BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaFed'in kararı sonrası dolar 8,60 TL'nin üzerini gördü----

Fed'in kararı sonrası dolar 8,60 TL'nin üzerini gördü

Fed'in kararı sonrası dolar 8,60 TL'nin üzerini gördü
16 Haziran 2021 - 21:29 www.finansgundem.com

Günlerdir Fed'in faiz kararına ve varlık alım programına yönelik açıklamalara odaklanan dolar/TL, beklendiği gibi Fed'in faizleri değiştirmemesiyle 8,50 seviyelerinden 8,60'ın üzerine tırmandı

ABD Merkez Bankası (Fed) iki gündür devam eden Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantılarının ardından faizleri sabit bıraktı ve varlık alım programını da değiştirmedi.

Karar öncesinde 8,50 düzeyinde hareket eden dolar/TL, 8,60'ın üzerine tırmandı. Kararın ardından dolar/TL'de en yüksek seviye olarak 8,6136 görüldükten sonraki dakikalarda kur 8,60'ın hemen altında dengelendi. Euro/TL ise 10,31'den 10,40 sınırına kadar dayandı.

Dolar/TL neden yükseliyor? 

Fed'in faizleri değiştirmemesi ve varlık alım programında bir değişiklik yapmamasına karşın faiz artışı için 2023'ü işaret etmesi ABD Doları'nın küresel arenada daha da güçlendirdi. Türk Lirası'nın da aralarında bulunduğu gelişen ülkelerin para birimleri karşısında değerlenen ABD Doları'nın etkisiyle dolar/TL kurunda yukarı yönlü hareketler yaşanıyor. 

Dolar, 1,5 ayın zirvesinde

Karar sonrası ABD Doları, küresel piyasalarda değer kazanırken Dolar Endeksi, son 1,5 ayın zirvesini gördü ve 91 seviyesinin üzerine çıktı. Dolar Endeksi, haziran ayının ilk haftasında 90 seviyesinin altını görmüştü. Dolar Endeksi'ndeki yükselişte Fed'in faiz artışına ilişkin 2023 yılını işaret etmesi ve enflasyon beklentilerini yükseltmesinden kaynaklanıyor.

Fed'in Faiz kararının ardından Powell'ın yapacağı basın toplantısında tapering (varlık alım programında indirim) mesajları takip edilecek.

Fed, 2021 ve 2022 için faiz öngörüsünü de sabit bıraktı 

Fed'in açıkladığı "Ekonomik Projeksiyon Raporu"na göre, bu yıl ve gelecek yıl için faiz tahminleri bir önceki raporda olduğu gibi  yüzde 0,1 seviyesinde kaldı. Fed yetkilileri 2023 sonu için faiz tahminini yüzde 0,1'den yüzde 0,6'ya yükseltti.

Fed yetkililerinin uzun dönem faiz tahmini yüzde 2,5 seviyesinde bulunuyor.

Fed Başkanı Powell, varlık alımlarının süreceğini açıkladı

Fed faizlerde değişikliğe gitmedi

Biden: Ajandam Rusya'ya ya da başka bir ülkeye karşı değil

Biden ile görüşen Putin'den ilk açıklama

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)