BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiFED’in bir sonraki adımı ne olacak?----

FED’in bir sonraki adımı ne olacak?

FED’in bir sonraki adımı ne olacak?
29 Temmuz 2020 - 15:12 www.finansgundem.com

ABD Merkez Bankası gün içerisinde korona virüs etkisindeki ekonominin genel durumunu değerlendirecek. Bank of America’dan Ethan Harris’e göre FED yetkilileri şimdi olmasa da bir sonraki süreçte olağanüstü önlemlere hazırlanıyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası’nın (FED) iki gün süren değerlendirme toplantısı bugün sona eriyor. Gözlerse FED Başkanı Jerome Powell’a çevrilmiş durumda. Analistler FED’in ekonomik görünümden memnun olmayacağını fakat büyük politika değişimlerinin tetiğinin en azından şimdilik çekilmeyeceğini öngörüyor.

Bank of America’nın Küresel Ekonomi Araştırmaları Başkanı Ethan Harris bir röportajında konuya ilişkin, “FED radikal ya da agresif değişiklikler yapmaya hazır değil” ifadelerini kullanıyor.

FED politikaları halihazırda normal şartlarda batması gereken şirketlere ve işletmelere destek çıkmayı sürdürüyor. Harris, ABD Hükümeti’nin destekleriyle birlikte FED’in benzeri görülmemiş teşviklerini piyasa disiplinin zarar görmesindeki en önemli nedenlerden birisi olarak gösteriyor. Buna karşın BoA yetkilisi bunun piyasaların hayat desteği haline geldiğini de sözlerine ekliyor.

Harris konuyla alakalı yorumunda, “En azından bu kriz sürecinde özetle sosyalist bir ekonomideyiz” ifadelerinde bulundu.

Şu anki süreçte mali politikalara FED’den gelecek yatıştırıcı açıklamalardan daha çok ihtiyaç duyuyor.

Verim eğrisi kontrolü gerçek olabilir

Harris FED’in tekrar harekete geçmesi için enflasyon savaşının kaybedildiğine dair işaretlerin oluşması gerektiğini belirtiyor. BoA yetkilisi bunun an meselesi olduğunu da sözlerine ekliyor.
Harris, ABD Merkez Bankası’nın bu şartlarda kalan bir sonraki seçeneğinin ise ABD Hazinesi’nin 10 yıllık tahvil verimlerini sabitleştirmek olabileceğini söyledi. Bu yönteme, “verim eğrisi kontrolü” adı veriliyor.

BoA yetkilisi, “Eğer sonbahar aylarında ekonomi toparlanamazsa ya da yönünü aşağıya çevirirse bir noktada bununla karşılaşma şansımızın çok yüksek olduğunu düşünüyorum” dedi. Harris, “Verim eğrisi kontrolü parasal genişlemeyle vakit öldürmekten çok daha kolay bir makro araç ve ileriye doğru önemli bir adım” ifadelerini kullandı.

Kısa vadeli verim eğrisi kontrolünün etkisi olmaz

FED yetkilileri son birkaç haftadır verim eğrisi kontrolünden bahsediyorlar, fakat ağırlıklı olarak kısa vadeli verim eğrisi kontrolü seslendiriliyor. Harris’e göre kısa vadeli tahvillerde verim eğrisi kontrolünün çok fazla sonucu olmayacak.

Daha uzun vadeli tahvillerdeki verim eğrisi kontrolü ise faizlerin aşağıya inmesi için halen alan olduğundan dolayı ciddi bir adım olarak gösteriliyor. Şu anki düşük faizli ekonomi ortamı göz önüne alındığında Bank of America yöneticisine göre FED’in böyle bir kararına kimse karşı çıkmayacaktır.

Merkez bankaları alet çantalarının dibine bakıyor

Harris bu olağanüstü önerileriyle alakalı, “Tüm bunlar yapacak başka hiçbir şey kalmayana kadar oldukça çılgın fikirler olarak görülebilir. Her merkez bankasının alet çantasının en altında ne olduğunu kontrol etmeye başladığını, nefeslerini tutup yeni programlar açıkladıklarını düşünüyorum. Bankalar hiçbir şey yapmamanın ya da hiçbir şey yapamayacaklarını kabul etmenin yerine popüler olmayan ve hatta etkili de olmayan politikaları uygulamaktan daha kötü olduğunun farkına vardılar” dedi.

TCMB: Enflasyondaki riskler yukarı yönlü

 

Piyasalar Fed'den ne bekliyor?

 

Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon tahminini 1.5 puan artırdı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)