BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaFinans dünyasının yaşlı kurtları SPAC şirketlerinde----

Finans dünyasının yaşlı kurtları SPAC şirketlerinde

Finans dünyasının yaşlı kurtları SPAC şirketlerinde
22 Ocak 2021 - 13:58 www.finansgundem.com

Dev bankaların eski CEO’ları, tecrübeli bankacılar ve finans dünyasının ses getiren isimleri emeklilik hayatına geçmek yerine halka arz şirketleri dalgasında tecrübelerini değerlendirmeyi hedefliyorlar

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Finans dünyasındaki en önemli pozisyonlardan ayrılan üst düzey finans uzmanları emeklilikten kurtulmanın yeni bir yolunu buldular.

Sermaye piyasalarında satın almaları finanse etmek için para toplayan halka arz şirketlerindeki (SPAC) patlama, birçoğu sektörde önemli pozisyonlarda çalışan başarılı finans uzmanlarını ve üst düzey bankacıları piyasalar dönme konusunda teşvik etti.

Bu isimleri neyin cezbettiğini görmek oldukça basit. SPAC şirketlerinde genellikle kurucular ödedikleri 25 bin dolarlık nispeten ücretler karşılığında satın aldıkları şirketlerin %20 hissesine sahip olabiliyor.

SPAC şirketlerindeki patlama özellikle ABD borsalarında yaşanıyor. Dealogic verilerine göre geçtiğimiz yıl ABD’deki SPAC şirketleri yaklaşık 82 milyar dolarlık para biriktirdi. Bankaların aldıkları ücretlerse 3,4 milyar dolara ulaşarak geçmişteki herhangi bir dönemin 5 katına ulaştı.

SPAC şirketlerinden elde edilen anlaşma gelirlerde en büyük payı alan şirketlerdeki liderliğin bu konuda uzmanlaşan Early Bird Capital, Cantor Fitzgerald ve Deutsche Bank gibi isimlerden Finans dünyasının ağır sıklet bankaları Credit Suisse, Citigroup ve Goldman Sachs’a geçmesi de pazarın ne kadar büyüdüğünü gösteriyor.

Goldman Sachs CEO’su David Solomon geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada SPAC hareketlerine şüpheyle yaklaştıklarını, halka arz şirketlerindeki patlamanın sürdürülemez olduğunu ve bankanın anlaşmalar konusunda seçici davrandığını açıklamıştı.

Goldman Sachs: Halka arz şirketlerinin ömrü kısa

Kıdemli bankacıların SPAC şirketleri başlatmasının temelinde yatan argümansa meslek hayatları boyunca içerisinde bulundukları kompleks anlaşmaların ve doğru satın alım hedeflerini seçme konusunda edindikleri uzmanlığın derin bir tecrübe getirdiğine dayanıyor. SPAC şirketlerinin lansmanlarıyla çalkalanan bir piyasa ortamında bu tecrübe bir avantaj olabilir.

Financial News’in haberinde SPAC dalgasına katılan yüksek profilli finans uzmanlarına yer veriliyor:

Deutsche Bank’ın Kurumsal ve Yatırım Bankacılığı Birimi Eski Başkanı Garth Ritchie

Deutsche Bank'a 20 yıl hizmet veren Ritchie, hisse senetlerindeki hızlı geri çekilmeyi, 18 bin kişinin işten çıkarılmasını ve yatırım bankasından risk ağırlıklı varlıkları geri dönülmesini içeren dev bir yeniden yapılanma sürecinin arifesinde Alman bankasından ayrılmıştı.

2018 yılına kadar Deutsche'nin kurumsal ve yatırım bankası biriminin tek başkanı olan Ritchie, 8,6 milyon euro kazanıyordu ve bankanın Brexit stratejisini denetlemek için aylık olarak aldığı 250 bin euroluk "işlevsel ödenekle" birlikte şirketin en çok kazanan yöneticilerinden biriydi. Geçen yılın haziran ayında yatırım danışmanlığı şirketi Centricus Asset Managemant’ta yönetici pozisyonuna geceçerek sermaye piyasaları ve danışmanlık birimini genişletti.

Bununla birlikte 31 Aralık tarihinde firmadan yapılan yasal açıklamada Ritchie’nin ABD borsalarında listelenecek 250 milyon dolarlık SPAC şirketi Centricus Acquisition Corp’un genel başkanı olacağı duyuruldu. Firmanın halka arz danışmanlığı Deutsche Bank ve Barclays tarafından yapılıyor.

Credit Suisse’in Eski CEO’su Tidjane Thiam

Geçtiğimiz sene Credit Suisse UBS’e rakip olmaya hazırlanırken bankanın Varlık Yönetimi Birimi Başkanı İkbal Khan'ı gözetlediği ortaya çıkmış CEO Tidjane Thiam da Şubat ayında bankanın başındaki görevinden istifa etmişti. Thiam’ın söz konusu gözetleme olayında dahli olmasa görevinden ayrılmış yerine uzun zamandır Credit Suisse’e hizmet eden ve eski bir yatırım bankacısı olan Thomas Gottstein getirilmişti.

Thiam’ın yeni pozisyonu için uygun zamanı beklediği ve mali hizmetler şirketlerine yatırım yapmak için 250 milyon dolarlık SPAC şirketi kurduğu anlaşılıyor. Thiam’ın danışmanlığını JP Morgan yapıyor.

Credit Suisse'de casusluk skandalı CEO'yu yerinden etti

Barclays Avrupa Bankacılığı Birimi Eski Başkanı Makram Azar ve Eski Londra Borsası CEO’su Xavier Rolet

Barclays’teki en önemli anlaşma bankacılarından birisi olan Azar Temmuz 2018’e kadar bankanın Avrupa, Orta Doğu ve Afrika'daki bankacılık işletmelerinin başkanlığını yaptı. Tecrübeli bankacı özel sermaye şirketleri KKR ve Lehman Brothers’ta da üst düzey görevlerde bulundu. Azar Lehman Brothers’ın eski bankacılarından Scott Fredheim’la birlikte SPAC şirketi Falcon Acquistion şirketini piyasaya sürene kadar İngiliz bankası için kıdemli danışmanlık yapmaya devam ediyordu.

SPAC şirketinin halka arzı yükselen talep nedeniyle 250 milyon dolardan 300 milyon dolara yükseldi. Halka arz şirketinin kadrosunda Londra Borsası’nın eski patronu Xavier Rolet de bulunuyor.

Goldman Sachs Eski Başkanı Gary Cohn

Goldman Sachs’taki liderlik tartışmalarında David Solomon’un eski CEO Lloyd Blankfein’in halefi olarak seçilmesinin ardından Cohn 2017 yılında Goldman Sachs’tan ayrıldı. Bir süre Donald Trump yönetimine ekonomik danışmanlık yapan Cohn Mart 2018’de eski başkanın danışmanlığını bıraktı.

Cohn, KKR’ın eski ortağı olan ve özel sermaye şirketi Blue Harbour Group’un başkanlığını yürüten Clifton Robbins’le birlikte 600 milyon dolarlık SPAC şirketi Cohn Robbins Holdings için halka arz başvurusunda bulundu. Cohn’un ayrıca bu ayın başında teknoloji firması IBM’in başkan yardımcılığına getirileceği de açıklanmıştı.

Citigroup eski üst düzey yöneticilerinden Michael Klein

Bir dönem Citigroup’un iş bağlantılarını kurmaktan sorumlu olan Michael Klein 2008 yılında bankadan ayrıldı. Ancak yatırım, ticari ve kurumsal bankacılık işletmelerinde önemli pozisyonlarda uzun süre üst düzey birimlerde çalıştı. 2012 yılında bankalarının yanında danışmanlık yapan gizli danışmanlık şirketi olan M. Klein & Company'yi oluşturdu. 2016’da Dow Chemical'ın DuPont ile yaptığı 130 milyar dolarlık şirket evliliği de dahil olmak üzere bazı büyük anlaşmalarda iş bağlantıları kurmaktan sorumlu olarak çalıştı.

SPAC şirketleri konusunda uzman bir isim olan Klein son olarak Chruchill Capital Corp VI ve VII olmak üzere iki yeni SPAC şirketi aracılığıyla 700 milyon dolar fon toplamayı amaçladığını açıkladı. En son sağlık hizmetleri şirketi MultiPlan Klein’ın bir diğer Churchill markalı şirketiyle 11 milyar dolarlık birleşme anlaşması imzalamıştı.

JP Morgan Eski Finans Müdürü ve eski M&A Başkanı Doug Braunstein

Braunstein'ın Wall Street devindeki on yılları aşkın kariyeri boyunca JPMorgan'da birçok üst düzey görevde yer aldı. Bankanın finans müdürü, ABD yatırım bankacılığı birimi başkanlığı, M&A birimi küresel başkanlığı gibi pozisyonlarda çalışan Braunstein 2015 yılında dev bankadan ayrıldı. Şimdilerde ise yatırım firması Hudson Executive Capital’ın kurusu ve yönetici ortağı olarak görev yapıyor.

Geçtiğimiz yılın temmuz ayının başlarında firma Hudson Executive Investment adında 414 milyon dolarlık SPAC şirketini açıkladı. Bu ayın başlarında firma internet üzerinden sağlık hizmeti veren Talkspace’le 1,4 milyar dolarlık şirket evliliği anlaşmasını imzaladığını açıkladı. Anlaşma SPAC şirketinin 250 milyon dolarlık nakit sağlayacağı anlamına geliyor.

Biden geldi Bitcoin çöktü!

 

Geçen yıl kapanan şirket sayısı yüzde 16.44 arttı

 

İngiltere’de hizmet sektörü dibe doğru

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)