BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaFenerbahçe ve diğer spor tokenlere dikkat----

Fenerbahçe ve diğer spor tokenlere dikkat

Fenerbahçe ve diğer spor tokenlere dikkat
10 Ağustos 2021 - 08:56 www.finansgundem.com

"Ekonomiler aşı kadar güçlü" başlıklı yazısında Zeynep Aktaş, piyasaları incelerken, "spor token"lara da dikkat çekiyor. İşte o yazı ve piyasa değerlendirmeleri...

Hızlı aşılama süreci yaşayan ülkeler çabuk toparlanırken ekonomik anlamda da güçleniyor. ABD’de iyileşen istihdam verileriyle gözler yeniden dolar kuruna çevrildi.

Aşılama konusunda hızlı ilerleyen ülkeler normalleşme yönünde hızlı adım atıyor. ABD’de beklentilerin üzerinde gelen istihdam verileri piyasalarda dengeleri değiştirdi. ABD Çalışma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, geçen ay tarım dışı istihdam 943 bin oldu. Ekonomistlerin beklentisiyse istihdamın 845 bin geleceği yönündeydi. Aynı ayda işsizlik oranı yüzde 5.4’e geriledi. Piyasa beklentisi işsizlik oranının yüzde 5.9’dan yüzde 5.7’ye ineceği yönündeydi. Geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 9.8’den yüzde 9.2’ye indi. Haziran ayı tarım dışı istihdam verisi 850 bin seviyesinden 938 seviyesine revize edildi. Veriler ABD ekonomisinde istihdamda iyileşme meydana geldiğine işaret ediyor. Bu da ekonomide atılacak adımları etkileyecek.

Sert dalgalar

Piyasaları dinamik tutan bol likidite dönemi. Bunun sona erme ihtimali bile sert fiyat dalgalanmalarını beraberinde getiriyor. Pandemi sürecinde ekonomiler ayakta kalmak için likiditeyi artırdı, şirketleri destekledi. Şimdi likiditenin sonuna gelindi. Likiditenin geri çekilme süreci başladığında dalgalı ve sert hareketler de gündemde olacak.

Ons altında düşüş

Çok sert fiyat hareketlerinin yaşandığı bir dönemdeyiz. Özellikle robot emirlerle yapılan işlemler bir anda büyük düşüşleri getirebiliyor. Uzun vadede altında yön yukarı olmasına rağmen ABD’de açıklanan güçlü veriler sonrası altının ons fiyatı yönünü aşağı çevirdi. Altının onsu 1.804 dolardan dönerek 1.760 doların altına kaydı. Makinelerle robot işlemlerde stop loss satışları ile 1.685’in test edilmesine neden oldu. Kısa vadede 1.760 seviyesi önemli. Bu seviyenin altındaki kalıcı hareketler bir süre daha zayıf seyri getirebilir.

Büyüme şirketleri

Altı aylık bilançolar açıklanıyor. Bir önceki yıla göre beş kriterde yüzde 30 büyüyen ve piyasa değeri yüksek dokuz şirket bulunuyor.

Söz konusu şirketler aktif büyüme, esas faaliyet karı büyümesi, net kar büyüme, net satış büyüme ve özsermaye büyümesine göre sıralandığında piyasa değeri 4 milyar TL’nin üzerinde olan ve bu beş kriterde yüzde 30 büyüyen sadece dokuz şirket bulunuyor.

Bu şirketler, Ford Otosan, Arçelik, Gübre Fabrik., Borusan Yat. Paz., Vestel Beyaz Eşya, Otokar, Jantsa Jant Sanayi, Doğuş Otomotiv ve Kartonsan.

Spor tokenlere dikkat edilmeli

Yeni alanlar ilgi çekiyor. Bu nedenle yönelim de yüksek. Fenerbahçe’den Kamuyu Aydınlatma Platformu’na yapılan açıklamada Paribu iştiraki Stoken ile yapılan sözleşme gereğince Paribu veya Stoken tarafından 175 milyon TL tutarında asgari hasılat taahhüt edildiği belirtildi.

30 liradan 500 bin tokenin ön satışının tamamlandığını, dokuz ay boyunca transfer edilmemesi koşuluyla 15 TL’ye satılan tokenlerin ise neredeyse tümünün satıldığı belirtildi.

Spor tokenler büyük beklentilerle alınabilir. Ancak borsadaki şirketlerin özsermayelerinin de ekside olduğu unutulmamalı.

 

Piyasalarda zincirleme etkisi

Piyasalardaki hareketler iç içe geçmiş durumda ve zincirleme etkisi var. Çok hızlı reaksiyonlar gözlenebilmekte. Bu nedenle yaşanan her dalgalanmayı kalıcı görmemeli. Yatırımcılar hareketli alanlarda olmayı tercih edeceklerdir. Bu nedenle hareket hangi yöne kayıyorsa orada daha fazla canlılık görülebilir. Yatırım enstrümanlarındaki genel hareket seyrinden yararlanmak için portföy çeşitliliği önemli.

Dolar endeksi kritik eşiklerde

Dolar Endeksi, dolar kurunun altı para biriminden oluşan sepete göre değerini gösterir. Sepetin içinde euro, Japon Yeni, Kanada Doları, İngiliz Sterlini, İsveç Kronu ve İsviçre Frangı bulunuyor. ABD verilerindeki güçlenmeye bağlı olarak yönünü yukarı doğru çeviriyor.

TCMB’nin mesajları önemli olacak

TCMB’nin yeni faiz kararı 12 Ağustos’ta açıklanacak. Enflasyon verilerindeki yükseliş sonrası faizde bir değişiklik beklenmiyor. Sürpriz bir karar fiyatlarda spekülatif hareketleri de beraberinde getirecektir.

Doların 8,65’in üzerindeki kalıcı hareketinde ilk direnci 8,80 seviyesinde yer alıyor. Küresel bazda doların güçlenmesi halinde TCMB’nin kararına rağmen kurlarda yukarı hareket sürebilir. Doların seyri hem dışarıdan hem de içeriden gelen veri akışı ile belli olacak.

Ancak gelişmeler marjları farklılık gösterse de ana trendin yukarı olduğu yönünde.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)