BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkFinans sektörü en iyi mezunları kapamıyor----

Finans sektörü en iyi mezunları kapamıyor

Finans sektörü en iyi mezunları kapamıyor
07 Mart 2023 - 15:44 www.finansgundem.com

Yüksek başlangıç maaşlarıyla uzun yıllardır üniversitelerin en başarılı mezunlarını kadrosuna katan dev bankaları bu yetisini kaybediyor olabilir. Mezunlar daha az kazanmayı bile göze alarak iş-yaşam dengesine önem vermeyi seçiyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyanın en iyi üniversitelerinden mezun olan gençler acımasız çalışma saatleri ve tükenmişlik sendromları ile ün salan finans bankacılığı mesleklerinden uzaklaşıyor. Financial News’in haberine göre bir zamanlar gençler için cazibe merkezi olan sözleşme bankacılığı artık yeni mezunları çekemiyor.

Habere göre üniversite kariyer hizmetleri, işe alım uzmanları ve dev yatırım bankalarının analist ve çalışanlarından oluşan 12 uzmanla yapılan görüşmeler yeni mezunların sözleşme bankacısı olmayı eskisi kadar istemediğini ortaya koydu.

Butik bir yatırım bankasında analist olarak çalışan ve ismi belirtilmeyen bir kaynak, “Bankacılık sektörünün değişmesi gerekiyor. Kimse okul dışında bu işi yapmak istemiyor. En başarılı mezunlar paranın ana etken olmayacağını anlayacak kadar zekidir. Yüzde 20 daha az kazanabilecekleri ancak 20’li yaşlarının tadını çıkarabilecekleri bir yerde çalışmayı tercih ederler” ifadelerine yer verdi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre 2021 yılında bir grup Goldman Sachs analisti haftada 100 saatlik mesaileri ve sağlık durumlarının kötüleşmesini konu alan bir sunumu basına sızdırmıştı. Genç bankacıların eleştirileri sonucu bankalar başlangıç maaşlarını %40 oranında artırmak zorunda kalmıştı. Ancak analistler sektörden hızlı bir şekilde ayrılmayı sürdürüyor. Olumsuz başlıklar öğrencilerin de sektöre olan ilgisini azaltıyor.

Yatırım bankacılığı meslekleri herhangi bir sektöre göre en yüksek başlangıç maaşlarını verir. Araştırma firması High Fliers’ın verilerine göre bu alanda başlangıç maaşları ortalama 55.000 euro. Araştırmalar, geçen yıl 2.102 açık pozisyon için 26.400 başvuru yapıldığını diğer bir deyişle her boş pozisyon için şartları karşılayan 90 kişinin başvurduğunu gösteriyor.

High Fliers'a göre, 2022'de boş pozisyon sayılarının %7,5 artmasının ardından, bu yıl yatırım bankalarının %2,5 daha fazla mezun işe alması bekleniyor.

Ancak habere göre yatırım bankacılığının üçüncü veya dördüncü yılındaki gençler, başvuru yağmuruna rağmen, "en iyi" öğrencilerin anlaşma bankacılığından uzak durmayı seçtiklerini belirtiyor.

Büyük yatırım bankalarından ismi belirtilmeyen bir analist, “Bu yıl yeni katılanların kalitesi gözle görülür şekilde değişti. Artık en iyi mezunları almıyoruz. Bu yüzden yavaş da olsa sektörün daha az cazip hale geldiğini düşünüyorum. Yeni nesil iş-yaşam dengesinde daha az fedakarlıkta bulunuyor. Özellikle de finansın diğer bölümlerinde benzer seviyelerde ödeme alabiliyorsanız” açıklamasında bulundu.

İşe alım danışmanlığı firması True Search’ün Yatırım Profesyonelleri Birimi Orağı Edmund Thomson yatırım bankacılığı analistlerinin kalitesinin ‘seyreltildiğini’ belirtiyor. 

Kariyer uzmanı, “Bankacılık analistliği mesleği daha fazla metalaştırıldı ve ekipler daha yoğun bir şekilde çalışıyor. Bu yüzden sektöre ilk girişler beş yıl öncesine göre çok daha zayıf. Analist beceri seti bu nedenle biraz seyreltildi ve satın alma tarafına geçiş için becerilerin elde edilmesi daha uzun sürüyor” dedi.

Financial News raporuna göre geçen yıl HSBC’nin Avrupa’daki yatırım bankasına yapılan lisansüstü başvurular %49 düşüşle 3.558’e geriledi. Credit Suisse içinse bu rakam %10’luk düşüşle 23.500’e geldi. Morgan Stanley, Avrupa staj programı için %12'lik bir düşüşle 6.000 daha az başvuru aldı.

Oxford Kariyer Hizmetleri Başkanı Jonathan Black öğrencilerin tercihleri ile ilgili açıklamasında, “Bazıları Z kuşağının anlam ve amaç aradığını yazıyor. Bu hedef sadece bazıları için geçerlidir ve elbette bu ‘hedef’ iyi bir maaş elde etmeyi de içerebilir. Yakın zamanda ne olduğuna veya şu anki öğrencilerimize bakarsak kariyer fuarlarına olan ilginin hâlâ yüksek olduğunu gözlemliyorum” ifadelerine yer verdi.

2023’ün kariyer trendi: Bilinçli istifa

 

Yeni yöneticilere ancak iki yıl tahammül ediliyor

 

Bankacılık sektöründe kadın çalışan oranı artıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)