BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemFilistin-ABD ekonomik diyaloğu başlıyor----

Filistin-ABD ekonomik diyaloğu başlıyor

Filistin-ABD ekonomik diyaloğu başlıyor
13 Aralık 2021 - 15:13 www.finansgundem.com

Filistin Yönetimi Planlama ve Yardım Koordinasyon Danışmanı Estephan Salameh, Ekonomi alanında gerçekleşecek Filistin-Amerikan diyaloğu görüşmelerinin yarın (Salı) gerçekleştirileceğini söyledi.

Filistin Yönetimi Planlama ve Yardım Koordinasyon Danışmanı Estephan Salameh, Ekonomi alanında gerçekleşecek Filistin-Amerikan diyaloğu görüşmelerinin yarın (Salı) Filistin Yönetimi’nin mali durumuyla ilgili hem İsrail tarafıyla ilgili sorunlar hem de ABD’nin otoriteye doğrudan desteği konusunda, çeşitli konuları görüşmek üzere gerçekleştirileceğini söyledi.

Salameh, Filistin devlet radyosuna verdiği röportajda şu ifadeleri kullandı: “Filistin ve ABD bakanlık ve departman temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşecek görüşmeler, tarafları ilgilendiren birçok konuyu kapsayacak. Ayrıca işgal hükümetine birçok hayati dosyada işbirliği yapması için baskı yapma konusunda Amerikan yardımı ile ilgili konular da görüşülecek.”

Yetkili, “İsrail tarafıyla ilgili mali konular ve bu sorunların çözümünde ABD yönetiminin rolü üzerine de bir oturum yapılacağını” söyledi.

Söz konusu diyalog 2016’daki ilk diyalogdan sonra ABD ile bu seviyede gerçekleştirilecek ikinci diyalog olacak. Filistinliler, Filistin hazinesine doğrudan yapılan eski ABD Başkanı Donald Trump döneminde durdurulan, ABD desteğinin geri dönmesini ve vergi indirimlerini durdurması ve Paris Ekonomik Protokolünü değiştirmesi için İsrail’e Amerikan baskısını da dört gözle bekliyorlar.

Filistin hükümeti, dış desteğin azalması ve İsrail’in vergi gelirlerinden fon kesmeye devam etmesinin ardından, geçen ay, çalışanlarının maaşlarının yüzde 75’ini ödemek zorunda kaldığı zor bir mali durumdan geçiyor.

Geçen ay kesintiler yaklaşık 214 milyon şekel olurken, yıl boyunca dış yardım Filistin hazinesine ulaşanın yüzde 10’unu geçmedi.

Filistin Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan verilere göre, kamu hazinesine sağlanan destek, hibe ve mali yardım, 2021 yılının ilk sekiz ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 89,6 azalarak 31,5 milyon dolar oldu.

Salameh, “Özellikle mevcut ABD yönetiminde diyalog bizim için önemli. Diyalog yoluyla ABD yardımının, özellikle ekonomik yardım, yakında geri döneceğini umuyoruz” dedi.

Salameh, ABD yönetiminin Filistin devlet bütçesine mali desteği iade etme sözü verdiğini doğruladı. Yetkili, “Ancak bunu geciktiren şey, Filistin hükümetine doğrudan desteği, özellikle maaşları destekleyecek ve yoksul aileleri destekleyecek olan bütçe hazinesinin operasyonel desteği, sınırlayan ABD yasalarıdır” dedi.

Salameh, “Amerikan insani ve kalkınma desteği üçüncü taraflar aracılığıyla geri döndü ancak daha önce olduğu ölçüde değil. Bunu artırmak ve geliştirmek için çalışıyoruz. Bu, dolaylı destek olarak kabul edilir ve başarılı olacağını umduğumuz ekonomik diyalog sırasında bu konu da tartışılacaktır” ifadelerini kullandı.

Yetkili, “Amerikalılarla konuştuk ve hala İsrail hükümetinin Filistin vergi fonlarına yaklaşık 200 milyon şekel tutarındaki aylık kesintiler yoluyla yaptığı korsanlık hakkında konuşuyoruz. Önümüzdeki diyalogda bu konu şiddetle gündeme getirilecek. ABD yönetiminin özellikle mali konularda İsrail üzerindeki baskısını artırmasını bekliyoruz. Mali kriz hala devam ediyor ve bunun nedenlerinin büyük bir kısmı İsrail’in paramızı korsan kullanmasıdır” dedi.

Avrupa’nın devlet hazinesine verdiği destekle ilgili olarak Salameh, “Anlaşmaları incelemek için çalışıyoruz ve bu desteğin önümüzdeki Şubat veya Mart aylarında yeniden başlamasını bekliyoruz” dedi. Uluslararası destek açısından gelecek yılın finansal olarak bu yıldan daha iyi olacağına dair işaretler bulunduğunu söyleyen bakan ayrıca, bütçeye Arap desteğini yeniden sağlamak için çalışmaların sürdüğünü vurguladı.

Taraflar dış destek verirse ve İsrail kesintileri durdurarak karşılık verirse Filistinli yetkililer, hükümetin mevcut mali krizden 6 ay içinde çıkmasını bekliyor.

ABD'den Yemen'de kapsamlı ekonomik reformlara destek sözü

 

İngiliz ekonomisinin büyümesi beklentinin altında kaldı

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)