BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiFED’in en büyük pandemi sınavı başlıyor----

FED’in en büyük pandemi sınavı başlıyor

FED’in en büyük pandemi sınavı başlıyor
07 Eylül 2021 - 18:01 www.finansgundem.com

2020 yılının büyüme şoku ve 2021’in enflasyon şokunun ardından piyasalar 2022’de gerçekleşecek bir politika şokuna hazır değil.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası (FED) dünyanın en büyük ekonomisini pandemi krizinde yönetmenin zorluğunu yaşadı. Ancak merkez bankası korona virüs pandemisi nedeniyle aldığı acil durum teşvik önlemlerinin miktarını azaltmaya hazırlanıyor. Para politikaları, piyasalar ve ekonominin teşvikler geri çekilirken vereceği tepkiler, FED’in en büyük sınavı olacak. Güçlü bir toparlanmayı başarmak için son on yıldaki beşinci parasal genişlemede FED’in bilançosu 4 trilyon dolar büyüdü.

2020’nin mart ayından bu yana yaşanan bu büyümeyle FED’in bilançosu ABD’nin gayrisafi yurtiçi hasılasının %20’sine denk hale geldi. Bu arka planda FED’in temkinli bir şekilde parasal genişleme politikalarının sona ereceğinin sinyallerini vermesiyle 2013 yılında yaşanan “tapering” şokundan kaçınmanın imkansız olduğu düşünceleri yükseldi. Ancak Bloomberg’in haberine göre FED düşük faiz oranları, yüksek hisse fiyatları ve ucuz dolarla finansal koşulları rahatlatmayı hedefliyor. Piyasaları rahatlatarak FED varlık alımlarının miktarını azaltmak için yolu açıyor.

Merkez bankasının bu seferki stratejik hamlelerinde enflasyonun %2’nin hafif bir şekilde üzerinde olması hedefleniyor. Bu da düşük reel oranlar anlamına geliyor ve büyümenin daha uzun sürmesi bekleniyor. Bu hedefe ulaşmak için mevcut politikalar, ABD enflasyonunun son üç ayda ortalama %5’in üzerinde olmuş olmasına rağmen FED’in teşvikleri geri çekmeden önce “tam istihdam” hedefine ulaşmayı beklediğine işaret ediyor.

Ekonomi tam istihdam hedefine ulaştığında, enflasyon %2’de seyrettiğinde, varlık alımları sona erdiğinde politika yapıcılar sıfıra yakın faiz oranlarını yükseltmeyi değerlendirecek. Başka bir deyişle ekonomi tam istihdama ulaşamaz ve istihdam maliyetleri üretim trendlerinin önünde seyrederse politikaların önceliği aşırı talep yoluyla güçlü toparlanma olacak. Bunun sonucunda da daha yüksek bir enflasyon oranıyla karşılaşılacak.

Bu koşullar altında FED’in karşı karşıya olduğu gerçek risk varlık alımlarına son vermek değil, zamanlama olacak. FED erken davrandığı takdirde istihdam piyasalarında korona virüsün açtığı yaralar kalıcı olabilir ve küresel finansal krizin ardından yapılan politika hataları tekrarlanabilir. Ancak finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre geç kalmak da enflasyon baskılarının daha yüksek kalıcılık taşıyacağı anlamına geliyor. Bu durumda da hane halklarının gelirleri ve kurumsal kar marjları eriyerek, ekonomik toparlanmaya zarar verebilir.

Her iki koşulda da FED itibarını kaybedecek ve piyasalar da bunun bedelini beklenenin üzerinde volatiliteyle ödeyecek. 2020’nin büyüme ve 2021’in enflasyon şokunun ardından piyasalar 2022 yılında bir politika şokuyla karşılaşmak istemiyor. Bu şokları yeni normal haline getirerek yumuşatmak, FED’in bugüne kadar verdiği en zorlu sınav olacak.

Boğa piyasası ekim ayına kadar devam edecek

 

ECB'nin varlık alımları arttı

 

Londra finans merkezi unvanını kaybedebilir

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)