BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisFinans merkezi için mevzuat değişmeli----

Finans merkezi için mevzuat değişmeli

Finans merkezi için mevzuat değişmeli
16 Ağustos 2014 - 05:26 www.finansgundem.com

Akbank eski genel müdür yardımcısı Önder, İstanbul'un dünya finans merkezlerinden biri olabilmesi için önce mevzuatın yenilenmesi gerektiğini söyledi

2011 yılında Akbank'taki genel müdür yardımcılığı görevinden ayrıldıktan sonra Londra'da Meltemi Investment Management'in ortağı olan Fikret Önder, Milliyet'ten Nevsal Elevli'nin sorularını yanıtladı. İşte o röportaj:

Fikret Önder, Akbank eski Genel Müdür Yardımcısı. 11 yıl Akbank’ta özel bankacılıktan sorumlu genel müdür yardımcılığı yaptı. 2011 yılında bankadan ayrılarak Londra’da Meltemi Investment Management’ın ortağı ve hisse senetlerinden sorumlu stratejist olarak çalışmaya başladı. Önder’le Londra’nın prestijli semtlerinden Eaton Place’teki ofisinde görüştük.

Türkiye’de Merkez Bankası faizleri düşürür mü?
Şu anda Türkiye’de faiz indirmenin mevzubahis bile olmaması gereken bir dönemdeyiz. Hem enflasyon çift hanelere doğru gerisin geriye gidiyor, hem de belki 6 ile 12 aylık bir süre içinde ABD faizleri yükseltmeye başladığı zaman Türkiye ekonomisi ve Türk lirası iyice kırılgan halde kalacak. Faiz indirmeye düşünmemesi bile lazım.

Türkiye’deki bankacılığı neden bıraktınız?
Benim asıl kökenim varlık yönetimi. Türkiye’de Akbank Private Banking çok büyüdü.
Yöneticilik fonksiyonum, bir süre sonra yatırım uzmanlığı fonksiyonumun çok önüne geçti. Ancak benim esas olarak sevdiğim iş, para yönetmek.

‘Finans merkezi için mevzuat yenilenmeli’

İstanbul dünyanın önemli finans merkezleri arasına girmek istiyor, bu mümkün mü?

Hayır, bir kere mevzuat günün şartlarının çok gerisinden geliyor. Mevzuattan da önce uluslararası finans merkezi olmak için ya yabancıların o piyasada her türlü yerli ve yabancı işlemi yapabiliyor olması lazım. Ya da yerlilerin o piyasada her türlü  yerli ve yabancı işlemi yapabiliyor olması lazım. Ama şu anda Türkiye’de hâlâ Türk enstrümanları dışında hiç bir enstrüman  arz edilmiyor. Türklerin bile hâlâ uluslararası piyasaya yatırım yapmaları çok zor. Bir örnek vermek gerekirse, örneğin İngiltere’de bırakın fonları, dolar bazında hisse senedi işlemi yapılabiliyor. Türkiye’de bir Avrupa fonunu euro bazında alıp satmak bile mevzuat olarak mümkün değil.

‘Türk ve İngiliz ekonomisi çok benziyor’

İngiltere piyasası neden son zamanlarda birden parladı ve yatırımcıların ilgisini çekti?

Bu noktada belki İngiltere ekonomisi ile Türkiye ekonomisi arasında bir benzerlik var. O benzerliğin adı da gayrimenkul, inşaat sektörü. İngiltere’de bilhassa Londra civarında emlak konusunda büyük bir patlama yaşanıyor. Fakat biraz daha konunun derinine inince Türkiye ile İngiltere arasında farkı görmek mümkün. Türkiye’de her ne kadar son zamanlarda yabancılar da bir miktar emlak alıyor olsalar bile, İngiltere’de durum tamamen farklı.
Dünyanın her yerindeki varlıklı insanlar Londra’da konut sahibi olmak istiyor. Bilhassa Londra’nın merkezinde konut fiyatları devamlı artıyor. Tabii Türkiye için böyle bir şey söz konusu değil, hatta bana sorarsanız, Türk ekonomisinin bu kadar inşaat sektörüne odaklanması orta vadede Türkiye için olumsuzluk anlamına geliyor. Hem inşaat sektörüne bu kadar odaklanmanın cari açığı artırıcı etkileri var, hem de dünya ile birlikte Türkiye’de de faizler yükseldiği zaman bu sektörde daha büyük sorunlar yaşanabilir İngiltere’ye göre. Çünkü, Ruslar ve Çinliler “Türkiye’de ev alacağım” diye yanıp tutuşmuyor.

FİNANSTA ‘MELTEM’ ESİYOR

Meltemi ne zamandır faaliyet gösteriyor?

Şirket 2002’den beri mevcut. Kurucusu 1990’ların başında Londra’ya gelmeme sebep olan Pakistan asıllı İngiliz Sikander Khan. Amerikalı Mary C. Fleming’le kurdular şirketi. Ben 2011’de katıldım. 5 kişiyiz. Cem Balcısoy da bizimle.

Neden adınız Meltemi?
Pek çok lisanda ‘Meltem’ kelimesi aynı anlamda. İtalyanca, Türkçe, Rusça... Meltem Pakistan üzerinden başlayan bir rüzgâr. Ege Denizi’nde de suyla karşılaştığı zaman meltem rüzgarlarına sebep oluyor. (Nevsal Elevli / Milliyet)
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)