BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaFed'in kredibilitesi tehdit altında----

Fed'in kredibilitesi tehdit altında

Fed'in kredibilitesi tehdit altında
01 Şubat 2016 - 19:15 www.finansgundem.com

Fed'in Aralık'taki faiz artırımı eleştirilirken, Fed'in yakın bir zamanda tekrar faiz artırmaya yönelik planını terketmesi gerektiği düşünülüyor

Fed Başkanı Janet Yellen, Aralık'ta ABD'de faiz oranını 10 yılın ardından ilk kez artırmaya hazırlanırken, New York'un finans bölgesinde protestocular, mum ışığında nöbet tutarak sıfıra yakın faiz politikasının sona ermesinden dert yanıyorlardı.

"Hangi toparlanma?" ve "ücret büyümesi iyidir" gibi ışıklı dövizler tutan göstericilerin arasında bulunan 44 yaşındaki inşaat işçisi Mauricio Jimenez, Fed kararından şikayetçiydi.

Jimenez, Fed'in çok küçük çaplı ücret artışı yaşayan çalışan aileler ve azınlıklara daha fazla dikkat etmesi ve Faiz artırım sürecini tersine çevirmesi gerektiğini söylerken "Bu bir hataydı ve bu durumdan en çok etkilenen insanlar biziz" dedi.

Faiz oranlarının yükselme ihtimaliyle ilgili şikayetler Fed Up gibi merkezin solunda yer alan gruplarca uzun zamandır dile getiriliyordu. Demokrat Başkan adayı Bernie Sanders da milyonlarca amerikalının durgunlaşan servetlerine dikkat çekmek amacıyla Fed kararını eleştirmişti.

Ancak, Ocak ayında küresel yavaşlama korkuları ve emtia fiyatlarındaki çöküş eleştirileri başka bir boyuta taşıdı. S&P 500 Endeksi'ndeki acımasız düşüşlerden canı yanan bazı Wall Street yatırımcıları, Fed'i yurtdışındaki tehlikeleri değerşendirmekte başarısız olmakla suçluyor.

ABD'li politika yapıcılar, piyasaları sakinleştirmek yerine sinirleri germe ve gelişmekte olan ülkelerden fon çıkışlarını daha da kötüleştirmekle suçlanıyor. Yatırımcılar, Fed'in bu durumun bilincinde olarak yıl ek faiz artırımları yapma stratejisi kurguladığını düşünüyor.

Weiss Multi-Strategy Advisers CIO'su Jordi Visser, "Artık piyasalar sıkılaştırmanın bir hata olduğunu düşünüyor. 25 baz puan çok önemli değil ama piyasalar kesinlikle önemli. Mevcut durumda resesyona çoğumuzun düşündüğünden daha yakınız." dedi.

Fed için politika kararlarının önceden tahmin edilmesi artık işinin bir parçası, ve Fed Aralık'ta faiz artırmakta başarısız olsaydı Amerika'da sağ görüşlü politikacıların eleştirileri daha az olmayacak. Aynı şekilde hedge fonlar da durumdan şikayetçi olacaktı.

Ancak, Yellen ve iş arkadaşları faiz artırımı kozunu oynadıktan bu kadar kısa süre sonra 2016'nın sert bir şekilde başlamasıyla defansif konuma geçtiler. Çarşamba günü gerçekleşen toplantısında, Fed yetkilileri küresel piyasalardaki dalgalanmaları dikkatlice izlediklerini söyledi.

Avrupa Merkez Bankası (AMB), Japonya Merkez Bankası (BoJ) ve İsveç Riksbank, politikalarını sıkılaştırdıktan sonra bu kararlarını tersine çevirmek durumunda kalmışlardı. BoJ, Cuma günü negatif faiz oranına geçti. Fed'in faizleri ekonomik yavaşlamanın zirve noktasında artırmaya başladığı ortaya çıkar ve Fed politikasını tersine çevirmek durumunda kalırsa, bu durum, Fed'in kredibilitesine büyük zarar verecektir.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)