BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkFED'in faizleri düşürmesi ne anlama geliyor----

FED'in faizleri düşürmesi ne anlama geliyor

FED'in faizleri düşürmesi ne anlama geliyor
16 Mart 2020 - 15:23 www.finansgundem.com

Korona virüsün neden olduğu ekonomik çıkmaza merkez bankaları faiz oranlarını düşürerek cevap veriyor. Faiz oranlarının düşmesi tüketiciler içinse oldukça fazla şey ifade ediyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Pazar günü ABD Merkez Bankası (FED) faiz oranlarını yüzde 1 düşürerek %0 ile %0.25 aralığına çekti. Bu FED’in geçen haftalardaki ikinci acil durum faiz hamlesi oldu. Birçok merkez bankasının da bu hamleyi takip etmesi bekleniyor. Faiz oranlarındaki değişiklik borçlanmadan mortgage piyasasına kadar bir çok alanda etki gösteriyor. İşte dikkat edilmesi gereken noktalar:

Mortgage piyasası

Fed'in ilk acil Faiz indiriminin ardından, mortgage oranları rekor oranlardaki en düşük seviyesine geriledi. Tanınmış mortgage finansörü Freddie Mac’in aktardığı üzere 12 Mart haftası için, 30 yıllık sabit faizli mortgage ortalama oranı % 3,36 oranında yükseldi. Bununla beraber 15 yıl vadeli sabit faizli mortgage oranları ise % 2, 77'ye düştü.

Mortgage oranları 10 yıllık hazine tahvilleriyle yakından ilişkili. Geçen ay 10 yıllık hazine tahvilleri %1’in altına düştüğünde mortgage oranları da rekor seviyelerde düşmüştü. Fakat mortgage oranları her zaman hükümeti takip etmek zorunda da değil.

Oranlar aşağıyı gösterirken mortgage oranlarını da gözden geçirmek ev sahiplerinin kişisel tercihinde bir opsiyon olarak gösterilebilir.

Kredi kartları

Faiz oranlarındaki düşüş bazen kredi kartlarının yıllık yüzde oranına da yansıyabiliyor. FED’in paylaştığı istatistiklere göre kasım ayında ABD’de ortalama oran %12.13 seviyelerindeydi. Faiz indirimleri bankaların kâr tercihlerine göre kredi kartlarındaki faiz oranlarının da düşmesine yardımcı olabilir.

Bankrate.com baş finans analisti Greg McBride’a göre faiz indirimleri kredi kartı kullanıcıları için de gerçekleşiyor, fakat bunun etkilerini görmek görece daha fazla zaman alıyor: "Bu hemen olmaz. Bu düşük oran ortaya çıkmadan önce iki veya üç hesap özeti döngüsü alabilir."

Otomobil kredileri

Otomobil kredileri hazine tahvilleriyle oluşan faiz oranlarıyla sabitlenir. Fakat düzen faiz oranlarının otomobil piyasasındaki hareketleri etkileyeceği kesin değildir. Bankrate.com’un verilerine göre, 11 Mart haftası için beş yıllık yeni otomobil kredisinin ortalama oranı %4,46 idi.

McBride’ın yorumlarına göre ABD’de otomobil kredileri son yıllarda faiz oranlarına duyarlılık göstermiyor. "Çok fazla rekabet olan bir piyasaa. FED'in 2015-2019 yılları arasındaki aksiyonlarına göre çok mütevazı artışlar ve düşüşler gördük"

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)