BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara Piyasa"Fed'in yakında faiz artırması uygun"----

"Fed'in yakında faiz artırması uygun"

Fed'in yakında faiz artırması uygun
30 Mayıs 2017 - 23:28 www.finansgundem.com

Fed'in Yönetim Kurulu Üyesi Brainard, “Mevcut ekonomik faaliyetler ve muhtemel gelişimleri, kapsamlı şekilde değerlendirildiğinde Fed'in yakında tekrar faiz artırmasının uygun olacağına karar vermek makul” diye konuştu

ABD Merkez Bankası (Fed) Yönetim Kurulu Üyesi Lael Brainard, iç ve dış ekonomik şartların yeni bir faiz artışını desteklediğini belirterek, “Ekonomik faaliyetler ve muhtemel gelişimleri, kapsamlı şekilde değerlendirildiğinde Fed'in yakında tekrar faiz artırmasının uygun olacağına karar vermek makul.” dedi. 

New York Ekonomi Derneğinde konuşan Brainard, Fed’in kademeli sıkılaştırma politikasını, enflasyondaki durgunluk sürmezse desteklemeye devam edeceğini belirtti. 

Brainard, küresel ekonominin son yılların en iyi performansını gösterdiğine işaret ederek, “Uzun yıllardır ilk defa hem ülkemizde hem yurtdışında senkronize büyümenin işaretlerini görüyoruz. Küresel riskler dengesi daha olumlu hale geldi.” ifadelerini kullandı.

Son verilerin Amerikan ekonomisinin gücünü koruduğunu gösterdiğini kaydeden Brainard, “Tüketici harcamaları 2017’nin ilk çeyreğinde zayıftı ancak şimdiye kadar gelen veriler harcamaların ikinci çeyrekte toparlanacağı görüşüyle uyumlu. Buna ilaveten, finansal şartlar son dönemdeki volatiliteye rağmen süregelen büyümeyi destekliyor” değerlendirmesini yaptı.

Brainard, ülke ekonomisinin Fed’in beklentileri çerçevesinde gelişmeye devam etmesi durumunda politika faizinin çok geçmeden normalleşmeye başlayacağını ve bunun bankanın bilançosunu kademeli ve öngörülebilir şekilde küçültmesine zemin hazırlayacağını anlattı.

İstihdam ve enflasyondan farklı sinyaller

Öte yandan, enflasyon ve istihdam verileri arasında bazı çelişkiler gördüğünü belirten Brainard, ülkede istihdamın son 3 ayda ortalama 175 bin artmasına ve işsizliğin yüzde 4,4’e gerilemesine karşın çekirdek enflasyonun yüzde 1,5 ile geçen yılki seviyesinde kaldığını anımsattı.

Brainard, ekonominin tam istihdama yakın olmasına karşın artmayan ücretleri ve enflasyonu “bilmece” olarak nitelendirirken, “Eğer enflasyondaki eksiklik ile istihdamdaki ilerleme arasındaki çelişki ısrarla devam ederse, bu politika faizine yönelik beklentilerimi yeniden değerlendirmeme neden olabilir. Ancak böyle bir karar almak için henüz çok erken.” ifadelerini kullandı.

Fed’in en “güvercin” üyelerinden Lael Brainard, enflasyonun artmamasına yönelik endişelere rağmen diğer göstergelerin yeni bir Faiz artışını desteklediğini belirterek, “Mevcut ekonomik faaliyetler ve muhtemel gelişimleri, kapsamlı şekilde değerlendirildiğinde Fed'in yakında tekrar faiz artırmasının uygun olacağına karar vermek makul.” dedi.

Fed'in para politikasını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) bir sonraki toplantısı, 13-14 Haziran tarihlerinde başkent Washington'da düzenlenecek. Fed Başkanı Janet Yellen ekonomik projeksiyonların ve faiz beklentilerinin güncelleneceği FOMC toplantısının ardından basın mensuplarıyla bir araya gelecek.

Finans şirketi CME Group'un vadeli işlemlere dayanarak belirlediği verilere göre, yatırımcılar Fed'in haziranda faiz artırmasına 30 Mayıs itibariyle yüzde 86,5 ihtimal veriyor.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)