BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaSporFener dışındakiler kara kara düşünüyor!----

Fener dışındakiler kara kara düşünüyor!

Fener dışındakiler kara kara düşünüyor!
23 Temmuz 2013 - 08:16 www.finansgundem.com

Süper Lig'de yeni sezonun başlamasına kısa bir süre kalmışken kulüpler büyük sıkıntı içerisinde.

Şike davaları ve mali krizle boğuşan Süper Lig kulüplerine bir darbe de sponsorlardan geldi. Yeni sezon öncesi birçok takımın formaları boş kaldı. Galatasaray, Beşiktaş, Trabzonspor ve Bursaspor da geçtiğimiz yıl formalarında yer alan bazı sponsorlarla sözleşme yenileyemedi. Ağustos ayında başlayacak 2013-2014 futbol sezonu öncesi Süper Lig kulüpleri sponsor kriziyle karşı karşıya kaldı. Hürriyet'ten Ceyhun Kuburlu'nun haberine göre, birçok takım hazırlık maçlarına sponsorsuz formalarla çıkarken, bu durum Galatasaray, Beşiktaş, Trabzonspor ve Bursaspor’un gelirlerinin düşmesine yol açtı. Türk futbolunun en büyük destekçilerinden Ülker’in kulüplerle sözleşme yenilemeyeceğini açıklamasından sonra kulüpler yeni sponsor bulmakta zorlanıyor.
FORMADA ŞİRKET KALMADI
Beşiktaş hazırlık maçlarına sadece Toyota yazan formalarla çıktı. Geçtiğimiz yıl siyah-beyazlı ekip Toyota, Avea ve Ülker sponsorlu formalarla maça çıkıyordu. Intercity, İDO ve Ülker’in sponsor olduğu Bursaspor ise henüz formasına yeni bir şirket bulamadı. Yeşil-beyazlılar sezon öncesi oynadığı Roma maçına boş formalarla çıktı. Şort sponsorluğundan 600 bin euro kazanan Galatasaray ise Nikon ile olan sözleşmesini yenileyemedi. Böylece sarı-kırmızılı takımın forma sponsoru sayısı 4’ten 3’e düştü. Futbolda en zor sponsor bulan kulüpler ise Anadolu takımları oldu. Gaziantepspor, Sivasspor, Kayserispor, Antalyaspor, Gençlerbirliği sezon öncesi hazırlıklarını sponsorsuz devam ediyor.
10 FARKLI ŞİRKET VAR
· Süper Lig’deki 18 kulübün formasında 10 şirket yer alıyor.  Bu şirketler, iletişim, gıda, otomotiv, sağlık, şans oyunları ve ulaşım sektörlerinde faaliyet gösteriyor.
· Süper Lig’de forma sponsorluğuna en çok para harcayan şirketlerin başında ise Türk Telekom ve Ülker geliyor.
· Büyük takımlar forma sponsorluklarından yılda 3-7 milyon euro arasında gelir sağlıyor.
· Anadolu kulüpleri ise forma göğüs sponsorluklarından yılda 600 bin ile 1 milyon dolar arasında para kazanıyor.
Sponsorlar neden gidiyor?
Kulüpler sezon öncesi şirketlerle görüşmelerini sürdürse de, sponsorluk anlaşmalarında başarı ve kulüp imajı çok önemli. Şirketler sponsor olmak için takımın Avrupa kupaları ve lig performanslarına dikkat ediyor. Şirketler yıl boyunca düzenledikleri etkinliklerde futbolcularla markalarını öne çıkarmaya çalışıyorlar. Ancak son dönemlerde futboldaki olumsuzluklar sponsorların bu alana olan ilgisini de azaltıyor. Şirketler de rotayı farklı sponsorluklara çeviriyor. Bu alanda da son yıllarda voleybol ve basketbol öne çıkıyor. Bu alanda bütçe de doğru yönetilince Avrupa şampiyonlukları ardı ardı ardına geliyor.
En başarılı ortaklıklar
Son dönemlerde Süper Lig’deki en başarılı sponsorluklara Eskişehirspor, Karabükspor ve Rizespor imza attı. Bu kulüpler kendi şehirleriyle özdeşleşmiş markalarla yaptıkları sponsorluk anlaşmalarıyla büyük beğeni topluyor. Kulüpler böylece hem sponsorsuz kalmıyor hem de gelirlerini her yıl arttırmayı başarıyor. Özellikle Eskişehirspor her sezon formasında Eti logosuyla yer alıyor. Kulübün ana sponsoru olan şirket kulübe ligdeki performansına ve başarısına göre ödül de veriyor. Karabükspor ve Rizespor ise Kardemir ve Çaykur ile yola devam ediyor.
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ahmet Onur23 Temmuz 2013 15:16

    "Fener dışındakiler kara kara düşünüyor!" başlığında geçen "Fener", haberin içeriğinde niye yok?

  • berna23 Temmuz 2013 09:40

    Büyük kulüpler sponsorsuz kalmış diğer küçük kulüplere memleketleri sahip çıkmış sahiplenme ve milliyetçilik duygusu futbolda da boy gösteriyor.