BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaFinans sektörü yatırımcıları güvenli limanlara kaçıyor----

Finans sektörü yatırımcıları güvenli limanlara kaçıyor

Finans sektörü yatırımcıları güvenli limanlara kaçıyor
18 Mart 2022 - 14:35 www.finansgundem.com

Yıl başında küresel merkez bankalarından gelecek faiz artışı beklentileri sebebiyle dikkatleri üzerine çeken finans sektörü ETF’leri Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte yatırımcıların gözünde cazibesini kaybetti.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Rus tanklarının Şubat ayı sonlarında Ukrayna'ya girmesinden bu yana yatırımcılar riskli yatırımlar yerine altın ve ABD Hazine fonları gibi güvenli liman yatırımlarını tercih etti. Financial Times’ın haberine göre bankacılık sektörü borsa yatırım fonları ise bu satış dalgasının yükünü en fazla omuzlayan yatırım araçlarıydı.

Morningstar verileri, Ukrayna krizinin başlangıcından bu yana küresel olarak en büyük fon çıkışlarının görüldüğü 20 ETF (borsa yatırım fonu) arasından altısının finans sektöründe uzmanlaşan borsa yatırım fonları olduğunu gösteriyor.

İşgalin başından bu yana dolar bazındaki finans sektör fonları arasında en büyük düşüşü ise State Street Global Advisors’ın ABD’de listelenen Finans hisselerine odaklanan fonu, Financial Select Sector SPDR Fund, gerçekleştirdi. Morningstar verilerine göre yatırımcıların 2,4 milyar dolar çektiği fonun varlıkları 42,2 milyar dolara kadar düştü.

Ancak habere göre bazı Avrupa bankalarının borsa yatırım fonları oransal açıdan çok daha büyük darbe aldı.

Morningstar verilerine göre Avrupa’daki bankacılık hisselerine odaklanan Lyxor Stoxx Europe 600 Banks ETF’si 11 Mart tarihine kadar fonlarının 722 milyon dolarlık kısmını kaybederek varlıklarını 982 milyon dolara kadar düşürdü. Bir diğer Avrupa bankacılığı sektör fonu olan iShares Euro Stoxx Banks 30-15 ETF’si 686 milyon dolarlık fon çıkış miktarıyla varlıklarını 1,8 milyar dolara kadar düşürdü.

ETF Trends Araştırma Başkanı Todd Rosenbluth konuyla ilgili açıklamasında, “Yılın başında, Abd Merkez Bankası’nın (FED) 2022 ve sonrasında faiz oranlarını önemli ölçüde yükselteceğine dair yüksek beklentiler vardı. Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle bağlantılı olarak artan petrol fiyatları, yatırımcıların FED’in agresif davranacağına dair güveni azalttı” ifadelerine yer verdi.

Rosenbluth, daha yüksek oranların "bankalar ve diğer finans kuruluşlarında bilanço artışı için önemli bir faktör" olduğu göz önüne alındığında, yatırımcıların sektöre yatırımlarını kesmesinin şaşırtıcı olmadığını da sözlerine ekledi.

Buna karşılık, fonlardaki yatırım girişleri sıralamasında ilk 20'de ise geniş emtia sepetine sahip iki ETF bulunuyor. Bu fonlardan biri altın madencilerinin hisselerine odaklanırken, diğeri ise petrol ve gaz üretim şirketlerine ağırlık veriyor.

Morningstar verilerine göre ilk 20’de bulunan ETF’lerin 6’sında ise sabit gelirli yatırımlara ağırlık veriliyor. Bu fonlardan üçü ABD Hazinesi tahvillerine odaklanırken diğerleri ise yatırım sınıfı kurumsal tahvillere, enflasyon korumalı menkul kıymetlere ve ABD kamu fonlarına yöneliyor. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre söz konusu yatırım tercihleri 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirilerinin Mayıs 2019’dan bu yana en yüksek seviyeye yükselmesine rağmen gerçekleşti.

Borsaların yönünü petrol fiyatları belirliyor

 

Gram altında yükseliş sürüyor

 

Dolarda yükseliş devam ediyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)