncelleme masraflarından duydukları endişeden kurtulabilirler.

Altyapıyı güncellemenin birçok faydası var. Faaliyet maliyetlerini düşürüyor, güvenliği arttırıyor, merkezi bir entegrasyon platformu oluşturuyor ve fonksiyonelliği geliştiriyor. Bu faydalar, işleri programlama konusuna da etkili olacak. Örneğin büyük miktardaki verilerin analizi, müşteri desteği, gerçek zamanlı transfer görüntülemeleri fayda görecek alanlardan bazıları. Özellikle borsa alanındaki şirketler, müşterilerine daha hızlı ve daha iyi hizmet sunarak fayda görüyor.

4 – Açık bir AI stratejisi belirleyin

Diğer her yerde olduğu gibi, finansal hizmet şirketleri de en başından itibaren açık bir AI entegrasyon stratejisine sahip olmalı. AI geliştirilir ve süreçlere entegre edilirken, müşteriler gibi kilit oyuncuları da dahil eden bir strateji olmalı.

İyi planlanmış bir strateji AI’ın şirkete optimum fayda sağlamasına olanak tanır. Örneğin daha iyi tasarlanmış ve daha doğru hizmetlerin daha uygun fiyatlara sunulması ve kara para aklama ve dolandırıcılık kriminal aktivitelerin daha ileri tespit yöntemleriyle bulunması gibi.

5 – Diğer şirketlerin stratejilerine bakın

AI yoluyla çalışan sistemlerle diğer şirketler arasında paralellik kurmak oldukça önemli. Ve elbette diğerlerinin yaptığı hatalardan ders çıkarmak. Şirketinizin rakiplerinden önde olduğundan emin olmak için, finansal hizmet şirketleri yalnızca doğrudan rakiplerine değil, sektörün ötesine de bakmalı.

AI oldukça kullanışlı ve güçlü bir teknoloji ancak bir takım sorunları da var. Finansal hizmetler sektörü özelinde, AI ile önceki denemeler oldukça önyargılı tüketici hedeflemeleriyle sonuçlandı. AI teknolojisini şirketinize adapte etmeye çalışırken, gelecekteki süreçlerde sorun yaşanmaması için, ters giden örneklere bakmak da önem taşıyor. AI’ın tüm olanaklarından yararlanabilmek için, şirketlerin yeni işleme ve bağlantı taleplerini karşılaması gerekiyor. Bu zorluk şirketlerin bulut teknolojisine ve veri merkezi partnerlerine yönelmesine neden oluyor. Böylelikle düşük maliyetli altyapı sağlanmış ve karmaşık verilerin basit bir şekilde depolanmış olmasına imkan tanınıyor.

Vakıfbank’tan dijital Yönetim Zirvesi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)