BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiFikri Işık'tan büyüme vurgusu----

Fikri Işık'tan büyüme vurgusu

Fikri Işık'tan büyüme vurgusu
23 Aralık 2015 - 23:52 www.finansgundem.com

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Türkiye için yüksek büyümenin artık kaçınılmaz olduğunu belirtti

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, İstanbul Sanayi Odası Meclisi'nin aralık ayı olağan toplantısında konuştu. 

Türkiye'nin gayretlerine karşın düşük gelirli ülke grubundan, 1955 yılında düşük-orta gelirli ülke grubuna yükseldiğini hatırlatan Işık, "Düşük-orta gelir düzeyinden, orta-yüksek gelir düzeyine çıkmak için tam 50 yıl beklemişiz ve ancak 2005'te bu seviyeye yükselmişiz. Bu süre Güney Kore için 19 yıl" ifadelerini kullandı.

Işık, Türkiye'de 2014 rakamlarıyla 10 bin 500 dolar olan kişi başına düşen milli gelirin, bu yıl kurdaki artış ve paritedeki değişim nedeniyle biraz düşeceğini söyledi.

Birkaç yıldır burada sürekli patinaj yaptıklarına dikkati çeken Işık, bunun Türkiye için "orta gelir tuzağı" olduğunu dile getirdi.

Işık, Türkiye'nin 12 bin 275 dolar eşiğini aşması halinde "yüksek gelirli ülkeler" grubuna dahil olacağını belirterek, bu noktada Türkiye'nin büyümeye devam etmesinin önemine işaret etti.

Türkiye'nin bugünkü büyüme oranlarını yeterli görmemesi gerektiğini ifade eden Işık, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'nin daha yüksek oranlarda büyümeyi yakalaması gerekiyor. Güney Kore'nin 19 yıllık süreçte yıllık ortalama büyüme hızı yüzde 7,2. Şimdi Türkiye için de artık kaçınılmaz yol; yüksek oranlı büyümedir. Politikalarımızı buna göre oluşturmak, şekillendirmek ve uygulamak zorundayız. 'Düşük oranlı büyümeye razıyız' gibi bir anlayışımız kesinlikle olamaz. Bu kadar genç nüfusun olduğu bir ülkede Türkiye'nin küçük büyüme oranlarına razı olmasını bekleyemeyiz. Küresel krize rağmen Türkiye'nin son 13 yıldaki ortalama büyüme hızı yüzde 4,8. Küresel kriz olmasaydı, bu rakam yüzde 5,5 civarında olabilirdi."

"Türkiye'de büyümenin lokomotifinin imalat sanayi"
Işık, Türkiye'nin yüksek oranlı bir büyüme yakalamak durumunda olduğunun altını çizerek, artık büyümenin lokomotifinin imalat sanayi olması gerektiğini söyledi.

Işık, "Türkiye'de büyümenin lokomotifi imalat sanayi olmak durumunda. İhracatının yüzde 93 sanayi ürünü olan bir ülkede imalat sanayi güçlü olmazsa diğer hiçbir sektör güçlü olmaz" ifadesini kullandı.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)