BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiFED'in şahin tavrı artarak sürecek----

FED'in şahin tavrı artarak sürecek

FED'in şahin tavrı artarak sürecek
08 Ağustos 2022 - 10:42 www.finansgundem.com

Ekonomik krizlerin iş gücü piyasasını soğuttuğu bilinir ancak bu kez durum farklı. Sıcak iş gücü piyasası FED’in şahin tavrının artacağının bir göstergesi.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVSİ

“Bugün iş gücü piyasası 2008 ekonomik krizinde olduğundan daha sıcak.” Tespit, Bank of America’ya ait. Bank of America, FED’in sıkılaştırmayı sürdüreceğini ve bunun da iş gücü piyasasını zayıflatacağını öngörüyor.

Insider’dan Phil Rosen’ın haberine göre, Bank of America’ya göre, mevcut iş gücü piyasası 1990’ların sonlarındaki ve 2008 ekonomik krizinin başlangıcındaki sıcak koşullarla örtüşüyor ancak ivme bozulmak üzere ve FED’in faiz artırımlarını daha da yukarı yönlü revize etme ihtimali giderek artıyor.

Veriler FED’in şahin tavrını sürdüreceğini gösteriyor

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verileri beklenenden güçlü geldi ve 528 bin yeni istihdam ile işverenlerin Temmuz ayı beklentilerini ikiye katladı. İş gücü piyasasındaki bu sıcaklık Bank of America’nın, FED’in şahin tutumunu artıracağına yönelik beklentileriyle de uyumlu seyrediyor.

2008 ile benzer koşullar

Bank of America analistlerince belirlenen göstergelere göre, mevut iş gücü piyasası, 2001 yılı Nisan ayında başlayan resesyondan dokuz ay öncesi ve 2008 ekonomik krizinde Ulusal Ekonomik Araştırma Bürosu tarafından resmen ilan edilen durgunluktan dokuz ay öncesiyle büyük benzerlikler gösteriyor. Mevcut veriler, tarihsel olarak sıkı bir iş gücü piyasası ile tutarlı koşulları ortaya koyuyor. Bu aynı zamanda iş gücü piyasasındaki ivmenin tersine döndüğünün de kanıtı olarak değerlendiriliyor.

Bank of America analistleri, süreci değerlendirirken “Ekonomi pandemi etkisinden kurtulurken iş gücü piyasasındaki momentumun geçen yıl keskin bir şekilde yavaşladığını da gösteriyor” ifadesini kullanıyor. Analistler, iş gücü piyasası koşullarının, momentum uzun süre ortalamanın altında seyrettiğinde, zayıflama eğiliminde olduğunun altını çiziyor.

Fiyat istikrarını yeniden sağlamak için iş gücü piyasalarında bir soğumanın gerçekleşmesi şart.

Yumuşak iniş giderek zorlaşıyor

Bank of America’ya göre, iş gücü piyasası sıcaklığını korusa da 2001 ve 2008 ekonomik krizlerinde yaşanan momentum kaybı başlangıcıyla benzerlikler gösteriyor. Buna göre, FED’in uygulayacağı daha sıkı para politikasının iş gücü piyasası aktivitesini zayıflattığını gösteriyor. FED’in agresif politikasını sürdürmesi ile, yumuşak bir iniş gerçekleştirmesinin giderek zorlaştığını öngören Bank of America, fiyat istikrarını yeniden sağlamak için iş gücü piyasalarında bir soğumanın gerçekleşmesinin şart olduğunun altını çiziyor. Bank of America, hem 2000 yılında hem de 2006 yılında FED’in uyguladığı sıkılaştırma politikasının ABD’nin resesyona girmesiyle birlikte iş gücü piyasası faaliyetlerini aşağı çektiğini hatırlatıyor.

FED’in şahin tavrında bir esnemeye gitmediği sürece ABD ekonomisi de benzer bir yola girebilir ve iş gücü piyasası giderek soğuyabilir.

Genişleme uzun ömürlü olmayabilir

Bank of America, daha önce 2022 yılının ikinci yarısında ılımlı bir resesyona girileceği tahmininde bulunmuştu. Bank of America’dan yapılan açıklamada “Önümüzdeki aylarda iş gücü piyasasındaki momentumun olumsuz kalması durumunda gelişmeleri, mevcut genişlemenin uzun ömürlülüğü için olumsuz bir sinyal olarak yorumlayacağız” denildi.

Fed üyesinden kritik faiz açıklaması

 

Fed'den 75 baz puanlık Faiz artışı beklentisi artıyor

 

Fed üyesinden kritik faiz açıklaması

 

ABD'de tarım dışı istihdam verileri açıklandı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)