BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiFED’in kötü şöhreti: Plansızlık----

FED’in kötü şöhreti: Plansızlık

FED’in kötü şöhreti: Plansızlık
19 Ağustos 2022 - 17:05 www.finansgundem.com

Faiz oranlarının yakın zamanda düşmesini kimse beklemiyor. Bunda FED’in plansızlığının büyük rolü olduğu düşünülüyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kimse faiz oranlarının yakın zamanda düşmesini beklemiyor. Temmuz ayı FED toplantı tutanakları, FED’in Eylül ayında en az 50 baz puanlık bir artış beklediğini gösteriyor.

Atlanta merkezli yatırım yönetimi şirketi Invesco Küresel Piyasalar Baş Stratejisti Kristina Hooper, yükselen enflasyon ortamında FED'in gelecekteki faiz artırımlarına yönelik potansiyel planlarını tartışıyor.

Zaman planlamasında sınıfta kaldı

Yahoo’dan Yaseen Shah’ın haberine göre, FED’in er ya da geç daha az şahin bir duruşa dönmesi gerekeceğine hep inandığını belirten Hooper, “FED’in yaptığı açıklamalar nedeniyle sahip olduğu kötü şöhreti zaman zaman ıskaladığımı kabul ediyorum” diyor. Hooper, FED’in özellikle zaman planlaması anlamında sınıfta kaldığını belirtiyor.

‘Geçici’ terimi emekliye ayrıldı

Finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre, FED, enflasyonu dizginleme mücadelesinde geçen yılki duruşunda radikal bir değişikliğe gitti. Başkan Powell, 2021 yılı Ağustos ayında enflasyonu ‘geçici’ olarak nitelemiş ve yükselen fiyatların kısa vadeli bir olgu olduğunu öne sürmüştü. Bununla birlikte, 2022 yılının ilk yarısında enflasyonda yaşanan yüksek ivmeli artış, Powell’ın ‘geçici’ terimini emekliye ayırmasına neden oldu.

FED Başkanı Powell, 2021 yılı Ağustos ayında enflasyonu ‘geçici’ olarak nitelemiş ve yükselen fiyatların kısa vadeli bir olgu olduğunu öne sürmüştü.

Hooper, “FED’den defalarca uzun vadeli enflasyon beklentilerini görmek istediklerine dair açıklamalar duyuyorduk. Ve Temmuz ayından elde ettiğimiz şey, tüketicilerin enflasyon beklentilerinin önümüzdeki 5 yıllık dönem için yüzde 2,9 olmasıydı” diyor.

Faiz indirimi en erken 2023’te

Hooper, New York FED’in tüketici beklentileri anketi sonuçlarıyla paralel olarak piyasanın da, daha düşük enflasyon beklentilerini fiyatlamaya başladığını söylüyor. Hatta CME Group FedWatch aracının, bazı yatırımcıların düşük enflasyon oranı fiyatlamasının, 2022 yılının ilk çeyreğinde Faiz artışlarının yavaşlayacağını tahmin ettiğini söyleyen Hooper, “Temmuz ayı toplantı tutanakları ise gösterdi ki bu ihtimal en erken bir sonraki yıla yani 2023’e kaldı” şeklinde konuşuyor.

FED, verilere bağlı olma ve gelen verilere duyarlı davranma konusunda kesin ve net bir taahhütte bulunmaya devam ediyor.

Verilere bağlı kalmaları olumlu

Bununla birlikte Hooper, nihayetinde sürücü koltuğunda oturanın FED olduğunu ve ekonomiyi bir resesyona sokacak olanın da bir resesyondan çıkaracak olanın da FED’in kendisi olduğunu vurguluyor. Hooper, “FED tarafından birçok şey dikte edilecek. Neyse ki verilere bağlı olma ve gelen verilere duyarlı davranma konusunda kesin ve net bir taahhütte bulunmaya devam ediyorlar” diyor.

Bel bağlamaları ve geleceğe yönelik umut beslemeleri gereken tek noktanın da burası olduğu belirten Hooper, “Bana göre FED, kör bir araç olarak bilinen para politikasını daha çok cerrahi bir araca dönüştürüyor” diyor. Hopper, hala kör olan bu aracın gelen verilere duyarlı olduğu takdirde biraz olsun cerrahi bir araca dönüşebileceğinin altını çiziyor.

Fed'in toplantı tutanakları yayımlandı

 

Fed üyelerinden kritik faiz ve enflasyon açıklaması

 

Philadelphia Fed imalat endeksinde 3 ay sonra ilk

 

Borsalar FED’i yanlış mı yorumladı?

 

NYSE, Fed tutanakları sonrası düşüşle kapandı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)