BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaKripto ParalarFinans devleri krize rağmen kriptoya yükleniyor----

Finans devleri krize rağmen kriptoya yükleniyor

Finans devleri krize rağmen kriptoya yükleniyor
16 Ağustos 2022 - 13:25 www.finansgundem.com

Kripto varlıklardaki sert düşüşler finans devlerinin dijital varlıklara olan yatırımlarını durdurmadı. Abrdn, BlackRock, Charles Schwab gibi varlık yöneticileri bu ay kripto alanındaki yatırımlarıyla dikkat çekti

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Büyük para yöneticilerinin dijital varlıklara olan ilgisi devam ediyor. Yatırım devleri Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin işlem hacimleri ve fiyatları düşmüş olsa bile yatırımcı ilgisinden para kazanmanın yeni yollarını buluyor.

Financial Times’ın haberine göre İngiltere’nin FSTE 100 Endeksi’nde listelenen para yöneticisi Abrdn bu hafta kripto alanına giren en son yatırım devi oldu. Abrdn İngiltere merkezli dijital varlıklar borsası Archax’ın hisselerini satın aldı. Yatırım devinin satın aldığı 508 milyar sterlinlik hisse, Abrdn’e Archax’ın yönetim kurulunda bir koltuk sağlayacak. Söz konusu yatırım Arxhax’ın sahip olduğu teknolojiyle fonların, hisse senetlerinin ve diğer menkul kıymetler varlıklarının ticaretini değiştireceği iddiasını temsil ediyor.

Abrdn öncesinde dünyanın en büyük para yöneticisi BlackRock sadece kurumsal yatırımcılara has Bitcoin fonu oluşturma planını açıklamakla kalmamış aynı zamanda teknoloji platformu Aladdin’i kripto borsası Coinbase ile birleştirme fikrini kabul etmişti. Coinbase hamlesi ile BlackRock’ın Aladdin uygulamasını kullanan 82 bin yatırım profesyonelinin Bitcoin’e erişiminin yolu açılıyor.

ABD’li borsa aracı kuruluşu ve yatırım firması Charles Schwab geçen hafta yatırımcılarına kripto para birimlerine yatırım yapma imkanı sağlayan bir borsa yatırım fonu başlattı. İngiliz varlık yöneticisi Schroders Temmuz ayında dijital varlık yöneticisi Forteus’un hisselerini satın aldı.

Yaklaşık beş senedir dijital varlıklar için gözetim hizmetleri sağlayan finans devi Fidelity, Nisan ayında emeklilik yatırımları için Bitcoin opsiyonunu getirdi. Piyasa analistleri bu yaz gerçekleşen tüm bu işlemlerin dijital varlıkların daha fazla kabul görür hale geldiği anlamını taşıdığını belirtiyor.

DA Davidson Kıdemli Araştırma Analisti Chris Brendler, “Büyük varlık yöneticileri bu alanı gerçek bir yatırım olarak görmeye başlıyor. Bana kalırsa bu gelişmeler, geleneksel varlık yönetimi şirketlerinin yıllardır neredeyse alay konusu olarak gördükleri işlemleri benimsemesi açısından önemli bir veri noktası” dedi.

BlackRock'un Kurucusu Larry Fink, 2017'de "Bitcoin size dünyada kara para aklama için ne kadar talep olduğunu gösteriyor" diyerek şüpheciler arasında olduğunu açıklamıştı.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, dijital varlıklara olan yeni talep, kripto para birimlerinin toplam piyasa kapitalizasyonunun Kasım ayındaki 3,2 trilyon dolardan 1 trilyon doların altına düşmesine sebep olan acımasız bir satış dalgasının ardından gerçekleşti.

Ancak blockchain firması R3'ün Genel Müdürü ve ABD Emtia Vadeli İşlemleri Ticaret Komisyonu'nda eski bir üst düzey personel olan Charley Cooper, piyasalardaki sert düşüşlere rağmen kripto yatırımlarına devam edilmesinin bir güven oylamasını temsil ettiğini savunuyor:

“Bu gibi anlaşmalar son dakikada toparlanamaz. Aylar belki de yıllar gerektiren çalışmalar sonucu gerçekleşir, anında karar verilip yapılacak işler değildir.”

Söz konusu gelişmeler tüketici grupları için de oldukça önemli. ABD merkezli yatırımcı savunma örgütü Better Markets’ın Başkanı Dennis Kelleher, “Üst düzey şirketler yeni bir şeyden para kazanmak istemeleri bunu iyi bir şey yapmaz. Bu volatilitenin normal şartlarda uyarı işaretleri olması gerekirdi” uyarısında bulundu.

Çok çeşitli dijital varlık anlaşmaları, varlık sınıfının yeni ortaya çıkan doğasını ve doğrudan Bitcoin'e yatırım yapan perakende ürünler etrafındaki mevzuat şüphelerini yansıtıyor. BlackRock, mevzuat endişelerinden kurumsal yatırımcılara özel bir fon sunarak kaçındı. Schwab ise ETF’ler üzerinden, kripto yatırımcılarına veya temelinde blockchain dijital defter teknolojisinden hizmetler sunarak kâr elde etmeyi amaçlayan listelenmiş şirketlere yatırım yaparak çözüm yolu sağlıyor.

Charles Schwab Varlık Yönetimi Kolu Hisse Senedi Ürün Yönetimi Başkanı David Botset, kripto varlıklarla ilgili açıklamasında "Spekülatif bir yatırım olduklarını biliyoruz, ancak bunu uzun vadeli bir eğilim olarak belirledik" ifadelerine yer verdi.

Abrdn'in Archax hamlesi de benzer yönde bir yatırım. Eski hedge fon yöneticileri Graham Rodford, Andrew Flatt ve Matthew Pollard tarafından 2018 yılında kurulan Archax, kurumsal yatırımcılara kripto para birimleri ve şirketlerdeki hisselerin fraksiyonları gibi token haline getirilmiş menkul kıymetlerin ticaretini yapabilmeleri için bir platform sunuyor. Abrdn, zaman içerisinde müşterilerine token formundaki fonlar sunarak ve özel borç, özel sermaye ve emlak gibi borsada daha zor işlem görebilen varlıklara erişim sağlayarak "önemli gelir" elde etmeyi umuyor.

Anlaşmanın sonuçlandırılmasında etkili olan isimlerden Abrdn’in Alternatif Varlıklar Küresel Başkanı Russell Barlow, "Bizim görüşümüze göre, bir sonraki devrimsel olay elektronik ticaretten dijital borsalara geçiş ve dijital menkul kıymetler aracılığıyla ticaret olacak. Başlangıç sırasında orada olabilmek bizi gerçekten güçlü bir konuma getirecektir” ifadelerine yer verdi.

Finans sistemini bekleyen yeni büyük kriz

 

Ünlü milyarderden metaverse yorumu: Saçmalık

 

Hastalara ait gizli veriler Facebook'a aktarılıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)