BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemFED'in hakimiyeti başlıyor----

FED'in hakimiyeti başlıyor

FED'in hakimiyeti başlıyor
24 Kasım 2020 - 12:12 www.finansgundem.com

ABD Merkez Bankası (FED) Eski Başkanı Janet Yellen’ın Biden yönetiminde ABD Hazine Bakanı olması bekleniyor. Yellen bakanlığının ilk gününden itibaret FED Başkanı Jerome Powell’la işbirliği içinde olacak

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası (FED) Eski Başkanı Janet Yellen’in Biden yönetiminde ABD Hazine Bakanlığı’na aday gösterilmesiyle birlikte, kongre onay vermese bile, ABD Hazine Bakanlığı, FED Başkanı Jerome Powell’ın yanında olacak. Janet Yellen bir kez daha dünyanın ekonomik olarak en güçlü kadını olmaya hazırlanıyor. 2013 yılında dönemim ABD Başkanı Barack Obama Yellen’i FED başkanlığına aday gösterdi. Bu sefer, Yellen seçilmiş başkan Joe Biden’ın Hazine Bakanlığı için favori adayı oldu.

Yellen’ın aday gösterilmesi birçok nedenden tarihi bir hamle. Öncelikle Yellen, Beyaz Saray Ekonomik Danışmanlar Konseyi Başkanı, FED Başkanı ve ABD Hazine Bakanlığı yapmış ilk kişi olacak. Yellen aynı zamanda, kariyeri boyunca yaptığı gibi ekonomide bir bariyeri daha ortadan kaldırarak, ABD’nin ilk hazine bakanı olacak.

Yellen’in FED başkanlığı yapmış olması aynı zamanda, Biden yönetiminin, ABD ekonomisini korona virüs pandemisi öncesi seviyelere getirmek için FED ile işbirliği içinde çalışacak bir hazine bakanlığı istediğine işaret ediyor. Seçilmiş başkan Biden’ın bakanlığa, deneyimli bir FED başkanını getirmesi, bir ekonomik krizin ortasında, Obama’nın dönemin New York FED Başkanı Timothy Geithner’ı 2009 yılında hazine bakanı olarak atamasını hatırlatıyor. 

Daha karamsar bir bakış açısıyla, Yellen’in aday gösterilmesi, Biden’ın cumhuriyetçilerin kontrolünde olacak bir senatodan, ekonomi konusunda planları için işbirliği beklemediğinin erken sinyalleri olarak görülebilir.

74 yaşındaki Yellen, 2010 ve 2014 yılları arasında FED'de başkan yardımcısı görevini üstlendikten sonra, FED başkanlığı yaptı ve ardından koltuğu Jerome Powell’a devretti. Bu Obama’nın başkanlığı döneminde, bölünmüş bir hükümet varken, Yellen’in merkez bankasında karar alıcı mevkilerde birinci ya da ikinci sırada olduğunu gösteriyor. 2011 yılından 2015’e kadar, görece durağan bir ekonomik iyileşme sürecinde bile, ABD’nin bütçe açığı her yıl daralmaya devam etti ve merkez bankasını dünyanın en büyük ekonomisinin yükünü omzunda taşımak zorunda bıraktı. 

Bu dönemde FED, politika yapıcıların beklediğinden çok daha uzun bir süre boyunca varlık alımı programlarını sürdürdü ve faiz oranlarını normalleştirmeyi erteledi.

Bu sefer, FED korona virüs pandemisi sürecinde, virüs vakaları ülke çapında yoğunlaşırken ekonomiyi toparlamak için ekonomik teşvik paketleri konusundaki ihtiyacı yüksek sesle dile getirdi. Yine de kongre aylarca bekledi.

Yellen geçtiğimiz hafta düzenlenen Bloomberg Yeni Ekonomi Forumu’nda yaptığı açıklamada, ekonomik teşviki “gerekli” olarak tanımladı. Powell ise bu ay ABD ekonomisinin pandemi öncesi aktivitesine ve istihdam seviyesine dönebilmesi için “parasal ve mali politikaların devam eden desteğine” ihtiyaç duyduğunu ifade etti.

Powell ve Yellen uzun bir süre boyunca birlikte çalıştı ve sürdürülebilir parsal ve mali politika koordinasyonunu bu iki ekonomi lideri başarabilir. Powell FED başkanı olarak ilk yılında, doğrudan Yellen’ın adımlarını izledi ve her çeyrekte 25 baz puanlık faiz artırımı gerçekleştirdi. İki liderin anlaşabilmesi oldukça mümkün.

Bazı FED gözlemcileri, ikiliyi FED başkanlıkları döneminde Faiz oranlarını çok hızlı bir şekilde yükselttikleri için eleştirdi. Aynı zamanda iki liderin de başkanlığında sürdürülebilir enflasyon baskısı olmadığı konusunda eleştiriler yükseldi. Hem Powell hem de Yellen, enflasyon ve istihdam arasındaki ilişkiye yönelik düşüncelerini düzenledi ve bu fikirler şimdi FED’in yeni parsal politika çerçevesinin temellerini oluşturuyor.

Biden, ABD Hazine Bakanlığı için seçiminin, demokratlar arasında kabul görecek bir kişi olacağının sinyallerini verdi. İlerlemeciler, Yellen’ı destekliyor çünkü Yellen, iklim değişikliğiyle savaş için, karbon emisyonlarını vergilendirmeyi teşvik ediyor.

Biden, küresel ısınmayla savaş için özel bir Beyaz Saray ofisi oluşturmayı düşüneceğini söyledi. Muhtemelen hazine bakanlığı gibi birkaç kurumun da bu yeni ofiste görevleri olacak. Pazartesi günü, geçiş ekibi, ABD Dışişleri Eski Bakanı John Kerry’nin bu ofisin başındaki isim olacağını açıkladı.

Yellen, FED Yönetim Kurulu üyesi Lael Brainard’ın da aralarında bulunduğu, birçok üst düzey ismin arasından seçildi. Bloomberg’e göre, Trump’ın atamaları sonucunda FED’in yönetim kurulundaki tek demokrat isim olan Brainard’ın, Biden yanlıları tarafından merkez bankasında kalması söylendi. Bunun muhtemel nedenlerinden biri, demokratların Brainard’ı Powell’ın görev süresi 2022 yılında dolduğunda, yeni FED başkanı olarak görüyor olmaları.

Aynı zamanda FED ve ABD Hazine Bakanlığı arasındaki işbirliğinin, geçtiğimiz hafta Powell ve Steven Mnuchin arasındaki tartışmanın aksine, sorunsuz bir şekilde işlemesi bekleniyor. İki isim de partiler arasında saygı görüyor ve dolayısıyla yeni bir ekonomik teşvik paketi konusunda birleşmiş bir cephe görülebilir. Yine de son aylardaki ertelemelerin ardından, seçilmiş yetkililerin bir başka kapsamlı teşvik paketine karar vermeleri konusunda şüpheci olmamak mümkün değil

. Dow Jones’a göre, Yellen “FED’le yakın bir işbirliği içinde olabilecek ve kongrenin tereddüt ettiği noktalarda destek verebilecek” bir isim olarak tanımlandı.

 

Trump geçiş süreci için kritik adımı attı

 

Joe Biden, Anthony Blinken'i Dışişleri Bakanlığı'na atadı

 

DSÖ: Tünelin sonundaki ışık daha da parlaklaşıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)